3D-printen: voeding en farma

Thema:
Digitale voedselproductie

'Additive manufacturing' (of 3D-printen) van voedselproducten en farmaceutica staat inmiddels bekend als een mogelijke marktveranderende innovatie voor gezondheid en voeding. Bij TNO bouwen we al meer dan 30 jaar kennis op over 3D-printen en nu staat de expertisegroep Voeding & farma printing klaar om deze kennis in te zetten.

De technologie achter 3D-printen is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan. Wij richten ons op oplossingen die verder gaan dan wat een doorsnee 3D-printer kan. We hebben de kennis, expertise, apparatuur en het netwerk om antwoorden te vinden voor de meest complexe uitdagingen binnen 3D-printen. In onze 2 gloednieuwe Additive Manufacturing-laboratoria ontwikkelen en experimenteren we met verschillende opstellingen om het 3D-printen van voeding en farma te verbeteren.

Een kijkje achter de schermen bij voeding & farma printing

Zeer brede expertise

Voedsel en farmaceutica succesvol 3D-printen vereist veel meer dan alleen kennis van techniek en apparatuur. Naast het ontwerp en de techniek achter deze apparatuur, systemen en software, richten we ons ook op procestechniek en bedrijfsadvies. We zorgen eerst dat we producten door en door kennen, elk effect van het printproces op verschillende materialen in kaart hebben en de specifieke wensen kennen. Daarna ontwikkelen we een totaaloplossing die precies op de behoeften en doelen van je klant is afgestemd.

De allernieuwste extrusieprinter

We hebben een opstelling ontwikkeld die sneller en onder hogere druk presteert dan een normale extrusieprinter. Onze experimentele 'multi nozzle'-printerkop print meerdere materialen tegelijkertijd. Ook verkennen we nieuwe extrusieconcepten waarmee we continu en op grote schaal kunnen produceren. Wat de ambitie op printgebied ook is, wij hebben de apparatuur in huis om te experimenteren en een passend systeem te ontwikkelen.

Expert in poederbedprinten

Onze flexibele poederbedprinter is ervoor gemaakt om een breed scala aan vloeistoffen en vaste stoffen te onderzoeken en te printen. Door de automatische poederafzetting en de verschillende printkoppen voor druppels zijn de mogelijkheden eindeloos. Ook 'laser sintering' is mogelijk met onze poederbedprinters.

Laat je verder inspireren

19 resultaten, getoond 6 t/m 10

TNO Green Print Duurzame Circulaire Industrie

Informatietype:
Podcast
1 september 2022
3 afleveringen

In deze podcastreeks samen met NRC bespreken we wat de overheid kan doen om de Nederlandse industrie CO₂-neutraal te laten draaien.

Skills based arbeidsmarkt

Informatietype:
Podcast
5 juli 2022
5 afleveringen

In een reeks van 5 podcasts over de arbeidsmarkttransitie gaat Glenn van der Burg samen met TNO experts op zoek naar de antwoorden op vraagstukken in de arbeidsmarkt.

Hybride werken

Informatietype:
Podcast
5 juli 2022
1 aflevering

Hybride werken: veel mensen willen het, veel organisaties worstelen ermee. Glenn van der Burg, Noortje Wiezer (TNO) en Willem van Rheenen (ArboUnie) gaan erover in gesprek in de podcast.

De kunst van het verdwijnen

Informatietype:
Podcast
3 januari 2022
1 aflevering

Waarom is die (on)zichtbaarheid zo belangrijk? En hoe werkt TNO aan onze veiligheid en die van onze militairen?

Veilig op en aan zee: hoe innovatie zorgt voor meer maritieme veiligheid

Informatietype:
Podcast
6 mei 2021
1 aflevering

Voor onze welvaart en ons welzijn is een veilige zee van cruciaal belang. Maar de veiligheid op en vanuit zee staat onder druk. Hoe gaan we hiermee om? Dat bespreken Caroline Nagtegaal- van Doorn, lid van het Europees van Parlement voor de VVD, Rob Verkerk, Voorzitter Nederland Maritiem Land en voormalig Commandant Zeestrijdkrachten en Jeroen de Jonge, Business Director Naval Programs bij TNO.