Informatietype:
Project
Thema:
Ubiquitous digital infrastructure
Unit:
ICT, Strategy & Policy

Future Network Services: communicatienetwerken voor en door Nederland

Status project

Groeifondsvoorstel is 3 februari 2023 ingediend

In samenwerking met

Ministerie van Economische Zaken, TU/e, TU Delft, Topsector ICT, NXP, Ampleon, VTEC, NVIDEA, Nokia, Ericsson, KPN, T-Mobile en nog 48 andere partners

Digitale infrastructuur is van vitaal belang voor Nederland. Het is daarom noodzakelijk dat toekomstige communicatienetwerken nog sneller, betrouwbaarder en veiliger zijn. Om dat te realiseren is verregaande samenwerking nodig tussen publieke en private partijen, gericht op onderzoek en ontwikkeling van de volgende generatie communicatienetwerken, met name 6G. De eerste stappen hiervoor zijn al gezet. Samen met partners zijn wij het groeifondsvoorstel Future Networks Services (FNS) aan het realiseren dat in februari 2023 is ingediend.

Samenwerken aan 6G in het FNS groeifondsvoorstel

TNO leidt het FNS groeifondsvoorstel en is trekker van de programmalijn “leidende toepassingen”. Het doel van dit programma is de opbouw van een toonaangevende Nederlandse en daarmee ook Europese positie door R&D&I in specifieke en onderling verbonden onderdelen van 6G: intelligente componenten, intelligente netwerken en leidende toepassingen in belangrijke sectoren.

Door koploper te worden in deze delen van 6G wordt het toekomstige verdienvermogen van de BV Nederland versterkt. Centraal staan daarbij de volgende kernwaarden: digitale autonomie, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Ingediend groeifondsvoorstel

Het FNS consortium heeft op 2 februari 2023 het ambitieuze voorstel ingediend bij het Nationale Groeifonds.

Het consortium heeft een nationaal programma uitgewerkt waarin ruim 60 partners de komende 6 jaar intensief met elkaar zullen samenwerken op het gebied van 6G Research & Development en Innovatie (R&D&I).

Het totale programma heeft een omvang van 312 miljoen euro, waarvan ongeveer 90 miljoen euro via Open Calls ingevuld zal worden.

Lees de samenvatting van het voorstel

Kernpartners Future Network Services groeifondsvoorstel

Het kernteam bestaat verder uit: TU/e (trekker “intelligente componenten”) en TU Delft (trekker “intelligente netwerken” en trekker “versterking ecosysteem”). Het ministerie van EZK is betrokken vanwege de publieke waarden en raakvlakken met overheidsbeleid. Het werk zal zich concentreren in de netwerktechnologie-hubs rond Eindhoven, Delft-Den Haag en Groningen.

Ongeveer 60 grote en kleine partijen hebben zich inmiddels aangesloten en dragen bij aan de verdere uitwerking van investeringsvoorstellen in specifieke technologie-, toepassing- of ecosysteemontwikkeling.

Grote partijen zijn o.a. NXP en Ampleon (semiconductor oplossingen 6G), SURF (testbed infrastructuur), Ericsson en Nokia (intelligente componenten en netwerken), KPN en T-Mobile (netwerken en toepassingen), Cordis Suit en ASML (Next Gen Remote Support), Vialis (draadloze detectie) en Gomibo (E-Commerce).

Kleinere partijen zijn o.a. AntenneX, ALTRUM RF, Antenna Company en Future Mobility Network.

Sluit je aan

Bedrijven en kennisinstellingen uit de sector worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij het voorstel. Vooraanstaande bedrijven en kennisinstellingen uit de ICT-sector in NL en Europa slaan de handen ineen om samen vorm te geven aan de volgende generatie communicatienetwerken (6G).

Sluit je hierbij aan en wordt een van de koplopers in de communicatietechnologie van morgen en overmorgen. Investeer mee met jouw bedrijf en maak daarbij gebruik van de financiële ruimte die het Nationaal Groeifonds hierbij beschikbaar stelt.

Samenwerking in de Topsector ICT

De ontwikkeling van netwerktechnologieën is een systeemuitdaging, zonder eenduidige probleemeigenaar en met enorm veel belanghebbenden. Samenwerking in consortia is nodig van organisaties uit de sectoren energie, zorg, mobiliteit, logistiek, industrie en de universiteiten, kennisinstituten, ICT- en netwerkindustrie en de overheid.

TNO draagt daarom actief bij aan het werk aan Future Network Services in de Topsector ICT, die FNS als sleuteltechnologie heeft geadopteerd. Daarbij zal een focus liggen op de volgende doelen:

  • Economische groei in sectoren door digitalisering en innovatie in communicatienetwerken versnellen.
  • Innovatie in netwerken zelf versnellen. Economische waarde creëren door in te zetten op specifieke Nederlandse sterktes in netwerktechnologie.
  • Actieve opbouw van kennis en ervaring voor soevereiniteit en betrouwbaarheid waarborgen.

Paper ‘Communicatienetwerken voor en door Nederland’

Een groep van telecombedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen roept op om een publiek-privaat consortium te vormen voor onderzoek en ontwikkeling van de volgende generatie communicatienetwerken. Zij formuleerden hun oproep en een plan van aanpak in het Topsector ICT position paper (pdf).

Blijf op de hoogte van het FNS groeifondsvoorstel

Wil je op de hoogte gehouden worden over het FNS groeifonds? Schrijf je in.

Laat je verder inspireren

3 resultaten, getoond 1 t/m 3

10 dingen die je moet weten over 6G

Informatietype:
Artikel

Wat is 6G? Wat is het verschil tussen 5G en 6G? En wanneer is 6G in Nederland? Krijg antwoord op de 10 belangrijkste vragen door TNO-experts.

Consortium Future Network Services wil grotere rol voor Nederland in ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

Het ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) en de Topsector ICT steunen het Groeifondsvoorstel van TNO en partners voor het realiseren van het Future Networks Services (FNS) programma.

Trends & ontwikkelingen in de digitale samenleving: 5G

Informatietype:
Artikel
De integrale multidisciplinaire aanpak van TNO speelt een sleutelrol bij het vormgeven van deze 5G technologie door het beste uit partners naar boven te halen.