nieuws

Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie

13 sep 2021

In 2050 wil Nederland de transitie hebben gemaakt naar een duurzame samenleving en een CO2-neutrale, circulaire industrie. Kleinere en flexibele fabrieken zullen dicht bij de consument opereren. Nieuwe businessmodellen zorgen ervoor dat producten niet meer aan de klant worden verkocht, maar geleased en na gebruik weer teruggenomen. 

Start nu en werk toe naar een circulaire industrie in 2050

Download de paper

data onmisbaar voor digitaliseren

Deze transitie vraagt om herinrichting en aanpassing van industriële processen, waarbij nieuwe technologie moet worden geïmplementeerd. In de vandaag verschenen paper Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie legt TNO uit hoe en waarom gebruik van data onmisbaar is bij deze transitie. Om volledig circulair te zijn in 2050 speelt de inzet van data een grote rol. De paper schetst een tijdpad voor Nederland.

Christa Hooijer, Science Director Industry bij TNO

Nu is het moment gekomen om in actie te komen en te werken aan het maximaal hergebruik van materialen, volledig terugdringen van verspilling, CO2-neutraal produceren en het duurzaam opwekken van energie. Hierbij is digitalisering onmisbaar om inzet, verlies en toestand van de gebruikte materialen gedurende de gehéle productieketen in kaart te brengen.

Digitalisering in de keten leidt tot circulaire industrie

Werknemer die digitaal werkt en produceert in de maakindustrie

De transitie naar een duurzaam ecosysteem van slimme, digitale fabrieken en slimme ketens wordt een succes als alle betrokken partijen in de keten mee doen en dezelfde standaarden hanteren. Begin vandaag, start zélf met digitaliseren en spreek hierover met je toeleveranciers en afnemers. Hoe meer bedrijven in de hele keten deze aanpak kiezen, des te eerder spreekt iedere schakel dezelfde taal én hanteert deze ook digitaal.

De weg naar een volledige circulaire industrie is eigenlijk een digitaliseringsuitdaging

Met data kan je robots voeden, werkstations automatiseren en flexibel produceren. Dit is de basis van de ‘digitale fabriek’. De coronacrisis van maakt duidelijk hoe belangrijk grondstoffen en productieketens eigenlijk zijn. De schaarste aan materialen en de onafwendbare klimaatverandering dwingen tot actie. Het is tijd voor een grote digitaliseringsuitdaging.

Een voorbeeld: zo ziet de circulaire industrie er uit in 2050

De fabrikant bouwt auto's op een duurzame manier. De auto zit vol sensoren die de fabrikant in real-time data sturen over de status van elk onderdeel en over het gebruik. Kleine onderdelen worden ‘on-demand’ gemaakt door een gespecialiseerde 3D-printshop en grotere onderdelen worden geleverd door de refurbishment-vestiging in je regio. Als te veel onderdelen van je auto het eind van hun levensduur hebben bereikt levert de fabrikant een nieuwe bij je af. Je oude wagen wordt daarna volledig gerecycled in de fabriek.

Ons werk

Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie

Zie het voor je: Nederland, 2050 – De transitie naar een duurzame samenleving en een CO2-neutrale, circulaire industrie, is goed op dreef. Kleinere en flexibele fabrieken opereren dichtbij de consument.... Lees verder
TNO Insights

Waarom een circulaire economie zonder data niet van de grond komt

31 januari 2020
Veel grondstoffen zijn eindig. Het veelvuldig gebruik ervan past niet meer binnen onze huidige klimaatambities. In een circulaire economie werken verschillende sectoren met elkaar samen om grondstoffen... Lees verder
TNO Insights

Energieneutraal in 2050: wat is de route voor gemeentes?

16 oktober 2017
Tijdens de klimaatconferentie eind 2015 in Parijs zijn onder meer afspraken gemaakt om uit te komen op een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Hoe kunnen gemeentes hieraan gaan voldoen? Een dergelijke... Lees verder
TNO Insights

Digitalisering van de keten: snel en veilig data delen

25 april 2016
Het digitaal delen van informatie over de bedrijfsgrenzen heen wordt steeds belangrijker, meent Matthijs Punter, onderzoeker bij TNO: “In steeds meer sectoren staat of valt het business model van de toekomst... Lees verder
Nieuws
Contact

Mark Courage MSc MBA

  • Director Smart Industry

Mediavragen?