Ondernemen op het Internet of Things

Op het Internet of Things delen dingen – apparaten bijvoorbeeld- met behulp van ict en sensortechnologie data met andere dingen en met mensen. Ondernemers kunnen die data gebruiken om innovatieve producten te ontwikkelen, kosten te besparen of klanten te informeren.

Een paar voorbeelden laten zien wat er mogelijk is. Zo kunnen sensoren in gas- of waterleidingen waarschuwen als er beschadigingen optreden die tot breuken kunnen leiden. Ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie kunnen hun klanten gericht informeren over de herkomst van hun producten. Zelfs muizenvallen kunnen melden dat ze een muis hebben gevangen en dat er iemand langs moet komen om het diertje te bevrijden.

Vragen van ondernemers

Dat het Internet of Things kansen biedt aan ondernemers is duidelijk, maar die ondernemers hebben ook vragen. Hoe gecompliceerd is de technologie, is die kostenefficiënt toepasbaar, hoe verandert de samenwerking in de keten? En waar liggen die kansen voor innovatieve producten, diensten en toepassingen eigenlijk?

Alle aspecten

De experts van TNO beschikken over ruime kennis en ervaring over alle aspecten van het Internet of Things en denken graag mee over antwoorden en oplossingen. Ook als het gaat om ict, sensortechnologie en manieren om de ruwe data die het Internet of Things aanlevert om te zetten in bruikbare informatie. Zij doen dat altijd samen met de bedrijven zelf, bijvoorbeeld in Innovatiekringen met clusters van bedrijven die actief zijn in dezelfde keten.

Internet of Things en TNO

Mini-documentaire reeks 'Aan de slag met Internet of Things'

Meer weten? Kijk naar de serie van vijf korte documentaires over de laatste ontwikkelingen op het Internet of Things of neem contact op met Evert van den Akker.

In de eerste aflevering krijgt u in vogelvlucht een introductie over Internet of Things (IoT). IoT wordt gezien als de volgende digitale revolutie die kansen biedt voor bedrijven in alle sectoren. Maar waarom is juist nu het moment om in te stappen?

In de tweede aflevering vertellen ondernemers welke kansen zij zagen en hoe zij die met partners realiseerden.

In de derde aflevering vertellen ondernemers hoe ze een functioneel ontwerp maakten van hun idee.

In aflevering vier vertellen ondernemers hoe ze hun verdienmodel hebben ontwikkeld en geld verdienen met Internet of Things.

In aflevering vijf vertellen ondernemers hoe ze van ambitie naar realisatie zijn gegaan.

De serie is een initiatief van de Kamer van Koophandel, TNO en de Doorbraak MKB Innoveert in samenwerking met ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, het Ministerie van Economische Zaken, MKB Nederland, Surfsara en De Financiële Telegraaf.

TNO en het MKB
Contact

Ing. Evert van den Akker MBA

  • Service development
  • business case new service
  • ICT innovation
E-mail

Wil je de laatste ontwikkelingen volgen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.