nieuws

TNO en Fraunhofer tekenen MOU over Industrie 4.0 en Smart Industry

Samenwerking sleutelspelers bekrachtigd tijdens Koninklijk bezoek aan Beieren • 13 apr 2016

TNO uit Nederland en Fraunhofer uit Duitsland intensiveren hun samenwerking op het gebied van de vierde industriële revolutie. Fraunhofer en TNO zijn beide de centrale kennispartners in respectievelijk het succesvolle Duitse Industrie 4.0 en de Nederlandse versie Smart Industry.
(Copyright: Deutsches Museum)

De overeenkomst werd 13 april in München getekend door Fraunhofer president Prof. Dr.-Ing. Reimund Neugebauer (links) en drs. Paul de Krom CEO en bestuursvoorzitter van TNO in aanwezigheid van de Koning en de Koningin.

Digitaliseren en internet-of-things

TNO en Fraunhofer-Gesellschaft zijn beide actief om bestaande industriële systemen verder te digitaliseren door ze te koppelen met slimme ICT en dataverwerking. Dat geldt voor de werkvloer, tussen fabrieken en voor de nieuwe zogenoemde smart producten en diensten zoals logistieke ketens waar enkelstuks productie tegen de prijs van massaproductie wordt gerealiseerd en internet-of-things technieken voor het onderhoud van productieapparatuur of het monitoren van de gezondheid van koeien.

Standaardiseren van processen, architecturen en interfaces

Smart Industry / Industrie 4.0 moet leiden tot efficiëntere industriële processen die minder energie en grondstoffen gebruiken. De samenwerking tussen Fraunhofer en TNO richt zich met name op het internationaal en op een veilige manier standaardiseren van de processen, architecturen en interfaces op het gebied van de 4e industriële revolutie. “Juist omdat de Nederlandse en de Duitse industrie zo verweven zijn en vaak dezelfde Duitse apparatuur en software gebruiken, is standaardisatie van het grootste belang voor het slagen van Smart Industry / Industrie 4.0”, aldus Paul de Krom bij de ondertekening. “Onze nauwe samenwerking is in het bijzonder voor zo’n belangrijke thema als Industrie 4.0 van groot belang voor de (toegepaste) wetenschap in Europa”, vulde de heer Neugebauer aan.

De nu gestarte samenwerking zal niet beperkt blijven tot TNO en Fraunhofer, maar zal in de komende tijd worden uitgebreid met soort gelijke Research and Technologie Organisations (RTO) van andere Europese landen.

Door het opzetten van architecturen en uittesten van interfaces in operationele testomgevingen wordt getracht de juiste en veilige oplossingen te ontwikkelen en te valideren. De beide organisaties zijn nu lid van onder meer de Industrial Data Space Association en werken samen in Europese Horizon 2020 voorstellen met als doel de ontwikkelde oplossingen in beide landen verder uit te rollen.

Thema

Industrie: ‘Het is onze taak om de industrie te helpen met innoveren’

Industrie is een thema waarvan het belang in Nederland steeds duidelijker wordt. Gelukkig maar, vindt themadirecteur Arnold Stokking. “Industrie is een welvaartsbepalende factor: het creëert werkgelegenheid... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.