3D-printen: voeding en farma
'Additive manufacturing' (of 3D-printen) van voedselproducten en farmaceutica staat inmiddels bekend als een mogelijke marktveranderende innovatie voor gezondheid en voeding. Bij TNO bouwen we al meer dan 30 jaar kennis op over 3D-printen en nu staat de expertisegroep Voeding & farma printing klaar om deze kennis in te zetten.
De technologie achter 3D-printen is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan. Wij richten ons op oplossingen die verder gaan dan wat een doorsnee 3D-printer kan. We hebben de kennis, expertise, apparatuur en het netwerk om antwoorden te vinden voor de meest complexe uitdagingen binnen 3D-printen. In onze 2 gloednieuwe Additive Manufacturing-laboratoria ontwikkelen en experimenteren we met verschillende opstellingen om het 3D-printen van voeding en farma te verbeteren.
Zeer brede expertise
Voedsel en farmaceutica succesvol 3D-printen vereist veel meer dan alleen kennis van techniek en apparatuur. Naast het ontwerp en de techniek achter deze apparatuur, systemen en software, richten we ons ook op procestechniek en bedrijfsadvies. We zorgen eerst dat we producten door en door kennen, elk effect van het printproces op verschillende materialen in kaart hebben en de specifieke wensen kennen. Daarna ontwikkelen we een totaaloplossing die precies op de behoeften en doelen van je klant is afgestemd.
De allernieuwste extrusieprinter
We hebben een opstelling ontwikkeld die sneller en onder hogere druk presteert dan een normale extrusieprinter. Onze experimentele 'multi nozzle'-printerkop print meerdere materialen tegelijkertijd. Ook verkennen we nieuwe extrusieconcepten waarmee we continu en op grote schaal kunnen produceren. Wat de ambitie op printgebied ook is, wij hebben de apparatuur in huis om te experimenteren en een passend systeem te ontwikkelen.
Expert in poederbedprinten
Onze flexibele poederbedprinter is ervoor gemaakt om een breed scala aan vloeistoffen en vaste stoffen te onderzoeken en te printen. Door de automatische poederafzetting en de verschillende printkoppen voor druppels zijn de mogelijkheden eindeloos. Ook 'laser sintering' is mogelijk met onze poederbedprinters.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Schone en veilige klaslokalen met nieuwe ventilatortechnologie
Goflow biedt een revolutie in ventilatie: verticaal ventileren in plaats van horizontaal.


TNO en RIVM beschrijven de invloed van toekomstige ontwikkelingen op gezond en veilig werken
Het RIVM en TNO hebben onderzocht wat de impact is van ontwikkelingen in de komende 20 jaar op gezond en veilig werken. Het is nog onzeker wat die impact precies zal zijn. Wel is het belangrijk om op de mogelijke gevolgen hiervan voorbereid te zijn. Deze horizonscan “De Toekomst van Gezond en Veilig werken” helpt daarbij.


Toekomstbestendige leefomgeving dankzij regionaal bouwen aan human capital
Het realiseren van een toekomstbestendige leefomgeving vraagt om voldoende (nieuwe) medewerkers met de juiste skills en een cultuurverandering in de bouw- en installatietechniek. Daarom vond op 16 januari 2023 de kick-off plaats van het TKI Bouw en Techniek programma ‘Regionaal bouwen aan human capital’. Zo versnellen we samen de realisatie van een emissievrije, circulaire en klimaatbestendige leefomgeving.


Angèle Reinders nieuwe directeur Solliance
Angèle Reinders, hoogleraar van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), is benoemd tot nieuwe directeur van Solliance. Reinders gaat leiding geven aan de nieuwe brede focus van het Nederlands/Vlaamse/Duitse samenwerkingsverband op het gebied van zonne-energie.


Grondstofschaarste: maakt schaarste de energietransitie fataal?
Grondstoffenschaarste neemt toe. Hoe stellen we Europa veilig van kritieke grondstoffen? Bij TNO werken we aan antwoorden met onderzoek.

