nieuws

Slimme logistiek beperkt corona-risico en steunt lokale ondernemers

UPDATE: Tweede Proeftuin Kampen van start met Thuisleveringsconcept TNO • 23 apr 2020

Het tweede project van het door TNO ontwikkelde thuisleveringsconcept PUPPY (Pop-Up, Pick-Up and Home Delivery) is vandaag in Kampen gelanceerd in samenwerking met lokale ondernemers. Het model in Kampen verschilt enigszins met die van Dronten. Om te testen wat beter werkt doet hier één partij alle logistiek en kunnen bestellingen via meerdere online kanalen gedaan worden.

Vanwege het coronavirus kunnen of willen mensen het huis niet uit om boodschappen te doen en lokale ondernemers zien hun omzet daardoor sterk teruglopen. Met dit project wordt op korte termijn een voor ondernemers kostendekkend logistiek samenwerkingsmodel ontwikkeld om lokaal producten op te halen en af te leveren bij consumenten. De kennis die wordt opgedaan wordt direct openbaar beschikbaar gesteld voor andere gemeentes in Nederland. Het project is onderdeel van het TNO Brains4Corona programma.

IJsbrand Kaper Business Developer Smart & Sustainable logistics bij TNO met lokale ondernemers in Dronten

PUPPY

Het thuisleveringsconcept PUPPY is in het leven geroepen om het aantal contactmomenten in winkels terug te brengen waardoor de kans op besmetting zoveel mogelijk verkleind wordt. Tegelijkertijd krijgen lokale ondernemers wel de kans om toch producten af te kunnen blijven zetten en verliezen zij minder inkomsten.

Het project is bedoeld als structurele en betaalbare oplossing voor lokale ondernemers tijdens en na de coronacrisis. Dronten dient als proeftuin voor het project en de kennis die wordt opgedaan wordt zo snel en zo breed mogelijk gedeeld zodat het ook op andere plekken gebruikt kan worden. Hierdoor kunnen alle gemeentes in Nederland in twee weken een werkend systeem neerzetten.

Zo werkt het

Consumenten kunnen bij verschillende winkeliers bestellingen doen via een portaal. Zij zetten de bestellingen klaar en een logistieke partij haalt ze op en brengt ze naar de centrale verzamelplaats in de wijk. Vanuit deze hub worden de boodschappen door diezelfde logistieke partij vervolgens bezorgd bij de consument of de consument haalt de bestelde goederen zelf op.

Wethouder Meijering ontvangt bestelling van fietskoerier

Het verschil met het project in Dronten is dat er in Kampen gekozen is om het ophalen en brengen van bestellingen door één logistieke partij te laten doen. Daarnaast kunnen de bestellingen via de individuele kanalen van winkels besteld worden in plaats van op een nieuw collectief platform zoals in Dronten.

Projectleider IJsbrand Kaper, Business Developer Smart & Sustainable logistics bij TNO, benoemd het belang van dit verschil: “Met de tweede proeftuin in Kampen willen we zien welke voor en-nadelen verschillende modellen hebben. De proeftuinen zijn aanvullend aan elkaar en helpen bij het neerzetten van een effectief logistiek systeem.”

Opschaling

Binnenkort wordt een tweede proeftuin geopend en zal in samenwerking met Breda University of Applied Sciences (BUas) ook een inventarisatie worden gedaan van vergelijkbare initiatieven in Nederland. Parallel hieraan zal TNO met een aantal partijen, waaronder evofenedex en enkele provincies, de kennis die wordt opgedaan breed delen, zodat zoveel mogelijk gemeentes en ondernemers hiervan kunnen leren.

IJsbrand Kaper vertelt in deze vlog meer over de pilot van het PUPPY project.

Brains4Corona

Om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de effecten van het coronavirus heeft TNO het ‘Brains4corona-team’ opgericht. Dit team coördineert verschillende projecten die de afgelopen weken zijn bedacht en gestart. TNO wil hiermee haar innovatiekracht en expertise inzetten voor de coronacrisis.

Meer weten over Brains4corona?

Meer informatie