Arjen Goetheer
- innovatiebeleid
- strategie
- foresight
- innovation hubs
Wij richten ons op negen maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
Download een digitaal exemplaar van deze nieuwe publicatie
Volgens de auteurs van de publicatie krijgt missiegedreven beleid vorm door ambitie en durf, en vraagt het om co-creatie met stakeholders en burgers. Onderzoek en innovatie dragen daarbij verder bij aan het vergroten van het begrip van de uitdagingen. Ook moet dit leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen. Maar veel van de uitdagingen vragen om meer dan alleen wetenschappelijke en technologische oplossingen. Ze zetten aan tot modernisering van wet- en regelgeving, voorlichting, nieuwe standaarden en incentives die aanzetten tot ander gedrag.
Veel van de huidige uitdagingen zijn grensoverschrijdend van aard. Voor succesvol missiegedreven beleid moet volgens TNO daarom ingezet worden op verdere internationale samenwerking en coördinatie. Daarbij moet worden ingespeeld op de Europese, nationale en vaak ook regionale dimensies van de uitdagingen. Verder zijn schaalbare oplossingen een cruciale factor. In de nieuwe publicatie biedt TNO negen vuistregels om deze aanpak nader vorm te geven.
Focco Vijselaar, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, ontving het eerste exemplaar uit handen van Paul de Krom, CEO van TNO. Daarbij benadrukte De Krom dat "Het vormgeven van missies en het formuleren van effectief missiegedreven beleid geen gemakkelijke opgave is, maar succesvolle klassieke missies zoals de Deltawerken laten zien dat met een gezamenlijke actie van overheid, bedrijven, kennisinstellingen, uitdagers én burgers veel mogelijk is." Vijselaar onderstreepte de relevantie van de uitgave: "Dit rapport biedt handvatten voor het samen maken van missiebeleid om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. In de EU, nationaal en regionaal."
In de publicatie komen ook vier visies op missiegedreven beleid en de impact daarvan op Nederland aan bod. Onder andere Kim Putters, directeur Sociaal Cultureel Planbureau, en Marleen Stikker, oprichter en directeur van Waag delen hun inzichten. Putters gaat in op waarom hij burgerparticipatie essentieel vindt. Marleen Stikker stipt de rol aan van ontwerpend en publiek onderzoek. Hoogleraar Politicologie aan de UvA, John Grin, blikt vanuit 2040 terug op het Nederlandse Innovatiebeleid gevoerd vanaf 2019. En tot slot kijkt Tom van der Horst, Business Director Strategies for Industry & Innovation bij TNO, in zijn bijdrage naar de impact van missiegedreven beleid op de industrie-agenda.
Naar aanleiding van het verschijnen van De Staat van Nederland Innovatieland 2018 - Missies en ‘nieuw’ missiegedreven beleid organiseert TNO in de middag van 28 januari 2019 een minisymposium. Tijdens dit event maken geïnteresseerden nader kennis met het thema missiegedreven beleid, en ontdekken zij wat missiegedreven beleid succesvol maakt. Registratie voor het minisymposium start binnenkort.
blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.