Hoe maken we medicijnontwikkeling sneller, veiliger en kostenbesparend?

Thema:
Efficiënte medicijnontwikkeling
8 oktober 2020

Een groeiend begrip van ziekteprocessen maakt mogelijk dat er geneesmiddelen worden ontwikkeld die ‘op maat’ zijn gemaakt voor een specifieke patiënt of groep van patiënten. Echter, dit proces is duur, tijdrovend en risicovol. TNO werkt aan innovaties om deze medicijnen sneller, veiliger en kosteneffectief te ontwikkelen.

Uitgangspunt hiervoor zijn innovaties die gericht zijn op procesversnelling. Een korter en efficiënter ontwikkelingsproces bespaart immers kosten en leidt bovendien tot een snellere beschikbaarheid van medicijnen.

Een voorbeeld van zo’n kostenbesparende innovatie is de Accelerator Mass Spectrometry. Dit is een unieke technologie voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen waarmee vertraging kan worden voorkomen. Andere voorbeelden zijn de 3D-printer om medicijnen op maat te printen, en organ on-a-chip en orgaanmodellen om de faalkans van nieuwe medicijnen in de klinische fase te verkleinen.

Feit is wel dat we alleen op een gecoördineerde en gezamenlijke manier het proces van medicijnontwikkeling substantieel kunnen verbeteren. De verwachting is dat we dan in staat zullen zijn steeds complexere, gepersonaliseerde medicijnen te ontwikkelen in het belang van de patiënt, met minder dierproeven en tegen aanvaardbare kosten.

6 belangrijke onderdelen

Hieronder de belangrijkste aanbevelingen voor zowel de farmaceutische industrie als de overheid voor zo’n succesvolle procesversnelling:

  • Definieer zowel bottlenecks die tot hogere kosten en meer risico leiden, als kansen voor versnelling van dat proces.
  • Een gecoördineerde aanpak, met overheid, industrie en TNO (als onafhankelijke kennispartner) zou de ontwikkeling van complexere medicijnen tegen aanvaardbare kosten mogelijk kunnen maken.
  • De overheid en industrie kunnen dankzij een gecoördineerde aanpak gerichter in relevante procesinnovaties investeren.
  • Door deze directe betrokkenheid kan de overheid de benodigde regelgeving bespoedigen.
  • De meer gerichte innovatie verkleint de risico’s en de geïntegreerde aanpak voor procesversnelling bespaart mogelijk miljarden euro’s.
  • Deze besparing zou in een dialoog tussen de farmaceutische industrie en de overheid ook vertaald moeten worden in lagere prijzen van medicijnen.

Wil je samen met ons de medicijnontwikkeling van morgen verbeteren? Neem contact op met Ivana Bobeldijk.

Laat je verder inspireren

11 resultaten, getoond 6 t/m 10

Doelgerichte veiligheidsbeoordeling

Informatietype:
Artikel

Ondersteun de identificatie, evaluatie en risicovermindering van je target met de beknopte en aanpasbare targetevaluatierapporten van TNO. Ontdek meer.

In-vitro platforms

Informatietype:
Artikel

Het ontwikkeltraject van nieuwe geneesmiddelen kan verbeterd worden door het inzetten van optimaal voorspellende tools en modellen in het preklinische traject.

Geavanceerde microtracer-onderzoeken

Informatietype:
Artikel

Bij TNO hebben we in-vitro en ex-vivo platforms ontwikkeld die kunnen helpen bij het ontdekken van absorptie, distributie, metabolisme en excretie (ADME).

Met maatschappelijke royalty's kunnen kosten nieuwe medicijnen omlaag

Informatietype:
Insight
16 mei 2022
De hoge onderzoekskosten voor nieuwe medicijnen leiden tot hoge prijzen. Door farmaceutische bedrijven maatschappelijke royalty’s te laten betalen kunnen de kosten omlaag, betoogt Peter van Dijken.

TNO en Janssen ondertekenen intentieverklaring

Informatietype:
Nieuws
16 december 2020
Beide partijen hopen met de samenwerking medicijnontwikkeling te versnellen en bij te dragen aan diverse innovaties op het gebied van gezondheid en ziekte.