Ons werk

Scheidingsatlas - over ouderschap na scheiding

Scheidingen komen veel voor: in Nederland verbreken naar schatting jaarlijks zo’n 64 duizend paren hun huwelijk of samenwoonrelatie. Er verandert een hoop voor betrokkenen bij deze scheidingen en er komt veel onder druk te staan. Zeker als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Voor ouders in scheidingssituaties ontwikkelde TNO daarom de online training ScheidingsATLAS. Ouders kunnen hier in het kader van evaluatieonderzoek (2017-2019) kosteloos aan deelnemen.

Ouders die gaan scheiden, zijn niet langer partners, maar ze blijven wel samen de ouders van de kinderen. Dit brengt extra vragen en onzekerheden met zich mee: Hoe beleven de kinderen de scheiding? Hoe kun je ze als ouder helpen wennen aan de nieuwe situatie? Hoe zorg je goed voor jezelf en voor je kinderen? Hoe werkt dat, ouderschap na scheiding? En hoe communiceer je hierover met de andere ouder? Veel ouders worstelen na de scheiding met dergelijke vragen over het vormgeven van ouderschap na scheiding. De training ScheidingsATLAS gaat hier op in door gescheiden ouders informatie te geven en te ondersteunen. Het biedt concrete handvatten over ondersteuning van kinderen en communicatie met de andere ouder.

U kunt gratis meedoen!

Bent u een gescheiden vader of moeder en wilt u meer te weten komen over ouderschap na scheiding? Dan is de nieuwe training ScheidingsATLAS ook iets voor u! De training is interactief, met animaties, video's van experts en andere gescheiden ouders, en met rollenspellen. Het is een online training, dus u kunt op uw eigen moment met ScheidingsATLAS aan de slag. Lees hier meer over de training.

TNO heeft subsidie gekregen van ZonMw om ScheidingsATLAS te evalueren. Daarom kunt u nu gratis meedoen aan de training. Voorwaarde is dat u voor het onderzoek een aantal vragenlijsten invult.

Via deze link kunt u zich aanmelden voor dit onderzoek en toegang krijgen tot de training.

Wat doet u als u meedoet aan het onderzoek?

Voor deelname aan het onderzoek vragen wij u zich te registreren via onderstaande link. Daar vragen we uw contactgegevens en achtergronden over u en de scheiding. Vervolgens wordt u op basis van toeval doorverwezen naar één van twee routes. Bij beide routes vult u een aantal vragenlijsten in en kunt u aan de slag met ScheidingsATLAS. Bij de ene route start u meteen met de training, bij de andere route kunt u na ongeveer een maand starten. Hier leest u daar meer over.

Meer informatie over scheidingsatlas

De ScheidingsATLAS training is ontwikkeld voor ouders die gescheiden zijn of gaan scheiden. Tijdens de training werk je op je eigen tempo aan het vergroten van kennis en vaardigheden die je helpen om het ouderschap na je scheiding vorm te geven. Belangrijke thema's zijn de invloed van de scheiding op je kind, samenwerken in het ouderschap, in gesprek blijven met de andere ouder, positief opvoeden en goed voor jezelf zorgen. De training is interactief, met animaties, video's van rollenspellen, experts en andere gescheiden ouders. Lees hier meer over de online training.

Doet u mee?

Registreren / Aanmelden

Contact

Dr. Mariska Klein Velderman

  • Echtscheiding
  • Jeugd
  • Weerbaarheid
  • Preventie
  • Psychosociale ontwikkeling
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.