Duurzame technologieën voor industriële processen
De Expertisegroep Duurzame technologieën voor industriële processen werkt aan het ontwikkelen van duurzame technologieën en kennis. We focussen ons hierbij op energie-efficiëntie voor de energie intensieve industrie.
Efficiënt omgaan met energie
Voor de transitie naar een duurzame energiehuishouding en het terugdringen van de CO2-uitstoot is de bijdrage van de industrie onmisbaar. De Nederlandse industrie heeft jaarlijks meer dan 500 petajoule (PJ) aan warmte nodig. Deze warmte is nodig voor het tot stand brengen van reacties, om scheidingsprocessen uit te voeren of om grondstoffen op te warmen. Dit wordt nu vrijwel volledig verzorgd door de inzet van fossiele bronnen zoals aardgas, olie en steenkolen. Dat kunnen we onder andere verminderen via de routes: procesefficiëntie, hergebruiken en opwaarderen van restwarmte en het verduurzamen van het warmteaanbod. Daarom ontwikkelen wij kennis en technologie voor energie-efficiënte innovaties in industriële processen.
Onderzoeksprogramma
Deze expertisegroep richt zich op warmte- en procestechnologie. De aandacht ligt op:
- hergebruik, transport en opslag van restwarmte
- membraanscheidingen voor vloeistoffen en gassen
- dorptietechnieken voor vloeistof- en gasscheiding
- behandelen en opwaarderen van gassen
- intensiveren van productieprocessen voor (bulk)chemicaliën
- benutten van reststromen zoals CO2 als grondstof voor chemicaliën
- productie van waterstof voor verschillende toepassingen
Voor de implementatie van deze oplossingen werken we samen met leveranciers van grondstoffen, aannemers, ingenieursbureaus, machinebouwers, installatiebedrijven en diverse grote eindgebruikers.
Onze oplossingen
We zetten in op technologische innovatie voor een vermindering van het totale energiegebruik in je bedrijfsproces, wat leidt tot een duurzamer proces, lager energieverbruik en lagere operationele kosten. Dit doen we onder andere door:
- een efficiënter gebruik van energie
- een efficiëntere inzet van grondstoffen
- ontwikkeling van efficiëntere scheidingsmethoden
- terugdringen van ongewenste bijproducten
- verbetering van de productopbrengst en kwaliteit
- de overgang naar duurzame producten
- screenen van verschillende componenten
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Kennisdeling Noordzeelanden nodig om offshore waterstofproductie te versnellen
In opdracht van het ministerie van EZK onderzocht TNO de voordelen van een gezamenlijke aanpak door de Noordzeelanden en hoe conversie naar waterstof op zee het potentieel aan energie uit de Noordzee beter kan benutten.


Industriële energietransitie: energie én grondstoffen duurzaam maken
Voor het halen van de klimaatdoelen in 2050 is een grote rol weggelegd voor de industrie. Om die volledig duurzaam te maken zijn twee zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden: gebruik van duurzame energie en hergebruik van grondstoffen. Met name de procesindustrie en de chemie staan voor de opgave in de toekomst nuttige producten te blijven maken maar dan volledig duurzaam. TNO staat hen daarin bij met expertise van onder meer technologieën, circulariteit, businessmodellen en wet- en regelgeving in de vorm van een op maat gemaakte TNO Green Print.


Zo vormen we nieuwe waardeketens voor circulaire economie
De transitie van fossiele naar duurzame grondstoffen raakt de hele keten van chemische industrie, toeleveranciers, afvalbranche tot eindgebruikers. Geen partij kan het zich veroorloven stil te zitten dan wel voor zichzelf optimale oplossingen te zoeken. De hele keten moet van lineair naar circulair en het liefst in een veel hogere versnelling. Hoe eerder bedrijven hiermee beginnen, hoe beter de doelstellingen voor een duurzame industrie zijn te realiseren.


Bekroonde prestatie: CO2-afvang toegepast


10 vragen over CO2-afvang met SEWGS technologie

