3D-printen: voeding en farma

Thema:
Digitale voedselproductie

'Additive manufacturing' (of 3D-printen) van voedselproducten en farmaceutica staat inmiddels bekend als een mogelijke marktveranderende innovatie voor gezondheid en voeding. Bij TNO bouwen we al meer dan 30 jaar kennis op over 3D-printen en nu staat de expertisegroep Voeding & farma printing klaar om deze kennis in te zetten.

De technologie achter 3D-printen is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan. Wij richten ons op oplossingen die verder gaan dan wat een doorsnee 3D-printer kan. We hebben de kennis, expertise, apparatuur en het netwerk om antwoorden te vinden voor de meest complexe uitdagingen binnen 3D-printen. In onze 2 gloednieuwe Additive Manufacturing-laboratoria ontwikkelen en experimenteren we met verschillende opstellingen om het 3D-printen van voeding en farma te verbeteren.

Een kijkje achter de schermen bij voeding & farma printing

Zeer brede expertise

Voedsel en farmaceutica succesvol 3D-printen vereist veel meer dan alleen kennis van techniek en apparatuur. Naast het ontwerp en de techniek achter deze apparatuur, systemen en software, richten we ons ook op procestechniek en bedrijfsadvies. We zorgen eerst dat we producten door en door kennen, elk effect van het printproces op verschillende materialen in kaart hebben en de specifieke wensen kennen. Daarna ontwikkelen we een totaaloplossing die precies op de behoeften en doelen van je klant is afgestemd.

De allernieuwste extrusieprinter

We hebben een opstelling ontwikkeld die sneller en onder hogere druk presteert dan een normale extrusieprinter. Onze experimentele 'multi nozzle'-printerkop print meerdere materialen tegelijkertijd. Ook verkennen we nieuwe extrusieconcepten waarmee we continu en op grote schaal kunnen produceren. Wat de ambitie op printgebied ook is, wij hebben de apparatuur in huis om te experimenteren en een passend systeem te ontwikkelen.

Expert in poederbedprinten

Onze flexibele poederbedprinter is ervoor gemaakt om een breed scala aan vloeistoffen en vaste stoffen te onderzoeken en te printen. Door de automatische poederafzetting en de verschillende printkoppen voor druppels zijn de mogelijkheden eindeloos. Ook 'laser sintering' is mogelijk met onze poederbedprinters.

Laat je verder inspireren

208 resultaten, getoond 21 t/m 25

Nederland kan handvol ASML’s hebben in 2040

Informatietype:
Insight
11 juli 2023

De snelle ontwikkeling van technologieën als kunstmatige intelligentie, 'quantum' en fotonica, tezamen met de maatschappelijke opgaven op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en veiligheid, creëren kansen voor onze hightechsector.

Succesvol nieuwe technologie implementeren? Zo doe je dat

Informatietype:
Insight
7 juli 2023

Wil je graag nieuwe technologische ontwikkelingen inzetten binnen je organisatie? Het succes daarvan is sterk afhankelijk van de manier waarop medewerkers daarmee omgaan. Wouter van der Torre, onderzoeker op het gebied van productiviteit en duurzame inzetbaarheid bij TNO, geeft vier slimme tips.

Tijdmakers: Van zeewierplaag op de stranden naar nuttige grondstoffen

Informatietype:
Insight
6 juli 2023

In deze aflevering van TNO Tijdmakers stellen we je voor aan Luisa Flechas, business developer biogebaseerde en circulaire technologieën. Luisa laat je zien hoe we bij TNO zeewier gebruiken voor de productie van chemicaliën en materialen.

AI is een hele interessante spiegel voor ons als mensheid

Informatietype:
Insight
26 juni 2023

Jasper van der Waa werd vorig jaar verkozen tot Young Excellent Researcher, een initiatief van de TNO Science Academy om excellente jonge onderzoekers op een voetstuk te plaatsen. De prijs is een TNO-brede erkenning voor onderzoek van hoge kwaliteit, met een sterke impact en een grote zichtbaarheid, zowel binnen als buiten.

Op een duurzame manier plastics produceren uit CO2: vanaf 2030 kan het

Informatietype:
Insight
22 juni 2023

Onze ambitie voor 2030: plastics circulair produceren zonder CO2 uitstoot, maar mét CO2 o.a. als grondstof. Dit gaan we mogelijk maken. Hoe? Lees meer