3D-printen: voeding en farma
'Additive manufacturing' (of 3D-printen) van voedselproducten en farmaceutica staat inmiddels bekend als een mogelijke marktveranderende innovatie voor gezondheid en voeding. Bij TNO bouwen we al meer dan 30 jaar kennis op over 3D-printen en nu staat de expertisegroep Voeding & farma printing klaar om deze kennis in te zetten.
De technologie achter 3D-printen is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan. Wij richten ons op oplossingen die verder gaan dan wat een doorsnee 3D-printer kan. We hebben de kennis, expertise, apparatuur en het netwerk om antwoorden te vinden voor de meest complexe uitdagingen binnen 3D-printen. In onze 2 gloednieuwe Additive Manufacturing-laboratoria ontwikkelen en experimenteren we met verschillende opstellingen om het 3D-printen van voeding en farma te verbeteren.
Zeer brede expertise
Voedsel en farmaceutica succesvol 3D-printen vereist veel meer dan alleen kennis van techniek en apparatuur. Naast het ontwerp en de techniek achter deze apparatuur, systemen en software, richten we ons ook op procestechniek en bedrijfsadvies. We zorgen eerst dat we producten door en door kennen, elk effect van het printproces op verschillende materialen in kaart hebben en de specifieke wensen kennen. Daarna ontwikkelen we een totaaloplossing die precies op de behoeften en doelen van je klant is afgestemd.
De allernieuwste extrusieprinter
We hebben een opstelling ontwikkeld die sneller en onder hogere druk presteert dan een normale extrusieprinter. Onze experimentele 'multi nozzle'-printerkop print meerdere materialen tegelijkertijd. Ook verkennen we nieuwe extrusieconcepten waarmee we continu en op grote schaal kunnen produceren. Wat de ambitie op printgebied ook is, wij hebben de apparatuur in huis om te experimenteren en een passend systeem te ontwikkelen.
Expert in poederbedprinten
Onze flexibele poederbedprinter is ervoor gemaakt om een breed scala aan vloeistoffen en vaste stoffen te onderzoeken en te printen. Door de automatische poederafzetting en de verschillende printkoppen voor druppels zijn de mogelijkheden eindeloos. Ook 'laser sintering' is mogelijk met onze poederbedprinters.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Opening bouwinnovatie
Onder leiding van Suze Gehem ('duurzame bouwvrouw') is het nieuwe Bouwinnovatie Lab geopend. Experts van TNO en daarbuiten delen wat er achter de semitransparante gevel van het nieuwe laboratorium gebeurt.
Sustainable shipping
Tijdens het DOTC webinar over sustainable shipping wordt je meegenomen in de onderzoeken en technologieën om 100% emissievrije schepen in de vaart te brengen en vooruitgang te boeken naar een emissievrije maritieme sector.
Duurzaamheid geothermie in warmtenetten
Op donderdag 17 december 2020 organiseerde TNO samen met Stichting Platform Geothermie (SPG) een webinar over de duurzaamheid van geothermie in warmtenetten.
Predictive twins in de gebouwde omgeving
In dit webinar gaan we in op wat een Digital Twin is, wat nodig is om deze te upgraden naar Predictive Twins en hoe je ze in praktijk brengt.
Warmtepompen voor het decarboniseren van de industrie
Warmtepompen zijn een energie efficiënte elektrificatietechnologie die een groot deel van de fossiele industriële procesverwarming kan vervangen.