nieuws

Te zien op Dutch Design Week: Onderzoek Dutch Solar Design leidt tot gevelbekleding die energie opwekt

18 okt 2018

Het onderzoeksconsortium Dutch Solar Design presenteert op de Dutch Design Week in Eindhoven de zogeheten Dutch Solar Design Photovoltaic-module (DSD-PV). Dit nieuwe revolutionaire gevelmateriaal met geïntegreerde zonnecellen is het resultaat van een onderzoek hoe maximale energieopwekking te combineren met grote esthetische kwaliteit.

Wilt u meer weten over Dutch Solar Design Photovoltaic-module?

Ga naar de Dutch Solar Design website

Meer weten

De DSD-PV maakt het mogelijk om zonnecellen op een grootschalige en fraaie manier in gevels te integreren en de gebouwde omgeving daarmee aanzienlijk energiezuiniger te maken. Het ontwerponderzoek van Dutch Solar Design is tot stand gekomen met subsidie van de Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken. De resultaten worden tijdens de Dutch Design Week tentoongesteld in Hal 3 (bij de ambassade van Circulariteit), Stand 3.05. Op het plein voor het Klokgebouw is tevens een installatie te zien met Dutch Solar Design modulen waarin grafische kwaliteit van het materiaal goed zichtbaar is.

Een alternatief

Het onderzoek van Dutch Solar Design sluit aan bij de klimaatdoelstellingen van Parijs. Door dat klimaatakkoord staat Nederland de komende decennia voor een grote opgave: 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen transformeren tot energie-neutrale, of zelfs energiepositieve gebouwen. Dit vraagt om nieuwe oplossingen. Vanuit de gedachte om steden in de toekomst niet alleen slim en efficiënt maar ook aantrekkelijk te maken, bundelden in januari 2017 de zes partners van het Dutch Solar Design-consortium hun innovatiekracht, technologische kennis en ontwerpexpertise met als doel: de ontwikkeling van een flexibel, esthetisch, efficiënt en betaalbaar energieopwekkend gevelmateriaal.

Gevelbekleding met baksteen print

Efficiëntie en visuele kwaliteit

De DSD-PV Module is een combinatie van fotovoltaïsch materiaal waarmee de energie wordt opgewekt en een geïntegreerde full colour print die door de klant zelf kan worden ontworpen. De module bestaat uit meerdere lagen: een laag van fotovoltaïsch materiaal waarmee de energie wordt opgewekt, met daaroverheen een design-laag, in de vorm van een duurzame full colour print. Door de toepassing van de DSD-PV module wordt het mogelijk om met de (gevel)oppervlakten van huizen, kantoren, bruggen of geluidswallen energie op te wekken. Door de visuele en esthetische kwaliteit kunnen architecten het materiaal bovendien naadloos in hun ontwerpen verwerken zonder dat de creatieve vrijheid of artistieke expressie wordt ingeperkt.

Specialistische kennis

De Dutch Solar Design Photovoltaic-module is tot stand gekomen door de expertise van zes partners:

  • ECN part of TNO heeft het consortium geïnitieerd en geleid en bijgedragen aan de ontwikkeling van de productietechnologie en optimalisatie van de full colour DSD-PV module.
  • UNStudio heeft software ontwikkeld die een strategische balans berekent tussen maximale energieopwekking en optimale visuele kwaliteit van de module.
  • Printspecialist TS Visuals heeft haar kennis van innovatieve printoplossingen ingezet om een optimale balans te bereiken tussen decoratie en (energie)prestatie.
  • Design Innovation Group heeft een uitgebreid gebruikersonderzoek gedaan, behoeften in kaart gebracht en deze omgezet in aanbevelingen voor de ontwikkeling van de DSD-PV module.
  • Aldowa heeft haar specialistische kennis van metalen façades ingezet bij het ontwikkelen van een modulair-systeem voor DSD-PV module.
  • De onderzoeksgroep Urban Technology van de Amsterdam University of Applied Sciences (HvA) heeft onderzoek gedaan naar de toepassing van DSD-PV bij renovaties en het energiezuinig maken van woningvoorraad en utiliteitsgebouwen.

Voor de marktintroductie van DSD-PV module wordt het bedrijf Solar Visuals BV opgericht.

Evenement

Dutch Solar Design en een sneak preview naar de toekomst van de energieopwekkende gevel

Dutch Solar Design laat je tijdens de Dutch Design Week een sneak preview van de toekomst zien! Een toekomst waarin een energieopwekkende gevel het nieuwe normaal is — in alle mogelijke vormen, kleuren... Lees verder
Ons werk

Dutch Solar Design, een ontwerpproject voor zonnepanelen

Als we in Nederland de stap willen maken naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050, dan is het van belang om zonne-energie te integreren in de leefomgeving. Duurzame energie is belangrijk, maar... Lees verder
Kennis

Wereldwijd voorop lopen met innovatieve zonnepanelen

Het wereldwijd verbruik van zonne-energie blijft stijgen: vanaf 2010 met zo’n 40% per jaar. Maar voor echt grootschalige toepassingen moeten de kosten van zonnestroom, doorgaans opgewekt door zogenaamde... Lees verder
Roadmap

Naar een overvloed aan zonnestroom

De zon is op termijn wereldwijd onze belangrijkste bron van energie. Zonne-energie, ook wel zonnestroom genoemd, is vrijwel onuitputtelijk en overal toepasbaar. Het is een duurzame energiebron die niet... Lees verder
Nieuws
Contact

Lenneke Slooff–Hoek

  • PV Modules & Applications

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.