TNO onderzoek: Anoniem solliciteren geen generieke oplossing tegen arbeidsmarktdiscriminatie

Thema:
Werk en gezondheid
1 maart 2022

Anoniem solliciteren wordt vaak genoemd als effectieve oplossing tegen arbeidsmarkt discriminatie maar dat is nog nooit eenduidig aangetoond. Uit onderzoek dat TNO in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deed, blijkt dat anoniem solliciteren geen generieke oplossing is tegen arbeidsmarktdiscriminatie.

Eerdere onderzoeken uit binnen- en buitenland naar anoniem solliciteren hebben wisselende effecten laten zien. De studies zijn onderling moeilijk vergelijkbaar en  vaak ging het om onderzoeken bij een specifieke groep, zoals bijvoorbeeld alleen hoogopgeleiden, in een specifieke sector of bij één werkgever.

Anoniem solliciteren

Om meer duidelijkheid te krijgen of het weglaten van persoonsgegevens op het cv bij het aanbieden van kandidaten met een migratieachtergrond leidt tot een grotere kans op uitnodiging voor een gesprek en een aanbod door een werkgever deed TNO in samenwerking met het ministerie van SZW een breed opgezet onderzoek. In het onderzoek is gekeken naar de effecten van het anonimiseren van cv’s binnen een uitzendsituatie. Hierbij zijn verschillende werkgevers, sectoren en opleidingsniveaus meegenomen.

Resultaten

De resultaten laten zien dat in deze onderzochte context anoniem solliciteren gemiddeld genomen geen effect had op de uitnodigingskans voor een sollicitatiegesprek of op de aannamekans voor kandidaten met een migratieachtergrond. Mogelijk heeft dit te maken met de fluctuaties op de arbeidsmarkt als gevolg van de Corona pandemie en de sterke sociale norm op het gebied van inclusieve werving en selectie binnen het uitzendbureau.

Een andere verklaring is dat het onderzoek naar een gemiddeld effect kijkt, terwijl kansenongelijkheid mogelijk niet overal een even grote rol speelt. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat voor sommige subgroepen er wel verschillen in kansen zijn. Zo hadden kandidaten met een niet-westerse migratieachtergrond minder kans om op gesprek te worden uitgenodigd en een aanbod te krijgen bij functies met een midden of hoge opleidingseis. Ook bij deze groep bleek anoniem solliciteren echter geen effectieve interventie om dit verschil tegen te gaan. Kanttekening daarbij is wel dat het onderzoek niet was opgezet om naar deze kleinere subgroep te kijken.

Conclusie onderzoek

De conclusie  van het onderzoek is dat  anoniem solliciteren geen generiek middel is om kansenongelijkheid op te lossen. Mogelijk kan het in bepaalde situaties (zoals specifieke sectoren en functies) waar sprake is van duidelijke kansenongelijkheid wel een gunstig effect hebben. Het is niet duidelijk of de gevonden kansenongelijkheid in midden- en hoge functies en bepaalde sectoren representatief is voor heel Nederland. Het onderzoek geeft daar aanwijzingen voor maar vervolgonderzoek is nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Bekijk ook:

TNO: Arbeidsmarktdiscriminatie

Anoniem solliciteren geen generieke oplossing

Laat je verder inspireren

78 resultaten, getoond 1 t/m 5

Thuiswerkers wonen kwartier verder van werk

Informatietype:
Nieuws
17 april 2024
Uit recente gegevens van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS blijkt dat thuiswerkers gemiddeld een kwartier langer onderweg zijn naar hun werk dan werknemers die niet thuiswerken.

TNO: 60% werknemers ervaart klachten aan bewegingsapparaat

Informatietype:
Nieuws
9 april 2024

Maatschappelijke ontwikkelingen kunnen werkstress in de toekomst vergroten

Informatietype:
Nieuws
26 maart 2024

Zittijd onder werkenden is zorgwekkend

Informatietype:
Nieuws
15 maart 2024

Algoritmisch management vereist afspraken tussen werkgevers en werknemers

Informatietype:
Nieuws
6 maart 2024