Modelleren, simuleren en gamen

Hoe bereiden we militairen effectief voor op hun missie? Hoe presenteren we grote hoeveelheden data aan beleidsvoerders met augmented of virtual reality? En hoe voorspellen we de route van een voortvluchtige crimineel met data? Wij hebben de expertise én faciliteiten om deze vragen te beantwoorden.

Nieuwe capaciteiten ontwikkelen

Wij helpen onze klanten om hun capaciteiten te verbeteren en nieuwe capaciteiten te ontwikkelen. Dit doen we door modellen, simulaties en games te ontwerpen en (laten) ontwikkelen. Dit proces kent meestal drie stappen:

 1. Modelleren: de echte wereld efficiënt en valide modelleren aan de hand van scenario's en algoritmes
 2. Simuleren: in een simulatie de werkelijkheid zo adequaat mogelijk nabootsen
 3. Transformeren: de resultaten uit de simulaties transformeren naar toepasbare kennis en technologie, zoals een software tool, database of virtual of augmented reality applicatie

Kennis en faciliteiten

Onze modellen, simulaties en games worden gebruikt om militaire operaties voor te bereiden. Of om incidenten die de nationale veiligheid bedreigen te voorspellen. Ze ondersteunen ook bij andere vraagstukken, zoals: wat is de beste aanpak bij grootschalige cyberaanvallen? Of: hoe evacueren we een gebied zo snel mogelijk bij een overstroming?

We hebben uitstekende kennis en faciliteiten op het gebied van Conceptontwikkeling door Experimenteren (CD&E). Daarmee zorgen we dat de wensen van onze klanten op een interactieve manier dicht bij de context van de operationele omgeving blijven staan. Zo werken we dagelijks met onze partners om de veiligheid in Nederland verder te vergroten.

Afbeelding van een simulatie van een militaire missie. Je ziet hoe een militair naast een tank de wacht houdt, terwijl twee andere militairen een huis binnengaan.
Impressie van virtual environment and behaviour modelling
 • Virtual environment modelling: modelleren van 3D-terreinen en -objecten op basis van data uit de echte wereld. Onder andere in virtual reality (VR) en augmented reality (AR) toepassingen maken we de resultaten van gesimuleerde omgevingen zichtbaar.
 • System and behaviour modelling: we maken simulatiemodellen realistischer door ze te voorzien van relevant menselijk gedrag en interactie met andere systemen.
 • Simulation systems engineering: we hebben kennis van architectuur en ontwikkelmethoden voor simulaties en de verificatie en validatie van simulaties. Uniek hierin is onze ervaring met distributed simulation architectures en de internationale standaarden HLA (high-level architecture) en DIS (distributed interactive simulation).
 • Decision support systems: met onze datagedreven modellen en kunstmatig intelligente systemen stimuleren we mensen om beter doordachte beslissingen te nemen.
 • Experiments, Exercises & Validation: we zetten betrouwbare Modelling & Simulation faciliteiten neer waarin onze klant kan experimenteren en nieuwe concepten kan ontwikkelen. Daarbij maken we gebruik van onze ervaring in grootschalige simulatie-evenementen en onze rol bij het inrichten van nieuwe defensie Battle Labs.

De voordelen van modellen en simulaties

Het gebruik van modellen en simulaties heeft veel voordelen. In een digitale kopie van de echte wereld kun je op een veilige en kostenefficiënte manier scenario’s testen of oefeningen uitvoeren, zonder de omgeving aan te tasten. Ook zijn modellen en simulaties duurzaam: voor een militaire training via een simulatie zijn geen vervuilende wapens en voertuigen nodig.

Wij beschikken over een groot aantal analytische en simulatiemodellen. Met de nieuwste technieken en standaarden lossen we complexe vraagstukken op. Bij het plannen, uitvoeren, analyseren én evalueren van experimenten kun je op onze ondersteuning rekenen.

Waar we aan werken

De belangrijkste projecten waar we aan werken:

 • Simulatiesoftware voor Defensie: wapensystemen testen en analyseren op elke mogelijk locatie
 • Concept Development through Experimentation: nieuwe concepten ontwikkelen en testen door experimenteren in een virtuele wereld
 • Mix van live, virtueel en simulatie: militairen trainen om juist te handelen in een echte situatie
 • Voorspelmodel QUIN ontwikkeld met de politie: voorspelt de route van voortvluchtigen op basis van data uit eerdere zaken. QUIN werd getest in het tv-programma Hunted

Versterk ons team

Ons team bestaat uit zo'n 30 professionals met diverse achtergronden, zoals wiskunde, werktuigbouwkunde, kunstmatige intelligentie, computerwetenschap en lucht- en ruimtevaarttechniek. Nieuwsgierigheid zit in onze aard. Of we nu onderzoek doen naar een nieuw simulatiemodel of de aanschaf van de nieuwste hardware: wij willen het naadje van de kous weten.

Herken jij je hierin? En wil je jouw stempel drukken op modellen en simulaties die de wereld veiliger maken? Check onze vacatures op de locatie aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag. Ook voor een stage of afstudeerproject bij ons ben je van harte welkom.

Volg de laatste ontwikkelingen

48 resultaten, getoond 1 t/m 5

Samen sneller innoveren

Informatietype:
Artikel

Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. Om deze het hoofd te bieden is niet alleen nieuwe kennis en technologie nodig, maar ook snellere innovatietrajecten. Bijdragen aan de innovatiemotor voor defensieonderzoek is daarbij een belangrijke factor. Daarom zet TNO zich in om innovaties te creëren die bijdragen aan vrede en veiligheid.

Hoe blijf je koel tijdens warme dagen?

Informatietype:
Artikel

Vaak snakken we in de winter naar de zon. In het voorjaar snellen we dan ook massaal naar de terassen bij de eerste warme stralen. Maar op echt zonnige dagen verlangen we weer naar koelte. Zomerse dagen, met een temperatuur van 25 graden of hoger én tropische dagen, waarbij het kwik oploopt tot boven de 30 graden, komen steeds vaker voor in Nederland. Hoe blijf je koel bij deze temperaturen?

Migratie

Informatietype:
Artikel

Grote kwesties in Europa zijn migratie en asielzoekers, die voortkomen uit complexe situaties. Uitdagingen betreffen opvang, huisvesting, zorg en integratie.

Onderzoeksresultaten meerjarig vraaggestuurd cybersecurity onderzoeksprogramma 2019-2022

Informatietype:
Artikel

Tussen 2019 en 2022 heeft TNO in samenwerking met het NCSC een viertal vraaggestuurde onderzoeken uitgevoerd. De onderwerpen komen uit de NCSC onderzoeksagenda: herstelvermogen, cyber foresight, supply chain risk en kwantificeren van cyberrisico's.

Desdemona: de ultieme bewegingssimulator

Informatietype:
Artikel

TNO verlegt definitief de grenzen van de bewegingssimulatie met de oplevering van de multi-inzetbare simulator Desdemona.