Annemieke Kips

Functie:
Research manager

‘Wat wij ontwikkelen, wordt wereldwijd toegepast’. Annemieke Kips is research manager Networks. Ze gelooft sterk in de relevantie van de expertise van haar afdeling en is trots op het team, dat zich kan meten met de internationale top.

“Samen met mijn plaatsvervanger Vicky Georgiadou stuur ik de afdeling Networks aan. Networks is een sterk team. Alle experts – van de junior developers in het lab tot senioren met internationaal leidende posities – dragen hieraan bij. Ongelofelijk wat die knappe koppen in no time voor elkaar krijgen. Het is echt een feest om met hen te werken.”

Relevanter dan ooit

“De coronapandemie heeft duidelijk laten zien hoe belangrijk ICT-netwerken zijn. Die relevantie zal de komende jaren verder toenemen. Bedrijven en overheden maken steeds meer gebruik van deze netwerken voor hun bedrijfsvoering. Dat maakt voldoende onafhankelijkheid van leveranciers voor deze cruciale ICT-voorzieningen heel belangrijk.

Onze experts ontwikkelen innovaties in ICT-netwerken. Zo werken we bijvoorbeeld aan grotere uitwisselbaarheid van software- en hardwarecomponenten in deze netwerken. Dit verbetert de mogelijkheden om over te stappen naar andere leveranciers wanneer dat wenselijk is. Daarnaast zorgen we er met onze innovaties voor dat ICT-netwerken geschikt zijn en blijven om aan diverse en uitdagende eisen van huidige en toekomstige applicaties te voldoen. Ook hier valt nog veel te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor de geavanceerde AR/VR-applicaties waaraan we werken.”

Baanbrekend onderzoek

“Ik ben bijzonder trots op ons onderzoek naar cloudtechnologie, waarvoor we onze eigen zeer innovatieve cloud gebouwd hebben. Ook ons state-of-the-art 5G testnetwerk, een van de eersten in zijn soort in Europa, maakt gebruik van onze cloudfaciliteit.

Wat enkele jaren geleden begon als een paar servers en een zelfgewikkelde antenne is nu een blauwdruk voor hoe netwerken zich de komende jaren gaan ontwikkelen. Deze faciliteit wordt door ons toegepast en verder doorontwikkeld in innovatie-ecosystemen als 5Groningen en in onze kennisprojecten. Ook klanten weten ons hiervoor te vinden.”

Onze experts hebben een leidende rol in de internationale standaardisatie van 5G en straks 6G binnen 3GPP.

Internationale top

“Onze experts hebben een leidende rol in de internationale standaardisatie van 5G en straks 6G binnen 3GPP. Ooit nam ik zelf deel aan de systemarchitectuurwerkgroep van dit internationale standaardisatieorgaan. Van die tijd heb ik geleerd dat je als ‘kleine’ partij tussen grote wereldspelers veel kunt bereiken als je anderen meekrijgt in wat je voor ogen hebt. Zo heb ik met mijn bijdragen mobiele netwerken robuuster gemaakt voor gebruik door IoT-apparaten. Het is een voorrecht om in standaardisatie met zo veel toonaangevende internationale experts te werken. Wat wij ontwikkelen, wordt wereldwijd toegepast.”

Blijven leren

“Mijn werk bij TNO is al twintig jaar afwisselend en uitdagend. Daardoor blijf ik me ontwikkelen, on-the-job en ook in opleidingen. Momenteel rond ik een leergang coachen af. Eerder volgde ik de leergang authentiek leiderschap voor vrouwen. Mooi om met die groep topvrouwen zo veel te mogen leren. We hebben nog steeds contact met elkaar.

Ik zal altijd blijven gaan voor uitdaging in mijn werk, want dan ben ik op mijn best. Ik hoop dat innovatie in de netwerken van de toekomst een nog prominenter deel zal gaan uitmaken van het Nederlandse innovatieklimaat. Het belang is zo fundamenteel, en we hebben hierin met elkaar veel te bieden.”

Den Haag - New Babylon

Anna van Buerenplein 1
2595 DA Den Haag

Postadres

Postbus 96800
2509 JE Den Haag