Michaël Declercq

Functie:
Manager Recruitment

“Bij de perfecte match heb je veel winnaars”. Met zijn ‘superteam’ van recruiters is Michaël Declercq voortdurend op zoek naar talent dat TNO nog sterker maakt. Resulteert dit in een perfecte match, dan gaat de vlag uit.

Wat doet een manager recruitment, career & hiring?

“Met mijn team zorg ik ervoor dat we het beste talent op het juiste moment kunnen aannemen of inhuren. Dat is een hele uitdaging, want de schaarste op de arbeidsmarkt neemt de komende jaren toe. Er zijn vakgebieden waarin minder dan honderd potentiële kandidaten per jaar afstuderen. Een deel blijft in de academische wereld werken en ook onze concurrenten doen hun best om schaars talent te verleiden. Naast recruitment van nieuw talent bieden we ook loopbaanbegeleiding aan TNO’ers die al bij ons werken.”

Waarom is TNO zo’n mooi bedrijf om voor te werken?

“Bij TNO werk je voor de BV Nederland, en in het bijzonder voor bedrijven en organisaties die de maatschappij beter maken, ook indirect als recruiter. En dan is TNO ook nog eens het summum van innovatie met een indrukwekkend breed scala aan fantastische technologische toepassingen. Er worden hoge verwachtingen aan ons gesteld en die maken we waar!”

Wanneer wist je: manager recruitment, dat is echt iets voor mij?

“Tegen mijn veertigste dacht ik: ik beheers nu alle facetten van het vak, nu ga ik voor mezelf werken. Als interim-er heb ik voor interessante bedrijven gewerkt, maar het nadeel van interimmen was dat ik me telkens met vooral één facet bezighield. Bij TNO vond ik de perfecte baan als manager recruitment, career & hiring. Hierin komen alle facetten van resourcing samen in een zeer uitdagende context met een superteam!

Voer je zelf ook gesprekken met kandidaten?

“Met enige regelmaat. Daar krijg ik altijd weer energie van. (Toekomstige) TNO’ers hebben een grote passie voor hun vak. Ze gaan niet voor status en vorm, maar voor wat er echt toe doet. Ik heb bewondering voor hoe zij in het leven staan en hun vak uitoefenen.”

Wanneer heb je een topdag?

“Als we onze adviserende rol zo kunnen vervullen dat we echt meerwaarde bieden, bijvoorbeeld als we voor onze managers de speld in de hooiberg vinden die TNO nog sterker maakt. Als alles goed gaat, heb je veel winnaars. In de eerste plaats de kandidaat, die een mooie baan heeft gevonden, en zijn toekomstige team, dat dankzij zijn of haar expertise nog beter kan innoveren. Daar is TNO blij mee, omdat de samenleving er wel bij vaart. En ten slotte geeft het ons veel voldoening dat we iemand hebben geholpen bij het nemen van een belangrijke stap in zijn loopbaan en daarmee in zijn leven.”