nieuws

Koppen Bouwexperts en TNO starten NeroZero-lab in nieuwe wijk Heerhugowaard

NeroZero-lab: ‘met zo min mogelijk zo veel mogelijk’ • 02 dec 2016

Met het slaan van de eerste paal van de wijk ‘Nieuw Waard’ in Heerhugowaard, is ook het nieuwe ‘NeroZero-lab’ van Koppen Bouwexperts en TNO gestart. Dit lab wordt in één van de woningen in de wijk ingericht als onderdeel van het TKI Urban Energy project Kameleo en is bedoeld om innovatieve technieken te testen en te implementeren. Met het NeroZero-lab willen Koppen, Timpaan, Unifan, Verosol en TNO kennis op doen van het ontwikkelen van woningen die naast energieproducerend ook comfortabel en gezond zijn.

NeroZero

Start bouw 'Nieuw Waard' in Heerhugowaard

NeroZero staat voor ‘met zo min mogelijk zo veel mogelijk’. Het is de derde demonstratiewoning in dit gebied waar vooral innovaties op het gebied van ventilatie, zonwering en energie- en watermanagement getest worden en er staan nog meer innovaties op stapel. Het NeroZero-lab is een van de bouwstenen in een volgende fase van duurzame ontwikkeling in de woningbouw. De lab-woning wordt casco opgeleverd om er innovatieve technieken te kunnen inbouwen waaronder een door TNO gepatenteerde oplossing voor een innovatief kanaalarm ventilatiesysteem. De wijk ‘Nieuwe Waard’ bestaat uit 96 onderhoudsarme en energiezuinige woningen van ontwikkelaar Timpaan en gebouwd Scholtens.

Woningen energieneutraal maken

De band tussen TNO, de gemeente Heerhugowaard, Koppen Bouwexperts en de provincie Noord-Holland gaat al meer dan 20 jaar terug toen TNO de kennis van het energieneutraal maken van woningen en gebouwen al inbracht in deze ‘Stad van de Zon’. TNO heeft bijdragen geleverd in het ontwikkelen van de zonnestroom-daken, destijds de meest efficiënte dakgeïntegreerde systemen waarmee de ‘DakAward’ is gewonnen. In de eerdere IsoZero-lab-woning in dit gebied werden vooral het comfort en de warmtepomp met koeling onderzocht. In de Icoonwoning die daarna werd ingericht, stonden de verlaging van de energievraag en de compacte warmteopslag centraal waarin onder meer de warmtebatterij getest werd met steun van de Provincie Noord-Holland.

Kennis

Duurzame gebouwen: naar een energieproducerende gebouwde omgeving

Het energiegebruik in Europa neemt toe en fossiele brandstoffen raken op. Voor ongeveer 40% vindt het energieverbruik plaats binnen de gebouwde omgeving. Die moet in ons land in 2050 volledig energieneutraal... Lees verder
Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.