Microbiologie en systeembiologie

Thema:
Gezonde samenleving

De missie van de afdeling Microbiologie en Systeembiologie (MSB) sluit nauw aan bij de doelstellingen van TNO Gezonde Samenleving. Ambitieus als we zijn, willen we de komende tien jaar bijdragen aan het halveren van de ziektelast van infecties en leefstijlgerelateerde ziekten. Daarom ontwikkelen we hoogwaardige kennis en high-impact biologische innovaties om op een niet-invasieve en kostenefficiënte manier gezondheid te meten, te verbeteren of terug te krijgen.

De meeste projecten zijn multidisciplinair en worden uitgevoerd met partners binnen en buiten TNO. We werken voor zowel particuliere bedrijven in de farma-, food- als (digitale) gezondheidssector en ondersteunen ook publieke organisaties en de overheid.

Wat we doen

De onderzoeksgroep MSB bestaat uit twee sterke teams:

Het team Microbiologie richt zich op microbioomstudies (darm, mond, huid, luchtwegen) waarin ze de gezondheidseffecten van voeding, geneesmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging onderzoeken. Daarnaast doet het team onderzoek naar de detectie en interactie van micro-organismen in het microbioom en in bovengenoemde organen van de stofwisseling. Ze werken in ultramoderne laboratoriumfaciliteiten tot MLIII-niveau.

Het team Systeembiologie richt zich op de preventie en remissie van leefstijlgerelateerde ziekten, waarbij relevante (digitale) biomarkers worden geïdentificeerd en systeeminterventies worden toegepast. Ook kijken ze naar innovatieve manieren om (gezondheids)data te delen en deze data te gebruiken om te analyseren en te voorspellen hoe de ziektes zich ontwikkelen. De systemische kijk van het team op gezondheid stimuleert de samenwerking met verschillende partners binnen en buiten TNO.

De twee teams werken samen aan veel projecten. In menselijke studies die worden geïnitieerd door het Systeembiologie-team, analyseert de microbiologie menselijke monsters en interpreteert de resultaten. De experts op het gebied van digitale gezondheid van systeembiologie helpen ook het team Microbiologie, bijvoorbeeld bij het innoveren van hun data-analysefaciliteiten. Zeker zo belangrijk is de toegevoegde waarde van de systeembiologie om het werk van de microbiologie in een bredere context te plaatsen (impact van het microbioom op het gezondheidssysteem).

Onze expertise

We werken altijd in projecten voor onze externe (en soms interne) klanten. Daarbij maken wij gebruik van de volgende expertises:

Microbiologie

  • Generieke Microbiologie (kweek, Metabolomics, Metagenomics, Metatransciptomics)
  • Moleculaire diagnostiek (Next Generation Sequencing, Loop-mediated Isothermal Amplification
  • Functioneel microbioom (screening van de menselijke microbiota, in vitro huid- en orale biofilmmodellen)
  • Geavanceerde microbiologie (antischimmeloplossingen, virusinnovaties, bacteriofaagtechnologie)

Systeembiologie

  • Systeemdiagnostiek (Biomarkers van gezondheid en (vroege) ziekte, interpretatie vanmicrofoontechnologie)
  • Systeemflexibiliteit (fenotypische flexibiliteit & voeding gerelateerde gezondheid, hybride gepersonaliseerde adviessystemen)
  • Systeeminterventies (Leefstijlinterventies bij de behandeling van chronische ziekten zoals diabetes type 2, Alzheimer)
  • Digital Health (Health Data Models & Management, Bio-informatica & data-integraties, Human Health Trials)

Aanvullende expertise

  • Projectmanagement
  • Publiek-Private-Samenwerking / consortiumvorming
  • Statistiek / Experimenteel ontwerp

In de praktijk

We behoren tot de top op het gebied van toegepaste microbiologie, systeembiologie en biotechnologie. Wij zijn partner in diverse nationale en internationale netwerken en publiek-private samenwerkingen. In veel markten werken we voor de top 10 grootste bedrijven. We staan bekend om onze professionaliteit en uitstekend projectmanagement.

Geïnteresseerd in onze toepassingen of samenwerking? Neem dan contact met ons op.

Laat je verder inspireren

8 resultaten, getoond 1 t/m 5

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
22 augustus 2023
4 afleveringen

Dit is de tijd van grote uitdagingen. Van innovatieve oplossingen. De tijd om duurzaamheid te versnellen. Waarin wevoorop lopenin veiligheid. Levens gezonder maken. En klimaatveranderingbestrijden… Vanuit de ruimte! Dit is de tijd van: Het kan wél. Dit is ónze tijd. Met Glenn van der Burg.

De invloed van technologie op werk

Informatietype:
Podcast
3 juli 2023
2 afleveringen

In deze podcastreeks gaan TNO onderzoekers met partners in gesprek over de invloed van technologie op werk.

Innovatie en ondernemerschap in lage- en middeninkomenslanden

Informatietype:
Podcast
1 maart 2023
1 aflevering

Afrika ontwikkelt zich heel snel en er zijn volop kansen voor succesvol ondernemerschap. Belangrijk is de kwetsbare groepen mee te nemen in deze ontwikkeling en grote transities te realiseren. Want er is nog veel te doen. Het programma Innovation for Development (I4D) van TNO innoveert samen met Nederlandse en lokale partners in lage en midden inkomenslanden.

Skills based arbeidsmarkt

Informatietype:
Podcast
5 juli 2022
5 afleveringen

In een reeks van 5 podcasts over de arbeidsmarkttransitie gaat Glenn van der Burg samen met TNO experts op zoek naar de antwoorden op vraagstukken in de arbeidsmarkt.

Hybride werken

Informatietype:
Podcast
5 juli 2022
1 aflevering

Hybride werken: veel mensen willen het, veel organisaties worstelen ermee. Glenn van der Burg, Noortje Wiezer (TNO) en Willem van Rheenen (ArboUnie) gaan erover in gesprek in de podcast.