ECN nu TNO
In 2018 zijn onderzoeksorganisaties ECN en TNO samengegaan. Toenmalig minister Kamp kondigde in september 2016 de krachtenbundeling aan van TNO en ECN in één energieonderzoekscentrum onder de verantwoordelijkheid van TNO.
Krachtenbundeling
Door deze krachtenbundeling is een internationaal centre of excellence voor energie- en materiaalvraagstukken ontstaan. Met ruim 700 onderzoekers en onderzoeksfaciliteiten van wereldklasse.
Energie- en materialentransitie versnellen
Een duurzame toekomst is de enige toekomst. Meer dan ooit is duidelijk dat de energie- en de materialentransitie versneld moeten worden gerealiseerd om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te halen.
TNO zet zich in om bedrijven en instellingen in binnen- en buitenland energiebesparender, innovatiever en competitiever maken. Daarbij werken we met partners, passen we onderzoek toe en ontwikkelen we innovaties en beleid waarmee de overheid, het bedrijfsleven en de industrie versneld kunnen verduurzamen.
Om versneld een duurzame samenleving voor iedereen mogelijk te maken, werken onderzoekers en experts van TNO binnen 6 samenhangende innovatieprogramma’s die aansluiten bij de Energieagenda en het Regeerakkoord.
Een duurzame toekomst is de enige toekomst
Onze ambitie is om samen met kennisinstellingen, bedrijven en de overheid de energietransitie te versnellen. Lees meer over onze innovatieprogamma's.
Laat je verder inspireren
BuurtWarmteWijzer helpt gemeenten bewoners actief te betrekken bij keuzes warmtetransitie
Het realiseren van aardgasvrije wijken in de bestaande bouw is de komende decennia een enorme opgave waar veel partijen bij betrokken zijn. Gemeenten hebben weliswaar de regie, maar een cruciale rol is weggelegd voor bewoners, zowel individuele huiseigenaren als verhuurders.


Transport gevaarlijke stoffen voor energietransitie vraagt nu om nieuw veiligheidsbeleid
Uit onderzoek van Berenschot, Arcadis en TNO blijkt dat de volumes gevaarlijke stoffen (zoals waterstof en ammoniak) die nodig zijn om de energietransitie te bespoedigen enorm kunnen toenemen. Om deze ontwikkelingen veilig te laten verlopen, dienen de energietransitie en de (omgevings)veiligheid nu al een plek te krijgen in beleid, wet- en regelgeving en risicobeperkende maatregelen.


Zonder extra beleid dreigt overlast houtrook door kachels te gaan stijgen
We zien een forse toename van houtstook door hoge energieprijzen. In onze 3 verkennende scenario’s laten we zien dat er bij toename van het houtverbruik echt beleid op het bestaande kachelpark nodig is. De natuurlijke uitfasering door verkoop van ‘schone’ moderne kachels gaat niet snel genoeg.


Unieke technologie voor afvang CO2 en conversie naar groene chemicaliën
Terwijl de wereld volop bezig is met elektrolyse om waterstof te produceren door splitsing van water, zet TNO ook in op deze technologie om CO2 te converteren. CO2 elektrolyse is een veelbelovende elektrochemische techniek om broeikasgas om te zetten in hoogwaardige duurzame chemicaliën.


Sunday zonne-energiecongres
Nederlands grootste zonne-energiecongres Sunday is terug! De 13e editie wordt georganiseerd door TNO, Solliance, Holland Solar, TKI Urban Energy, NWO, SOLA en Solar Magazine.