Ons werk

MEC-Bouwlab

Binnen de bouw- en infrasector ligt de uitdaging om bestaande gebouwen kosteneffectief en op duurzame wijze te onderhouden en renoveren en nieuwe duurzame, comfortabele constructies en gebouwen te ontwikkelen. Dit, in een tijd van materiaalschaarste en afnemende budgetten. TNO draagt met het MEC-Bouwlab bij aan deze doelstelling met toepassingsgericht onderzoek.

Meer weten of samenwerken?

Neem contact op met Tom Basten

Contact opnemen

In het MEC-bouw laboratorium wordt toepassingsgericht innovatief onderzoek gedaan dat zich richt op levensduurverlenging en innovatie op het gebied van materialen, energie en constructies (MEC). Dit onderzoek wordt gedaan voor opdrachtgevers in de woning- en utiliteitsbouw en infrastructuur in de Nederlandse en internationale markt.

De vestiging van het MEC-bouwlab in Delft zorgt ervoor dat TNO efficiënt, creatief en multidisciplinair kan samenwerken met alle partners in Delft, het realiseert een optimale inzet van beschikbare testfaciliteiten en maakt het mogelijk unieke onderzoeksopstellingen te creëren. De combinatie van faciliteiten en expertise is uitermate geschikt voor het uitvoeren van experimenteel onderzoek aan bouwmaterialen en constructies.

Met de tests en onderzoeken levert TNO zijn opdrachtgevers betere kennis van energiesystemen, materialen en constructies als geheel, zodat zij bestaande gebouwen optimaal kunnen onderhouden of hun producten kunnen innoveren.

5 terreinen

De verschillende onderzoeksterreinen van het MEC-Bouwlab schetsen de breedte waarin onderzoek wordt uitgevoerd. Daarbij gaat het om toepassingsgericht experimenteel onderzoek waarmee we bedrijven ondersteunen bij concept- en productontwikkeling. Maar ook om research & development om bijvoorbeeld prestaties in beeld te krijgen, en zo modellen te voeden en te valideren.

  • Wegenbouw: Op dit terrein onderzoeken we op verschillende schalen het langetermijngedrag van de weg alsmede prestaties en eigenschappen van constructies of bouwmaterialen.
  • Comfortabel en gezond binnenklimaat: Hierbinnen werken we aan innovatieve oplossingen die zorgen voor een comfortabele werk- en leefomgeving.
  • Energieconversie en -opslag: waarbinnen we werken aan innovatieve oplossingen voor duurzame en energie-efficiënte installatietechnologie, zonder een gezonde en comfortabele werk- en leefomgeving uit het oog te verliezen.
  • Schadeonderzoek: waarmee we inzicht geven in schades met onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak en herstel van de constructieve schade. Opgedane kennis zetten we proactief in om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.
  • Bouwmaterialen: TNO beproeft en veroudert versneld materialen om de prestaties, ook op de lange termijn, te beoordelen. Ook onderzoeken we of beoogde innovaties in de praktijk werken.

Locatie Delft - Amstelpark - Bouwinnovatie Lab

Amstelpark 8
2629 JJ Delft

Locatie Delft - Bakemastraat - MEC-Bouwlab

Bakemastraat 97K
2628 ZS Delft
Vanaf 17 mei 2021 is deze locatie gesloten. De medewerkers zijn verhuisd naar onze nieuwe locatie Delft - Amstelpark - Bouwinnovatie Lab.

Downloads

Contact

Dr. ir. Tom Basten

  • Structural Dynamics

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.