Informatietype:
Project
Thema:
Ubiquitous Digital Infrastructure
Unit:
Informatie en communicatie technologie

Future Network Services: communicatienetwerken voor en door Nederland

Communicatienetwerken zijn van essentieel belang. Iedere dag vertrouwen mensen en bedrijven op digitale communicatienetwerken om te werken, te leren, te ontspannen en elkaar op de hoogte te houden. Ook zorgen netwerken voor innovatie en economische groei in alle sectoren. Ze zijn onmisbaar bij het aangaan van de grote maatschappelijke uitdagingen.

De ontwikkeling van Future Network Services (FNS) gaat anders verlopen dan die van eerdere generaties netwerktechnologie. Dit komt onder andere door:

  • de grote maatschappelijke afhankelijkheid van netwerken
  • de rol van digitalisering in de verduurzaming
  • de impact van geopolitieke verschuivingen op digitale soevereiniteit

Paper ‘Communicatienetwerken voor en door Nederland’

Duidelijk is dat bij de ontwikkeling meer nationale samenwerking nodig is. Een groep van telecombedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen roept op om een publiek-privaat consortium te vormen voor onderzoek en ontwikkeling van de volgende generatie communicatienetwerken. Zij formuleerden hun oproep en een plan van aanpak in het position paper ‘Communicatienetwerken voor en door Nederland’.

Samenwerking in consortium

De ontwikkeling van deze netwerktechnologieën is een systeemuitdaging, zonder eenduidige probleemeigenaar en met enorm veel belanghebbenden. Hierdoor is samenwerking in consortia nodig om de toekomstige positie van Nederland veilig te stellen. De groep wil met een consortium van organisaties uit de sectoren energie, landbouw, zorg, onderwijs, mobiliteit en de industrie, universiteiten, kennisinstituten, ICT en netwerkindustrie en overheid samenwerken. Daarbij willen ze zich focussen op de volgende doelen:

  • Economische groei in sectoren door digitalisering en innovatie in communicatienetwerken versnellen.
  • Innovatie in netwerken zelf versnellen.
  • Economische waarde creëren door in te zetten op specifieke Nederlandse sterktes in netwerktechnologie.
  • Actieve opbouw van kennis en ervaring voor soevereiniteit en betrouwbaarheid waarborgen.

Kernpartners Future Network Services

Wij zijn gevraagd om de initiatiefase van de publiek-private samenwerking verder te verkennen. Het consortium wordt uitgebreid met partijen uit de netwerkindustrie, de hightech/maakindustrie, universiteiten en onderzoeksinstituten. En ook de sectoren die FNS inzetten bij hun digitalisering.

Het paper en de oproep zijn geformuleerd door KPN, T-Mobile, VodafoneZiggo, TNO, TU Delft, TU Eindhoven en de Universiteit Twente. Het paper is geschreven met inbreng van kennispartner Agentschap Telecom en bijdragen uit de energie-, mobiliteits-, industrie- en landbouwsector. Dit initiatief wordt ondersteund door Team dutch digital delta (Topsector ICT).

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Consortium Future Network Services wil grotere rol voor Nederland in ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

Het ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) en de Topsector ICT steunen het Groeifondsvoorstel van TNO en partners voor het realiseren van het Future Networks Services (FNS) programma.

Trends & ontwikkelingen in de digitale samenleving: 5G

Informatietype:
Artikel
De integrale multidisciplinaire aanpak van TNO speelt een sleutelrol bij het vormgeven van deze 5G technologie door het beste uit partners naar boven te halen.