nieuws

Truck Platooning; de toekomst voor transport – TNO whitepaper

03 mrt 2015

TNO ziet in Truck Platooning dé toekomst voor het vrachtvervoer: vrachtwagens die coöperatief rijden op korte afstand van elkaar (minder dan 1 seconde) op basis van de technologie van geautomatiseerd rijden. Transportbedrijven profiteren van een lager brandstofgebruik en verbeterde (chauffeurs) productiviteit. Terwijl de samenleving profiteert van minder ongevallen, veiliger verkeer, minder drukke wegen, en een verminderde CO2-uitstoot.

In deze whitepaper, legt TNO uit wat platooning is, welke voordelen het brengt voor welke partijen in de keten en hoe de roadmap eruit ziet voor de inzet van platooning op de Nederlandse en Europese wegen. Ontwikkelingen in de onderliggende Cooperative Adaptive Cruise Control (CACC) technologie lopen al jaren, maar het op grote schaal inzetten van platooning is een systeem-brede innovatie-uitdaging. Dat vraagt om een gezamenlijke aanpak van alle belanghebbenden in onze samenleving.

Op dit moment is het politieke en economische klimaat positief voor een brede inzet van platooning nu de eerste wetswijzigingen zijn voorgesteld om tests met zelfrijdende trucks mogelijk te maken op de Nederlandse wegen. TNO adviseert om voor deze systeem brede innovatie, een Shared Research Programme vast te stellen op basis van open innovatie principes. In zo’n programma werken partijen gezamenlijk aan de commerciële implementatie van het platooning concept voor twee trucks in 2020; veilig, betrouwbaar en efficiënt.

U kunt de pdf van de whitepaper hier downloaden

TNO Whitepaper Truck Platooning
Kennis

Reduceren van uitstoot door voertuigen

TNO wil hierbij helpen door de ontwikkeling van schone voertuigtechnologie en intelligente transportsystemen, door ondersteuning bij implementatie van nieuwe technologie, zoals elektrisch rijden en biobrandstoffen,... Lees verder
Roadmap

Mobility & Logistics: voor veilig, schoon en efficiënt verkeer

Voor een leefbare omgeving is veilig en schoon verkeer en efficiënt transport van goederen van groot belang. “Met industrie en overheden willen we de uitstoot van CO2 in het verkeer en het aantal verkeersslachtoffers... Lees verder
Nieuws
Contact

Robbert Janssen MSc

  • logistiek
  • supply chain
  • platooning
  • ecotwin
  • 3d printing
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.