Vanuit de jeugdgezondheidszorg (JGZ) wordt periodiek het Van Wiechenonderzoek (ontwikkelingsonderzoek) afgenomen om de ontwikkeling van jonge kinderen tussen 0-4 jaar te volgen. Met het Van Wiechenonderzoek kunnen matige tot ernstige achterstanden in de ontwikkeling vroegtijdig worden opgespoord en kan een kind indien nodig worden verwezen.

Uit TNO-onderzoek onder ouders naar het vergroten van betrokkenheid en het stimuleren van zelfmanagement, blijkt dat 92% van de ouders plezier heeft in het afnemen van de kenmerken. Eén van de aanbevelingen was om video instructies te ontwikkelen om de uitvoering en beoordeling van de kenmerken te verduidelijken. Om die reden zijn de Van Wiechenfilmpjes ontwikkeld. Het onderzoeksrapport van de pilotstudie is hier te vinden.

De filmpjes en oefeningen vervangen nadrukkelijk niet het Van Wiechenonderzoek door de professional uit de jeugdgezondheidszorg. De filmpjes zijn een aanvulling.

Het Van Wiechenonderzoek bevat 75 kenmerken. Per leeftijdscategorie wordt een set van kenmerken door een professional bij het kind onderzocht. Per kenmerk uit het Van Wiechenonderzoek heeft TNO een instructiefilmpje ontwikkeld. Hiermee kunnen ouders, voorafgaand aan een afspraak met de JGZ-professional, naar de ontwikkeling van het kind kijken. Zo worden ouders meer betrokken bij het onderzoek en de ontwikkeling van hun kind. 

IMPLEMENTATIEPLAN VAN WIECHENFILMPJES

In het implementatieplan Van Wiechenfilmpjes wordt beschreven hoe de filmpjes binnen en buiten de jeugdgezondheidszorg kunnen worden ingezet. Het bevat o.a. ervaringen van ouders en JGZ-professionals, een stappenplan voor de invoering in een JGZ-organisatie en antwoord op veelgestelde vragen. Klik hier

Gebruik van de filmpjes in de jeugdgezondheidszorg

In het implementatieplan staat een stappenplan voor de invoering van de Van Wiechenfilmpjes in een JGZ-organisatie. Daarnaast vind je op de website van het NCJ een werkinstructie, een voorbeeld-uitnodigingsbrief voor ouders en informatie over registratie in het DD-JGZ.

Kant-en-klare vragenlijst met de filmpjes

Wil je liever gebruikmaken van een kant-en-klare vragenlijst voor ouders? Dan kun je ouders deze link doorsturen. Let op: deze link is alleen bedoeld voor ouders.

Wil je als professional zelf een kijkje nemen in de vragenlijst? Kijk dan hier.

De vragenlijst is ontwikkeld door TNO. Ouders vullen de leeftijd van hun kind in en zien dan automatisch de juiste filmpjes en vragen. TNO verzamelt via deze vragenlijst (anoniem) gegevens van de invullers om de filmpjes en het gebruik ervan te verbeteren. Uiteraard gaat dit volgens de juiste wet- en regelgeving en worden ouders hierover bij de start van de vragenlijst geïnformeerd.

Filmpjes embedden in eigen tool

De filmpjes kun je toevoegen aan je eigen applicatie door middel van Vimeo-embedcodes. Er is een Excelbestand beschikbaar met linkjes naar de filmpjes met de bijbehorende embedcodes, vragen en antwoorden per kenmerk. Wil je het Excelbestand ontvangen, of is het niet mogelijk om de filmpjes in jouw applicatie te embedden vanuit Vimeo? Mail dan naar [email protected].

Richtlijnen voor het gebruik van de filmpjes

  • Neem per filmpje de vraag en de antwoordopties letterlijk over. Aanpassen van de aanspreekvorm (u/je) is wel mogelijk.
  • Vermeld in je eigen applicatie duidelijk dat de filmpjes geen vervanging zijn van het Van Wiechenonderzoek door een professional uit de jeugdgezondheidszorg.
  • Vermeld dat ouders die zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind contact op kunnen nemen met hun consultatiebureau/Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Contact

Dr. Yvonne Schönbeck

  • child health
  • groei
  • groeidiagrammen
  • DIY Van Wiechen
  • D-score