Dit is onze tijd: Een ‘smart skin’ die je gezondheid monitort.

Thema:
Gezonde samenleving

De gezondheidszorg in onze samenleving staat onder druk. Het gaat over kwaliteit, over kosten en voldoende personeel. Bij TNO werken we aan technologische innovaties die inspelen op deze vraagstukken. Shavini Stuart-Wijesuriya, researcher wearables bij TNO, vertelt gepassioneerd over een van onze nieuwste innovaties: de ontwikkeling van slimme elektronische ‘huid’ voor het monitoren van gezondheid.

We moeten het anders aanpakken

Chronische ziekten, toenemende vergrijzing, nieuwe infectieziekten en een zittende leefstijl zetten de zorg onder aanzienlijke druk. Dit vraagt naar een andere aanpak, waarin innovatie een sleutelrol kan spelen in het ondersteunen van snellere besluitvorming. TNO werkt met haar partners en spin-off-bedrijven hard aan de toekomst van zorg, zoals met innovatieve medische wearables.

quote Shavini 350x350 (2)

“Vergeleken met een smartwatch biedt een medische wearable de optie tot een meer gedetailleerde en continue gegevensstroom die klinische besluitvorming mogelijk maakt.”

Shavini Stuart-Wijesuriya

Researcher wearables bij TNO

Medische wearable; anders dan smartwatch

“Een medische wearable is een patch die gegevens verzamelt over de conditie of gezondheid van je lichaam. Vergeleken met een smartwatch biedt een medische wearable de optie tot een meer gedetailleerde en continue gegevensstroom die klinische besluitvorming mogelijk maakt.”

"De uitdaging in het creëren van dergelijke medische wearables is het vinden van de balans tussen wat gebruikers als comfortabel ervaren versus een langere draagtijd tijdens dagelijkse activiteiten."

“Wearables kunnen thuis of in het ziekenhuis van toegevoegde waarde zijn. Op beide plekken zorgen minder draden voor een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Met de alsmaar toenemende mogelijkheden van elektronica en sensoren, staat het gebruik van hybrid printed electronics comfortabelere, draadloze en veelzijdige monitoringsystemen toe.”

“Kort gezegd zijn we medische wearables aan het ontwikkelen die onzichtbaar, praktisch en draagbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een slim shirt of een slimme pleister. De eindeloze mogelijkheden laten de verbeelding overuren draaien over wat er gerealiseerd kan worden. ”

Ontwikkeling door TNO

“In ons werk aan wearables richten we ons op hoe geschikte informatie voor het ziekenhuis kan worden verzameld: ademhaling, temperatuur, zuurstof, hartfunctie. Zo kunnen digitale gezondheidstools helpen inzicht te geven in het genezingsproces van wonden. Of je kan de gezondheid van een baby in de buik monitoren via echoscopie.”

“De kracht van TNO is dat we technologie toepasbaar maken voor de markt. Daarom betrekken we artsen en specialisten al in een vroeg stadium bij de ontwikkeling. Daarbij is het van belang dat we achter de vraag achter de vraag komen. Artsen neigen naar ja te zeggen op de vraag of ze een digitale tool nodig hebben, maar het gaat om de werkelijke behoefte. Een wearable voor zorgprofessionals is niet dezelfde als een wearable die Defensie gebruikt voor een speciale operatie op de Noordpool. Daar duiken we in.”

“Binnen TNO werken we daarom binnen een team vanuit verschillende disciplines aan onderzoek en ontwikkeling en schakelen geschikte specialisten bij waar nodig. Daarnaast werken we samen met de verschillende business units binnen TNO om de wearable specifiek toepasbaar te maken.”

quote Shavini 350x350 (2)

“Een wearable moet door iedereen comfortabel gedragen kunnen worden. Het moet aanvoelen als een tweede huid.”

Shavini Stuart-Wijesuriya

Researcher wearables bij TNO

Uitdaging wearables

“Iedere wearable heeft verschillende sensoren die informatie ophalen uit je lichaam. Daar heeft het kleine apparaatje energie voor nodig en dataopslag. Daarbij moet het accuraat blijven, ook als de drager beweegt, bijvoorbeeld in zijn slaap omdraait of zweet tijdens het sporten. En het moet door iedereen comfortabel gedragen kunnen worden. Het moet als een tweede huid voelen.”

“Wat zo ontzettend gaaf is: bij TNO hebben we zoveel kennis en disciplines onder één dak! Voor iedere uitdaging van de wearable kunnen we een collega inschakelen. Van printed electronics, batterijvermogen, tot aan data opslag of design.”

De markt op

“Bij TNO blijft het niet bij research & development; TNO maakt innovaties toepasbaar. Daarom werken we naast zorgprofessionals, altijd samen binnen consortia en met partners in de markt.”

Met het Tech Transfer-programma van TNO brengen we innovaties sneller naar de markt door nieuwe bedrijven te starten. AIKON Health is een voorbeeld van zo’n spin-off. Thiru Kanagasabapathi, CEO van AIKON Health, vertelt je er meer over >

quote website-shavini 350x350

Doe mee aan deze ‘scifi-ness’ en word tijdmaker

“Ik was als kind altijd al gek op sciencefiction series en nu zit ik er zelf in, maar dan echt! Het geeft zo’n goed gevoel om later te kunnen zeggen: ‘Daar hebben wij aan bijgedragen!’ Als je iets wil leren, dan kan dat bij TNO absoluut.”

Dit is onze tijd #1 | Medische wearables voor betaalbare zorg

Top-innovatie voor betaalbare zorg

AIKON Health: innovatie naar de markt