Superscherpe VR van Tiledmedia trekt wereldwijde aandacht

Thema:
Digitale innovatie
8 februari 2022

De jonge, Rotterdamse VR-expert Tiledmedia timmert flink aan de weg. Deze winter streamen ze VR-sportuitzendingen vanuit China, onder meer voor NBC Universal. De wedstrijden zijn via meerdere camera’s te volgen, alsof je erbij bent. Tiledmedia maakt naam in de entertainment en vindt ook andere toepassingen. Hun geheim? Vloeiend gestreamde VR in superhoge kwaliteit. Met TechTransfer brengt TNO technologie naar de markt, en dat is hier goed gelukt.

Stel je voor: vanachter de goal meejuichen als de winnende valt in de Manchester derby. Even later zitten jij en je vrienden op de eretribune terwijl de beste shorttrackers ter wereld het tegen elkaar opnemen. Onvergetelijke momenten, die je met virtual reality meemaakt vanaf je eigen bank. Die ervaring komt van Tiledmedia – een bedrijf van nog geen twintig man in Rotterdam, en wereldwijd specialist in VR-streaming.

Alsof je er écht bij bent

Hoe werkt een sportwedstrijd in VR precies? ‘De beste ervaring krijg je met een headset’, zegt Rob Koenen, medeoprichter van Tiledmedia. ‘Dat is echt alsof je zelf in het stadion zit.’ Maar de VR-kijker kan zelfs méér dan de stadionbezoeker: je switcht tussen standpunten. Het ene moment zit je naast het veld en kijk je 360 graden om je heen. Even later zit je samen met je vrienden in een virtuele skybox. Intussen zie je ook de ‘normale’ televisie-uitzending, op een groot scherm aan de overkant van het veld. ‘Je hebt geweldig overzicht. Tot de streaker aan toe: die zie je niet op tv, maar wél in VR!’

Voetbal kijken via superscherpe virtual reality bril

VR-toepassingen in Nederland

Sport in VR is al een wereldwijde markt. Afgelopen zomer waren wedstrijden in Tokio te zien via de NBC Olympics VR by Xfinity-app, toen al met technologie van Tiledmedia. Deze winter verzorgen ze de streaming uit China. Helaas nog niet in Nederland, maar wel in de VS en China zelf. Voor Sky UK en BT Sport doen ze de Engelse Premier League. Maar ook in andere sectoren gebeurt veel op VR-gebied. Denk aan een overvaltraining, Muse-concert of gestreamde pleinvreestherapie – de laatste twee afkomstig van Tiledmedia-klanten. VR is een uitkomst in de zorg: geef een patiënt één keer een headset mee, en je kunt nieuwe behandelingen verder op afstand aanbieden.

Superscherp beeld, live gestreamd

Cruciaal voor de VR-ervaring is de beeldkwaliteit. ‘4K ziet er geweldig uit op een normale televisie, maar in VR levert het vaag beeld op. En dat is niet fijn om naar te kijken’, vertelt Koenen. Dus moet de kwaliteit omhoog. Bijvoorbeeld naar 8K, vier keer scherper. Alleen: hoe verstuur je zó veel beeld snel naar de kijker?

Daar heeft Tiledmedia iets op bedacht. Sterker nog, de vier oprichters werkten in 2011 al aan een oplossing, destijds nog bij TNO. ‘Toen VR in 2016 plotseling een hype werd, hadden we een toepassing voor onze techniek. Daarmee krijg je vloeiend beeld, in supergoede kwaliteit.’ Het idee: verdeel het beeld in ‘tegels’, en verstuur naar de kijker alléén de tegels die op dat moment te zien zijn. De bandbreedte wordt efficiënt gebruikt: alle informatie die je verstuurt, zie je ook echt terug. ‘Bovendien is het schaalbaar: je hebt geen geavanceerde techniek nodig, zoals edge computing. Onze oplossing gebruikt gewone internettechnologie.’

Virtual reality voor iedereen

Een omslagpunt lijkt bereikt, en het gaat nu hard met VR. De Oculus-app was rond kerst de meest gedownloade applicatie van de app store. VR wordt mainstream, ziet Koenen. Het is niet langer een gaming-snufje, maar veelzijdige technologie waar iedereen iets aan heeft. Of waarvoor je een avond op de bank ploft.

Meer weten? Kijk op de website van Tiledmedia.

Laat je verder inspireren

86 resultaten, getoond 1 t/m 5

Data delen in de zorg

Informatietype:
Evenement
Benieuwd naar de mogelijkheden van data delen in de zorg? Kom meer te weten over de datarevolutie in de zorg en stel je vragen aan de experts.
Startdatum:
Locatie:
Online, via Teams

TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity

Informatietype:
Nieuws
19 maart 2024

Data spaces software certificatie

Informatietype:
Nieuws
13 maart 2024

Bedrijven en kennisinstellingen slaan handen ineen voor ontwikkeling slimme landbouwrobots

Informatietype:
Nieuws
6 maart 2024

Data-doorbraak dwingt zorg tot actie

Informatietype:
Insight
6 februari 2024