Succesvolle eerste resultaten voor mentale hulp aan kinderen dankzij Bob-programma

Thema:
Weerbare jeugd en ouderschap
25 januari 2022

Meer dan 4,3 miljoen mensen zijn ontheemd door het conflict in Zuid-Soedan. De meerderheid (63%) bestaat uit kinderen. Met een subsidie van het DRA Innovatiefonds zijn TNO-experts samen gaan werken met partners Red een Kind en Arq om deze kinderen - en hun ouders - te helpen om te gaan met ontberingen en trauma's door middel van eenvoudige verhalen en spel. Alles zonder technologie en tegen lage kosten. Na de beginfase zijn de eerste tekenen van succes duidelijk. Het team bereidt zich nu voor om hun aanbod uit te breiden.

Minder stress bij kinderen door bouwen aan buddies

Het BoB (Build your Own Buddy) initiatief maakt gebruik van wetenschappelijk bewezen methodes om de weerbaarheid tegen stress te vergroten. Het biedt eenvoudige, effectieve beeldspraak en activiteiten om kinderen te helpen hun emoties te begrijpen en te oefenen met stressvolle omstandigheden. Met opgeleide lokale counselors die de goed geplande sessies leiden, krijgen de kinderen de psychosociale steun die ze nodig hebben.

"Deze kinderen op deze jonge leeftijd psychosociale veerkracht bijbrengen kan de rest van hun leven beïnvloeden."

“We hebben BoB gebaseerd op indirect leren en fantasiespel en beweging. Het is bewezen dat dit de beste manier is om kinderen te helpen informatie op te nemen en vast te houden”, legt Jacqueline Stam, consultant/psycholoog bij TNO en bedenker van het BoB-programma, uit.

Kwalitatieve resultaten die boekdelen spreken

In totaal hebben 380 kinderen in vier verschillende Zuid-Soedanese gemeenschappen deelgenomen aan BoB-pilots. In november 2021 reisde Liesbeth Speelman, adviseur bij Red een Kind, samen met Remy Vink, onderzoeker/socioloog bij TNO, naar Zuid-Soedan om iedere gemeenschap te bezoeken en de impact uit de eerste hand te ervaren.

“Het eerste wat me opviel was hoezeer de BoB "taal" was opgenomen in de woordenschat van de gemeenschappen,” zegt Liesbeth. “Zowel volwassenen als kinderen gebruikten de terminologie om hun stemmingen, behoeften en stressniveaus te beschrijven.”

“De begeleiders waren betrokken bij het materiaal en gefocust op de doelstellingen,” zegt Remy. En de lachende kinderen die hun zichtbaar gebruikte prentenboeken van Bob en hun zelfgemaakte poppetjes vasthielden, waren een echte indicatie van de impact.”

Samen met Arq, reisde Remy Vink naar de regio om feedback te verzamelen van het programma.

Uitbreiding van het programma

BoB werd ontworpen om zonder technologie te werken, zodat het overal kon worden toegepast. Nu zal een nieuwe aanpassing van BoB gebruik gaan maken van digitale middelen wanneer die beschikbaar zijn. “We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een digitale, zelfgestuurde versie van BoB voor gebruik in Libanon en andere landen in het Midden-Oosten, gebaseerd op dezelfde principes", zegt Remy.

TNO en Red een Kind evalueren de kwantitatieve gegevens die naar verwachting het succes van het programma tot nu toe, zullen bevestigen. Daarna hoopt het team, met de juiste steun en financiering, BoB naar meer kinderen en ouders te brengen. “Met kleine aanpassingen voor leeftijd en cultuur is BoB overal ter wereld toepasbaar”, legt Remy uit.

Ondersteuning voor blijvende impact

“Het is belangrijk om te beseffen dat geestelijke gezondheid net zo urgent en noodzakelijk is als voedsel en onderdak voor getraumatiseerde mensen” zegt Liesbeth. En Remy is het daarmee eens: “Zoals een van de deelnemende ouders me vertelde: ‘Behuizing valt om. Gewassen kunnen mislukken. Maar emotionele kracht kan mensen hun leven lang bijblijven’.

Ouders helen door kinderen weerbaar te maken

Volwassenen in de gemeenschap spraken ook hun diepe verlangen uit om het BoB-project te zien groeien. “Een grootmoeder zei dat ze nooit over haar eigen trauma's had gesproken tot ze aan het programma meedeed, maar dat het haar hielp om ze eindelijk opzij te zetten”, vertelt Liesbeth. “Andere ouders vertelden dat ze drie uur moesten lopen om deel te nemen, en smeekten ons om het programma naar alle gemeenschappen in de regio te brengen.”

Jacqueline legt uit waarom BoB voor iedereen effectief kan zijn. “Trauma-expert Bessel van der Kolk vertelt ons dat hoe hard we ook proberen onze trauma's te begraven, het lichaam de score bijhoudt”, legt ze uit.

"BoB leert zowel kinderen als volwassenen dat het oké is om negatieve gevoelens te hebben en hoe je daar effectief mee om kunt gaan."

De structuur en voorspelbaarheid van BoB-sessies geeft iedere deelnemer enige stabiliteit in zeer onzekere omstandigheden en bouwt effectief aan vertrouwen en acceptatie.”

Meer weten over BoB of hoe je kunt helpen? Neem contact op met Remy Vink.

Blijf op de hoogte van de wetenschappelijke resultaten van BoB

Meld je aan voor een eenmalige (Engelstalige) e-mail over de resultaten.

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nationale Wetenschapsagenda steunt project vroegtijdige opsporing stress bij jonge kinderen

Informatietype:
Nieuws
11 juli 2023
Het project HEALS Applied heeft als doel stress bij jonge kinderen vroegtijdig op te sporen en ouders indien nodig te ondersteunen.

Consortium zet zich in voor ondersteuning van samengestelde gezinnen

Informatietype:
Insight
29 september 2022

Weerbare jeugd en ouderschap

Informatietype:
Artikel
5 juli 2022

Houd 11-jarigen met mentale problemen goed in de gaten

Informatietype:
Nieuws
1 december 2021

TNO ontvangt ZonMw Parel voor ScheidingsATLAS

Informatietype:
Nieuws
10 september 2021