nieuws

Waar staan we met exoskeletten voor fysiek zwaar werk?

26 nov 2020

Exoskeletten spreken voor veel mensen tot de verbeelding. Met technologie zouden we onszelf sterk en onvermoeibaar kunnen maken. TNO doet onderzoek naar de effectiviteit van exoskeletten en maakte op basis van eigen en andere onderzoeken de stand van zaken op. Het position paper “Exoskeletten voor fysiek zwaar werk” geeft een overzicht van waar we nu staan. Daaruit blijkt dat exoskeletten kunnen helpen om de fysieke belasting te verlagen, maar dat er voor gebruik in de praktijk nog wel wat haken en ogen aan zitten.

Download ons position paper

“Exoskeletten voor fysiek zwaar werk”

Download

Het position paper geeft een overzicht van de verschillende typen exoskeletten die op dit moment beschikbaar zijn, de techniek en de toepassing ervan. Op basis van onderzoeken naar de effectiviteit van de exoskeletten wordt antwoord gegeven op de vraag of exoskeletten daadwerkelijk de fysieke belasting kunnen verlagen en klachten kunnen voorkomen.

Maar voor toepassing in de praktijk is meer nodig dan effectiviteit. Daarom wordt ook de acceptatie en beleving van exoskeletten meegenomen: wat zijn voordelen en nadelen van exoskeletten? Hoe worden exoskeletten in de praktijk toegepast? Hieruit volgen aandachtspunten voor de verdere ontwikkeling en implementatie van exoskeletten.

De exoskeletten die op dit moment worden gebruikt ondersteunen specifieke lichaamsdelen, zoals de armen of de onderrug. Ze verlagen daarbij de fysieke belasting op die lichaamsdelen. In de praktijk stelt de inzet van exoskeletten voor werk hoge eisen aan het ontwerp: een medewerker wil niet gehinderd worden bij de uitvoering van het werk.

De effectiviteit is dan ook sterk use-case afhankelijk. Daarnaast is er de vraag “wat zijn exoskeletten?”. Zijn het arbeidsmiddelen, gereedschap, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), medische hulpmiddelen of een combinatie daarvan? Deze vraag is van belang met het oog op de eisen die worden gesteld aan de veiligheid en gezondheid bij toepassing van exoskeletten.

Webinar exskeletten

Op 3 december organiseerde het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk een webinar over de inzet van exoskeletten als oplossing voor fysiek zwaar werk. Frank Krause, onderzoeker bij TNO, gaf hierin uitleg over de werking en toepassing van exoskeletten. Met demonstraties en filmpjes werd duidelijk hoe een exoskelet werkt en welk type in welke situatie gebruikt kan worden.

Wat zijn de voor- en nadelen en wat zijn de bevindingen van werken met een exoskelet in de praktijk? Hetty Vermeulen van vhp human performance vertelde over hun ervaring bij een papierophaaldienst. Via de chat konden deelnemers vragen stellen.

Kijk het webinar terug

Terugkijken
TNO Insights

Exoskelet verlegt de grenzen van fysieke prestaties

01 juli 2016
TNO doet onderzoek naar een effectieve ondersteuning in veeleisende arbeidsomstandigheden (human enhancement) en de toekomst van werk. Hoe kunnen concepten zoals robotisering van werk, de menselijke veerkracht... Lees verder
Nieuws

TNO-test: exoskelet leidt tot minder belasting stukadoors

19 mei 2020
TNO testte in samenwerking met Knauf de effectiviteit van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors. De tests vonden plaats in een gecontroleerde omgeving waar stukadoors tijdens... Lees verder
Ons werk

Robo-Mate: exoskeletten voor zwaar lichamelijk werk

In de productie en magazijnen komt zwaar lichamelijk werk voor. Sommige handmatige taken zijn lastig te automatiseren of te mechaniseren of onvoldoende flexibel. In het Europees onderzoeksproject Robo-Mate... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Frank Krause Eur.Erg

  • Sustainable Productivity
  • Employability

Mediavragen?