Informatietype:
Project
Thema:
Gezondheid en leefstijl
Gepersonaliseerde leefstijl
Unit:
Healthy Living & Work

Coalitie Leefstijl in de Zorg

Status project

1 jan 2023 t/m 31 dec 2025

In samenwerking met

Patiëntenfederatie Nederland, NFU, Vereniging Arts & Leefstijl, ZonMw

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders, heeft één of meerdere chronische ziekten. Leefstijlaanpassingen hebben een enorme potentie voor de gezondheid en kwaliteit van leven van deze grote groep Nederlanders. De Coalitie Leefstijl in de Zorg wil door implementatie van leefstijl in de zorg gezondheidswinst voor deze grote groep mensen behalen.

Leefstijl integraal onderdeel van de reguliere zorg

In 2025 is leefstijl een integraal onderdeel van de reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte. Door het doen van onderzoek, het inventariseren van kansen en knelpunten op het gebied van financiering, richtlijnen, onderwijs en het ontwikkelen van (patiënten)voorlichting werken wij samen met zorgprofessionals als patiënten toe naar implementatie van leefstijl in de gezondheidzorg. Daar maakt de Coalitie Leefstijl in de Zorg, samen werk van.

Coalitiedeelnemers

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een verzameling partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.

De coördinatie van de coalitie is in handen van TNO. Inhoudelijk wordt de coalitie georganiseerd samen met Patiëntenfederatie Nederland, NFU (Nederlandse Federatie van Universitair medische centra) en vereniging Arts & Leefstijl. ZonMw start een onafhankelijk onderzoeksprogramma dat aansluit bij de missie van de Coalitie.

Overhandiging 'Strategische Kennisagenda Leefstijl in de Zorg'

De ‘Strategische Kennisagenda Leefstijl in de Zorg’ geeft inzicht in de huidige kennistekorten en helpt bij prioritering van kennisontwikkeling om leefstijl regulier onderdeel te maken van de zorg.

Een coalitie van en voor zorgprofessionals samen

De looptijd van de Coalitie Leefstijl in de Zorg is van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025. Tijdens die periode werken de Coalitie aan:

  • Kennis, richtlijnen, tools en best practices van en voor zorgprofessionals om in de praktijk in te zetten.
  • Informatie en voorlichting voor patiënten voor hun zelfmanagement en hun behandelopties.
  • Ontwikkeling van een ondersteunende kennisinfrastructuur om kennis te verbinden en te verdiepen en zo versnelde implementatie te realiseren.
  • Kansen en knelpunten signaleren en oppakken in financiering, kosten en bekostiging van implementatie van leefstijl in de zorg.

De activiteiten van de Coalitie Leefstijl in de Zorg zijn te volgen op de website van de Coalitie.

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO ontdekt nieuwe methode voor diagnose van leverziekte

Informatietype:
Nieuws
3 juni 2024
TNO heeft, in samenwerking met Academisch Medische Centra van Amsterdam, Leiden en Kopenhagen, een nieuwe set van biomarkers* ontdekt die in het bloed gemeten kunnen worden en die de mate van fibrosering, de vorming van littekenweefsel in de lever, kan vaststellen.

TNO-onderzoek basis voor betrouwbaardere allergie-informatie op voedseletiketten

Informatietype:
Nieuws
6 februari 2024

Toekomstbestendige zorg: Implementatie van leefstijl

Informatietype:
Nieuws
29 maart 2023

TNO op Lowlands smaakt naar meer

Informatietype:
Nieuws
22 augustus 2022

TNO partner in consortium preventie & behandeling longziekten

Informatietype:
Nieuws
23 februari 2021