Voorkom voedselverspilling door inzet van sensoren tijdens transport

Thema:
Duurzaam verkeer en vervoer
24 juni 2021

Samen met Wageningen Food & Biobased Research, Van Oers United, Environmental Monitoring Systems, Purfresh, SmartPort, Het Internet Huis, Europool Systems, Thermoking heeft TNO het IoT4AGRI-project gelanceerd. De doelstelling van het IoT4AGRI-project is om te onderzoeken of voedselverspilling tijdens transport tegen aanvaardbare kosten te voorkomen is en om het kwaliteitsverloop te monitoren, waardoor eventueel ingrijpen mogelijk is.

Meer informatie?

Download de two pager "Avoid food waste by sensing during transport".

In Afrika worden veel groenten en fruit geproduceerd voor Europese consumptie. Nederland fungeert als draaischijf voor Europese distributie, de aanvoer vanuit Marokko en Senegal verloopt vooral via zee en weg. Ongeveer 14% gaat verloren gedurende transport, opslag en distributie. Het verlies tijdens transport bedraagt een kleine 4%.

Kansen en uitdagingen

We kunnen in drie opeenvolgende stappen ingrijpen om verspilling en kwaliteitsverlies te voorkomen:

  1. Het inzetten van sensoren om data over de kwaliteit van de producten te verzamelen;
  2. Het real-time modelleren van het kwaliteitsverloop;
  3. Het ingrijpen in het logistieke proces op basis van deze kwaliteitsvoorspellingen.

Deze processtappen brengen uitdagingen met zich mee: hoe kunnen we de juiste sensordata in real-time beschikbaar krijgen voor modellering? En op welke manier kunnen we ingrijpen in de transportketen? Het IoT4AGRI-project heeft tot doel dit soort vragen te beantwoorden.

Meer informatie en links naar de reeds opgeleverde rapporten vind je in de two pager "Avoid food waste by sensing during transport".

Beproeven in de praktijk

De business case analyses zijn zeer bemoedigend: het concept lijkt economisch erg aantrekkelijk. Maar hoe werkt dit in de praktijk? In de tweede helft van 2021 wordt het concept zowel technisch als praktisch beproefd door een aantal transportzendingen van Van Oers United te voorzien van sensoren, waarmee het kwaliteitsverloop real-time wordt gemonitord en voorstellen worden gedaan voor aanpassingen in het logistieke proces. De resultaten van de demonstraties worden eind 2021 verwacht.

Vragen

TNO is de trekker van het consortium en levert in het project de logistieke expertise. Wil je meer weten over het onderzoek? Neem contact op met Jordy Spreen!

Laat je verder inspireren

1213 resultaten, getoond 1 t/m 5

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
22 april 2024
11 afleveringen
Dit is de tijd van grote uitdagingen. Van innovatieve oplossingen. De tijd om duurzaamheid te versnellen. Waarin we voorop lopen in veiligheid.

TNO maakt luchtkwaliteit rondom vliegvelden inzichtelijk

Informatietype:
Insight
22 april 2024

Insight met datum

Informatietype:
Insight
19 april 2024

Nieuws met datum

Informatietype:
Nieuws
19 april 2024

Thuiswerkers wonen kwartier verder van werk

Informatietype:
Nieuws
17 april 2024