Holst Centre: innovaties versnellen

Innovatie is de sleutel is tot een gezondere en duurzamere wereld. Om de wereldwijde maatschappelijke uitdagingen van morgen aan te pakken, moeten we de nieuwste innovaties verbinden met de bedrijven die deze innovaties tot leven kunnen brengen. Dat is het doel van Holst Centre.

Een uniek innovatiecentrum

In 2005 kwamen TNO en imec (België) met de steun van lokale, regionale en nationale overheden samen om een plek te creëren waar ze hun expertise in konden zetten om wereldwijde maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Zo ontstond Holst Centre.

Met meer dan 180 medewerkers uit 28 landen werkt Holst Centre samen met industriële partners in meer dan 80 projecten. In elk project combineren verschillende partners hun kennis en expertise en passen zij dit toe om technologische uitdagingen aan te gaan. En om de nieuwste innovaties om te zetten in oplossingen voor een gezondere, duurzamere wereld.

Holst Centre is een van de weinige innovatiecentra die expertise op het gebied van draadloze sensortechnologie en flexibele elektronica onder één dak combineert. Het is vooral waardevol omdat het partners helpt demonstratiemodellen en prototypes te ontwikkelen die een 'proof-of-concept' bieden. Hiermee kunnen bedrijven technologieën omzetten in ultramoderne, nieuwe producten en productieprocessen. De kennisoverdracht die tijdens de samenwerking plaatsvindt, maakt elk partnerbedrijf sterker. Vaak leidt dit tot hogere omzetten en nieuwe banen.

2 innovatiemodellen

Meestal werkt Holst Centre in een preconcurrentieel open innovatiemodel. Dit leidt tot snellere, goedkopere en effectievere innovaties. Dit beperkt de risico's en maakt een snelle time-to-market mogelijk. Industriële partners combineren hun eigen onderzoek en innovatie (R&D) met gedeelde R&D om alle aanwezige expertise te benutten in een gestructureerde en professionele setting. De partners werken met op maat gemaakte overeenkomsten die de belangen van elke partner beschermen. Zo biedt de gedeelde innovatie hele industrieën de ruimte om vooruit te komen.

Soms is één bedrijf in staat om de technologieoverdracht en de industriële toepassing van de resultaten van het gezamenlijke onderzoek te versnellen. In die gevallen gaat Holst Centre een relatie aan met slechts één partner. Wanneer een innovatie een hoger technologierijpheidsniveau heeft bereikt, of een mkb een kortere R&D-periode heeft, versnellen deze een-op-eenrelaties de doorlooptijd. In deze gevallen zorgt Holst Centre dat er toegespitste partnerschappen en IP-overeenkomsten tot stand komen.

Laat je verder inspireren

342 resultaten, getoond 6 t/m 10

Satellietinstrument OMI voor 100.000ste keer om de aarde

Informatietype:
Nieuws
4 mei 2023

Deze week bereikt het Ozone Monitoring Instrument (OMI) een mijlpaal: 100.000 rondjes om de aarde. Dit is extra speciaal omdat het meetinstrument oorspronkelijk ontworpen is voor een missie van 6 jaar na de lancering in 2004. Inmiddels meet OMI al meer dan 18 jaar de uitstoot in de atmosfeer en het gat in ozonlaag, wat veel bruikbare data heeft opgeleverd. Daarmee kon TNO bijvoorbeeld effecten van strenger luchtkwaliteit beleid in Europese landen meten.

Energiesystemen in ondergrond oplossing voor kleinschalige warmtenetten

Informatietype:
Nieuws
2 mei 2023

Kan een gesloten energiesysteem in de diepe ondergrond gebruikt worden als kleinschalig collectief warmtenet? TNO, Itho Daalderop, Encor, EBN, TuGeo, Actium en Bentoniet Fabriek zijn recent gestart met een project om een warmtenetconcept te ontwikkelen dat modulair uitgerold kan worden.

TNO: Milieuprestatie warmtepompen vrijwel altijd beter dan cv-ketel

Informatietype:
Nieuws
1 mei 2023

TNO deed op verzoek van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een verkennende studie op basis van nu beschikbare data naar zowel de milieu-impact van het materiaalgebruik als de milieu-impact van het energieverbruik van (hybride) warmtepompen.

Jan Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Informatietype:
Nieuws
26 april 2023

Jan Nijenhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Koninklijke onderscheiding is voor zijn baanbrekende onderzoekswerk op het gebied van optomechtronica. De TNO’er ontving de orde vandaag uit handen van Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft.

Creatief zonnepanelensysteem als klimop tegen gevel High Tech Campus Eindhoven

Informatietype:
Nieuws
26 april 2023

Kunnen we straks van onze huizen en bedrijfspanden één groot zonnepaneel maken? Het komt dichterbij dankzij een bijzondere samenwerking tussen TNO, INBO Architecten, Van der Leegte Werkt, Flexipol Composites en High Tech Campus Eindhoven.