Joanna Donkers

Joanne Donkers

Functie:
Medior scientist
Joanna Donkers

Joanne Donkers is medior scientist in de expertisegroep Metabolic Health Research. Tijdens haar PhD miste ze de toepasbaarheid van het onderzoek.

"Bij Metabolic Health Research werken we aan het verbeteren van onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van interventies met medicijnen of voeding. Mijn team is gespecialiseerd in humane celbiologie. We werken met ex-vivo orgaanmodellen om te onderzoeken hoe organen zoals de darm en lever medicijnen en voeding opnemen.

Ik heb mijn PhD gedaan in het AMC op de afdeling gastro-enterologie en hepatologie. Daar onderzocht ik hoe galzoutopname door de lever geblokkeerd kan worden en hoe hiermee de stofwisseling te beïnvloeden is, wat tot een nieuwe behandeling van obesitas en diabetes type 2 kan leiden. Het onderzoek dat ik bij TNO doe raakt hieraan, maar is veel breder."

Intestinal Explant Barrier Chip

"Vijftig procent van ons onderzoek doen we in opdracht van de industrie, de andere helft is eigen research. We hebben hier bijvoorbeeld organ-on-a-chip technologie ontwikkeld waarmee we darmweefsel buiten het lichaam in leven kunnen houden waarmee we levensecht medicijnen kunnen testen en ziekteprocessen kunnen onderzoeken. We gebruiken ons Intestinal Explant Barrier Chip-model om met de industrie studies te doen naar medicijnabsorptie van darmweefsel.

Ondertussen onderzoeken we wat we nog meer kunnen doen met het model, samen met onze collega’s van Microbiology & Systems Biology en de industrie. Die heeft behoefte aan een model waarmee host-microbioom-interactie, waaronder de immuunrespons, te voorspellen is. Onze eerste opdracht hebben we nu binnen.

Daarnaast werk ik aan een set-up waarmee we het grensvlak tussen de zuurstofloze omgeving aan de binnenkant van de darm en de zuurstofrijke omgeving aan de kant van de bloedvaten kunnen nabootsen in het lab. Op deze uitdagende technologie hebben we een patentaanvraag lopen."

Afwisseling

"Binnen ons team ben ik vooral bij het onderzoeksproces betrokken. Ik maak plannen, maak berekeningen, werk de resultaten uit en communiceer ze. Ook bedenk ik vervolgonderzoek. Ik zou graag nog meer de verbinding zoeken met andere afdelingen om nog meer toepassingen te bedenken. Nu richt ik me vooral op de opname van medicijnen en voedingsstoffen, naar je kunt ook denken aan de opname van gifstoffen of microplastics."

Personalized medicine

"Ik vind het belangrijk dat mijn werk maatschappelijke impact heeft. Daarom ben ik bij TNO gaan werken. Ons onderzoek leidt tot nieuwe inzichten in de medicijnontwikkeling. Door onze samenwerking met overheden en bedrijven krijgen die wetenschappelijke inzichten ook meteen een toepassing.

Het moet in de toekomst bijvoorbeeld mogelijk zijn om op basis van iemands darmweefsel te voorspellen welk medicijn en welke voeding het beste bij hem passen. Personalized medicine, daar willen we naartoe. Met de Intestinal Explant Barrier Chip komen we stapje voor stapje dichterbij."

Leiden - Sylviusweg

Sylviusweg 71
2333 BE Leiden