ECN nu TNO

Thema:
Duurzame samenleving

In 2018 zijn onderzoeksorganisaties ECN en TNO samengegaan. Toenmalig minister Kamp kondigde in september 2016 de krachtenbundeling aan van TNO en ECN in één energieonderzoekscentrum onder de verantwoordelijkheid van TNO.

Krachtenbundeling

Door deze krachtenbundeling is een internationaal centre of excellence voor energie- en materiaalvraagstukken ontstaan. Met ruim 700 onderzoekers en onderzoeksfaciliteiten van wereldklasse.

Energie- en materialentransitie versnellen

Een duurzame toekomst is de enige toekomst. Meer dan ooit is duidelijk dat de energie- en de materialentransitie versneld moeten worden gerealiseerd om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te halen.

TNO zet zich in om bedrijven en instellingen in binnen- en buitenland energiebesparender, innovatiever en competitiever maken. Daarbij werken we met partners, passen we onderzoek toe en ontwikkelen we innovaties en beleid waarmee de overheid, het bedrijfsleven en de industrie  versneld kunnen verduurzamen.

Om versneld een duurzame samenleving voor iedereen mogelijk te maken, werken onderzoekers en experts van TNO binnen 6 samenhangende innovatieprogramma’s die aansluiten bij de Energieagenda en het Regeerakkoord.

  1. Hernieuwbare elektriciteit
  2. CO2 neutrale industrie
  3. Duurzame ondergrond
  4. Systeemtransitie
  5. Milieu & duurzaamheid
  6. Duurzame chemische industrie

Een duurzame toekomst is de enige toekomst

Onze ambitie is om samen met kennisinstellingen, bedrijven en de overheid de energietransitie te versnellen. Lees meer over onze innovatieprogamma's.

Laat je verder inspireren

43 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmakers: 200 keer minder iridium nodig voor groene waterstof productie

Informatietype:
Insight
1 juni 2023

In deze aflevering van Tijdmakers, spreken we tijdmaker Lennart van der Burg, Cluster manager Green Hydrogen over de doorbraak ontwikkeling in elektrolysers, en over hoe we op grotere schaal groene waterstof kunnen produceren.

Nederland neemt voortouw in ontwikkeling derde generatie electrolyser

Informatietype:
Insight
31 mei 2023

In het project 'Derde-generatie electrolyzers' werkt een consortium onder leiding van TNO aan de ontwikkeling van een compleet nieuw type electrolyser. Dit nieuwe ontwerp zal hogere efficiency, lagere kosten en een circulair ontwerp bieden, met als doel het faciliteren van grootschalige productie van groene waterstof.

DME: Duurzaam gas helpt bedrijven om af te stappen van fossiele brandstoffen

Informatietype:
Insight
22 mei 2023

TNO heeft een methode ontwikkeld om DME heel efficiënt en goedkoop te produceren uit CO2. Een belangrijke stap van fossiel naar hernieuwbaar en het circulair maken van koolstof.

Innovatietrends in verduurzaming gebouwde omgeving

Informatietype:
Insight
16 mei 2023

Hoe staat het met de ontwikkelingen in de energietransitie ten aanzien van verduurzaming in de gebouwde omgeving? Waar staat Nederland ten aanzien van de ambities in het Klimaatakkoord?

Nieuw meetstation op Noordzee voor uitbreiding offshore windparken

Informatietype:
Insight
4 april 2023

De forse uitbreiding van de capaciteit aan wind op zee van 4,5 gigawatt in 2023 naar maar liefst 21 GW in 2030 vergt actie op veel fronten. TNO draagt hier onder meer aan bij door het nauwkeurig in kaart brengen van de windsnelheden boven de Noordzee.