Informatie & Communicatie Technologie: ‘Digitale transformatie duiden en versnellen’

ICT biedt nieuwe kansen voor het oplossen van allerlei maatschappelijke uitdagingen en zorgt voor innovatie en economische groei. Maar de snelle digitale transformatie van onze samenleving roept ook vragen op. Het is de ambitie van TNO om complexe digitale transformaties bij haar klanten te realiseren door inzet van kennis van ICT-technologie, beleid en businessmodellen.

ICT-innovaties vinden toepassing binnen allerlei sectoren. Denk aan het vergroten van de verkeersveiligheid en het oplossen van fileproblemen doordat ICT-systemen zo snel en betrouwbaar gegevens kunnen uitwisselen dat zelfrijdende auto’s mogelijk worden. Of de trend dat steeds meer mensen persoonlijke data verzamelen over hun gezondheid; mede mogelijk gemaakt door slimme sensoren in apparaten en software systemen die kunnen meten of redeneren. ICT-innovaties worden echter niet alleen gedreven door concrete toepassingen. Ook technologisch gedreven doorbraken, zoals nieuwe cryptografie en algoritmes voor de eerste quantumcomputer, zijn een belangrijke voedingsbron voor ICT-innovatie.

De unit Informatie & Communicatie Technologie (ICT) werkt samen met klanten, partners en andere TNO units in domeinen als ICT, telecom, defensie en veiligheid, de hightechindustrie, energiesector, mobiliteit en logistiek. Concreet werken we aan drie hoofdgebieden: data gedreven innovaties, betrouwbare netwerken en geïntegreerde computersystemen.

DATA GEDREVEN INNOVATIES

Een mooi voorbeeld van samenwerking op het gebied van data gedreven innovaties vindt plaats in het Amsterdam ArenA Innovatiecentrum. Hier werken we samen met diverse partners aan onder andere MOS2S. Dat als doel heeft om audiovisuele Smart City-technologieën te ontwikkelen en te testen die beantwoorden aan de behoeften van de inwoners en deze oplossingen te integreren in een speciale Smart City Playground.

BETROUWBARE NETWERKEN

Aan betrouwbare netwerken werken we in bijvoorbeeld in 5Groningen, dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. We werken met ondernemers, non-profitorganisaties en experts samen om toepassingen van 5G op het gebied van zorg, energie, verkeer & logistiek, landbouw en leefomgeving te testen.

EMBEDDED SYSTEMS ENGINEERING

Onze derde focus ligt op geïntegreerde computersystemen, oftewel embedded systems, computersystemen die onderdeel zijn van complexe apparaten zoals radarsystemen en MRI-scanners. Dit type onderzoek voeren we, samen met verschillende partners, uit binnen ons ‘Joint Innovation Center’ TNO-ESI. Het ontwerpen van hightechsystemen wordt steeds ingewikkelder. Het loont daarom om met meerdere partijen die met hetzelfde probleem zitten ontwikkelstrategieën te vernieuwen en te digitaliseren.

Als unit ontwikkelen we digitale innovaties voor en in samenwerking met een breed scala aan klanten en partners. We willen onze samenwerkingsverbanden graag uitbreiden, partijen verbinden en onze kennis binnen ecosystemen inbrengen.

Worstelt u ook met complexe digitale transformatie of kunt u juist helpen? Neem dan contact met ons op.

Contact

Drs. Henk-Jan Vink

  • Networked Information
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.