Optica

Thema:
Semicon en quantum

De expertisegroep Optica levert technische oplossingen van wereldklasse voor 'high performance' compacte optische systemen in veeleisende omgevingen. Ons optisch onderzoek komt bijvoorbeeld terug bij het monitoren van de gasconcentratie in de atmosfeer, de ontwikkeling van quantumcomputers en mobiele telefoonchips, en bij non-invasieve glucosemetingen door diabetici.

Optica voor 3 disciplines

1. Optische ontwerpers

De optische ontwerpers ontwerpen instrumenten zoals telescopen, spectrometers en sensoren, veelal toegepast in de ruimte of in de halfgeleiderindustrie. De optische ontwerpers zorgen dat het binnenkomende licht correct op een detector valt door spiegels, lenzen, tralies en andere optische componenten nauwkeurig op elkaar af te stemmen.

2. Optische engineers

De optische engineers werken aan de integratie, afstemming en het testen van optische instrumenten. Ze realiseren de optische prestaties van de hardware door in een specialistisch team met verschillende disciplines te werken. Ze lossen problemen op, werken in cleanrooms en werken op locatie bij onze klanten.

3. Systeem engineers

De systeem engineers begeleiden het proces om de behoeften van de klant te vertalen in optische oplossingen. Tijdens de ontwikkeling van een instrument verbinden ze verschillende disciplines en afdelingen en zijn ze verantwoordelijk voor de kwaliteit. Ze houden overzicht op het systeem en focussen op het eindresultaat.

Kennisontwikkeling binnen 5 technologielijnen

Optica ontwikkelt kennis binnen 5 technologielijnen:

  1. Spectroscopie identificeert samples en karakteriseert materie met de golflengte van licht.
  2. Fiber Optische Sensoren meten chemische, biologische en industriële processen in veeleisende omgevingen. Dit maakt procescontrole en -optimalisatie mogelijk.
  3. Nanofotonica ontwikkelt geïntegreerde sensorsystemen voor (bio)chemische en fysische parameters. Ook onderzoeken we de mogelijkheden van veelbelovende metamaterialen.
  4. Zowel 'high end' industriële productie (bijvoorbeeld lithografie) als geavanceerde wetenschappelijke experimenten (bijvoorbeeld astronomie) zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van nauwkeurige en robuuste meetapparatuur. De metrologie-experts bedenken, ontwerpen en ontwikkelen zulke systemen inclusief de benodigde technologie om ze te produceren.
  5. We bieden complete kalibratieconcepten voor optische instrumenten uniek in hun toepassing, zoals onderdelen van satellieten.

Toepassingen binnen 7 markten

Onze optische expertise passen we toe in 7 markten:

  1. We hebben een uitstekend track record in absorptiespectroscopie in de ruimte met 3 succesvol gelanceerde satellieten die nog allemaal in werking zijn.
  2. Voor de halfgeleiderindustrie ontwikkelen we modules en apparatuur met een focus op sensoren, metrologie- en lithografieconcepten. Ook zijn we expert in contaminatiecontrole.
  3. Voor de olie- en gasindustrie ontwikkelen we sensoren die een breed scala aan parameters monitoren, van acceleratie tot viscositeit.
  4. Voor niet-invasieve medische diagnostiek en ziektemonitoring ontwikkelen we sensoren.
  5. We passen spectroscopie toe voor defensiedoeleinden om bermbommen te lokaliseren.
  6. We werken aan optische simulaties om de prestaties van zonnecellen te verbeteren.
  7. Voor de Europese 'big science'-faciliteiten zoals ITER, CERN en KM3NeT, ontwikkelen we een breed scala aan optische sensoren en diagnostische systemen.

Een kijkje achter de schermen bij Optica

Laat je verder inspireren

11 resultaten, getoond 1 t/m 5

HERACLES legt basis voor veilige datadeling in zorg

Informatietype:
Insight
6 februari 2024
In het project HERACLES gebruiken we veilige data-uitwisseling voor kankeronderzoek. Dit legt de basis voor de zorg van de toekomst.

Federated learning: maak kennis met privacybestendige data analyse

Informatietype:
Artikel

Nederlandse Willy Wortels maar buitenlandse Dagoberts

Informatietype:
Insight
23 juni 2022

Secure multi-party computation

Informatietype:
Artikel

Duurzame landbouw door digitalisering

Informatietype:
Artikel
18 mei 2022