3D-printen: voeding en farma
'Additive manufacturing' (of 3D-printen) van voedselproducten en farmaceutica staat inmiddels bekend als een mogelijke marktveranderende innovatie voor gezondheid en voeding. Bij TNO bouwen we al meer dan 30 jaar kennis op over 3D-printen en nu staat de expertisegroep Voeding & farma printing klaar om deze kennis in te zetten.
De technologie achter 3D-printen is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan. Wij richten ons op oplossingen die verder gaan dan wat een doorsnee 3D-printer kan. We hebben de kennis, expertise, apparatuur en het netwerk om antwoorden te vinden voor de meest complexe uitdagingen binnen 3D-printen. In onze 2 gloednieuwe Additive Manufacturing-laboratoria ontwikkelen en experimenteren we met verschillende opstellingen om het 3D-printen van voeding en farma te verbeteren.
Zeer brede expertise
Voedsel en farmaceutica succesvol 3D-printen vereist veel meer dan alleen kennis van techniek en apparatuur. Naast het ontwerp en de techniek achter deze apparatuur, systemen en software, richten we ons ook op procestechniek en bedrijfsadvies. We zorgen eerst dat we producten door en door kennen, elk effect van het printproces op verschillende materialen in kaart hebben en de specifieke wensen kennen. Daarna ontwikkelen we een totaaloplossing die precies op de behoeften en doelen van je klant is afgestemd.
De allernieuwste extrusieprinter
We hebben een opstelling ontwikkeld die sneller en onder hogere druk presteert dan een normale extrusieprinter. Onze experimentele 'multi nozzle'-printerkop print meerdere materialen tegelijkertijd. Ook verkennen we nieuwe extrusieconcepten waarmee we continu en op grote schaal kunnen produceren. Wat de ambitie op printgebied ook is, wij hebben de apparatuur in huis om te experimenteren en een passend systeem te ontwikkelen.
Expert in poederbedprinten
Onze flexibele poederbedprinter is ervoor gemaakt om een breed scala aan vloeistoffen en vaste stoffen te onderzoeken en te printen. Door de automatische poederafzetting en de verschillende printkoppen voor druppels zijn de mogelijkheden eindeloos. Ook 'laser sintering' is mogelijk met onze poederbedprinters.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
TNO’s doelen voor 2030
Voor dit decennium heeft TNO ambitieuze doelen gesteld om zo een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken en het verdienvermogen van Nederland.
Cybersecurity uitdagingen en innovaties
Voor welke cybersecurity uitdagingen staat Nederland nu en in de (nabije) toekomst? TNO werkt aan de technologieën en innovaties voor vandaag én morgen.


Automated Vulnerability Research
Al in vroeg stadium softwarekwetsbaarheden identificeren en risico’s beheersen? Dat kan met Automated Vulnerability Research (AVR). AVR van grote waarde.


IT Security
Is er een IT Security incident dat betrekking heeft op TNO? Neem dan contact op met het TNOCert. Zij coördineren de oplossing van IT-security-incidenten in verband met TNO.
Aardobservatie: onze planeet in beeld
Met satellieten voor aardobservatie brengen we onze planeet in beeld. TNO kent een lange geschiedenis in ontwikkelen van instrumenten die onze planeet bekijken.