De 4 nieuwste uitvindingen en innovaties van TNO
9 november 2019 • 2 min leestijd
Bij TNO werken uitvinders al sinds 1932 aan de uitvindingen en innovaties van morgen. In het kader van de 'Dag van de Uitvinders' zetten wij daarom 4 van onze nieuwste uitvindingen en innovaties op een rij.
1. Eerste personenauto op zonne-energie
In 2021 komt de Lightyear One op de markt, de eerste personenauto die volledig op zonne-energie rijdt dankzij in dak, motorkap en achterklep verwerkte zonnecellen. Het is een wereldprimeur die te danken is aan technologie die ECN part of TNO heeft ontwikkeld. De vierwiel aangedreven vijfpersoonsauto kan tot 800 kilometer afleggen zonder opladen en dat gaat tenminste twee keer sneller dan bij de huidige elektrische auto’s. Een belangrijke doorbraak voor het versnellen van de energietransitie.
Het bijzondere van de ontwikkelde technologie is het kunnen buigen van kristallijn silicium PV-zonnepanelen die per definitie onbuigbaar zijn. Daardoor werd het mogelijk de zonnecellen te integreren in dak, motorkap en achterklep waarbij de vormen van de auto nauwkeurig zijn gevolgd.
Meer weten? Lees verder op deze pagina.
2. De optimale hiv-behandeling vinden met MPC
Leren van successen en missers van artsen en farmaceutische bedrijven. Dat is een goede methode om de individuele behandeling van hiv-patiënten te verbeteren. Alleen uit privacyoverwegingen mogen individuele patiëntendata niet zonder meer worden gedeeld. Dat probleem lijkt TNO nu te hebben opgelost in samenwerking met onderzoeksgroepen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Secure Multi-Party Computation (MPC) garandeert de privacy. Via MPC kun je de optimale behandeling voor een individuele hiv-patiënt bepalen, dat kan zorgen voor minder bijwerkingen en een betere levenskwaliteit.
Meer weten? Lees verder op deze pagina.
3. Volledig recyclebare zonnemodules
Binnen afzienbare tijd wordt het mogelijk zonnemodules te produceren die volledig zijn te hergebruiken. EnergieTransitie heeft in samenwerking met drie innovatieve Nederlandse bedrijven een zonnepaneel ontwikkeld dat zo’n dertig jaar meegaat en waarvan de onderdelen daarna een nieuw leven kunnen beginnen. Dat lost een belangrijk nadeel van de huidige zonnepanelen op, die aan het einde van hun levensduur in de shredder belanden.
Meer weten? Lees verder op deze pagina.
4. D-score: wereldwijd inzicht in de ontwikkeling van kinderen
Wereldwijd zijn er nog altijd veel kinderen die in hun eerste vijf levensjaren een achterstand oplopen, doordat ze te weinig goede voeding, zorg en leermogelijkheden krijgen. Naar schatting gaat het om ruim 4 van de 10 kinderen. TNO creëerde een screeningsmethode om de fysieke, emotionele en communicatieve vaardigheden van jonge kinderen in kaart te brengen. Het resultaat van de metingen vat TNO samen in een Development Score. Oftewel: de D-score.
Meer weten? Lees verder op deze pagina.