Informatietype:
Project
Thema:
Jeugd
Unit:
HL

Jeugdarts: opleiding en didactische scholingen voor opleiders

Wil je jeugdarts KNMG worden? Of je competenties als opleider verder ontwikkelen? Bij TNO bieden we allebei. Ontdek ons onderwijs en onze didactische scholingen.

Jeugdarts opleiding

We zijn een erkend opleidingsinstituut voor jeugdartsen. De instituutsopleiders zijn arts M+G of jeugdarts KNMG. Samen met onderwijskundigen geven zij vorm en inhoud aan het onderwijs voor jeugdartsen in opleiding (aios) en didactische scholingen voor praktijkopleiders. De opleiding maakt deel uit van de TNO-afdeling Child Health dat wetenschappelijk onderzoek uitvoert in de JGZ. Een mooie verbinding van onderwijs, onderzoek en praktijk.

Uitgangspunten voor onderwijs bij TNO:

  • competentiegericht
  • leren van en voor de praktijk
  • uitdagende werkvormen
  • leren van en met collega’s
  • ervaren docenten uit wetenschap en praktijk
  • aansluiting bij actueel relevant onderzoek (binnen of buiten TNO)

Download de folder 'Opleiding jeugdarts KNMG' (pdf) (pdf)

Didactische scholingen voor opleiders

Als praktijkopleider speel je een cruciale rol bij de professionele ontwikkeling van jeugdartsen in opleiding: als coach, begeleider én rolmodel. Om jouw opleidingsvaardigheden op peil te houden, volg je ieder jaar 2 didactische scholingsdagen.

Het aanbod van deze scholingen sluit aan bij het advies ‘De opleider op koers’ (pdf) en de kaders van het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders.

21 september 2022, Sogeon Congres voor opleiders

ALLE HENS AAN DEK!
Locatie: De Reehorst in Ede
Van 09.30 tot 16.15

Voor meer informatie en aanmelden

SOGEON congres

Didactische scholingen TNO

24 november 2022

Locatie: Leiden
Tijd: van 9.30 tot 16.30
Docent: Dr. Jeroen A. de Wilde, Arts M+G, Jeugdarts KNMG (universitair docent LUMC)

In de eerste fase van de opleiding Arts M+G schrijven aios 2x een critical appraisal of a topic (CAT). Wil je meer weten over CAT en inzicht krijgen in de mogelijkheden om aios te ondersteunen? Dat kan bij TNO! Tijdens deze trainingsdag doorloop je delen van het onderwijs zoals aios dat krijgen en voer je tal van leeractiviteiten uit die zij ook moeten doen. Zo krijg je een goed beeld van het leerproces dat de aios doorloopt. Tussendoor maakt de docent steeds een uitstapje naar de mogelijkheden om de aios te ondersteunen. Aan het eind van de dag weet je welke rol bij jou past en hoe je daar vorm aan kunt geven.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar onderwijs@tno.nl

30 maart 2023: Positionering van de opleider

Locatie: Leiden
Tijd: van 9.30 tot 16.30
Informatie over inhoud, werkwijze en docent volgt.

Incompany

Didactische scholingen kunnen ook incompany worden verzorgd. Een veel genoemd voordeel is het kunnen bouwen aan een gedeelde visie en het maken van afspraken over de taakverdeling. Interesse? Neem contact op met Ingeborg Tönis via onderwijs@tno.nl.

Educatief partnerschap (EP)

Voor iedere onderwijsgroep organiseert TNO gedurende de opleiding twee middagen educatief partnerschap. Aios, hun praktijkopleiders en instituutsopleiders gaan samen aan de slag met onderwerpen die voor individuele opleidingsplan (IOP) van de aios van belang zijn.

Zij bespreken bijvoorbeeld de toepassingsmogelijkheden van een nieuwe praktijkopdracht en hoe de aios zich goed kan voorbereiden op de stages. Tijdens de bijeenkomsten is de input van praktijkopleiders en interactie tussen alle betrokkenen essentieel. Het uitgangspunt is dan ook dat aios samen met hun opleiders deelnemen.

Een goede inbedding van de opleiding in de JGZ-organisatie ondersteunt het leerproces van de aios. Bij hieraan gerelateerde onderwerpen nodigt TNO daarom ook managers en opleidingscoördinatoren uit om (online) bij een deel van het programma aan te sluiten.

Groep, data, locatie en tijden educatief partnerschap opleidingsjaar 2022-2023:

Groep 2022 Leiden: EP 1
Datum: 1 november 2022
Locatie: Leiden
Tijd: 13.30-16.30 uur

Groep 2021 Leiden: EP 2
Datum:  7 november 2022
Locatie: Leiden
Tijd: 13.30-16.30 uur

Groep 2022 Eindhoven EP 1
Datum: 10 februari 2023
Locatie: Eindhoven
Tijd: 13.30-16.30 uur

Groep 2021 Eindhoven: EP 2
Datum: 17 maart 2023
Locatie: Eindhoven
Tijd: 13.30-16.30 uur

Opleiders en eventuele andere genodigden ontvangen een uitnodiging en nadere informatie via de mail.

Goed om te weten!

  • Voor alle didactische scholingen en educatief partnerschap wordt accreditatie aangevraagd bij de ABSG.
  • Educatief Partnerschap is onderdeel is van de begeleiding van de aios, daar zijn voor de praktijkopleider geen kosten aan verbonden.
  • Ben je praktijkopleider van een aios 1e of 2e fase van één van de gesubsidieerde opleidingen Arts M+G of Forensische Geneeskunde? Dan betaalt SOGEON voor jouw deelname aan het SOGEON Congres voor opleiders in 2022 en voor één andere didactische scholingsdag in 2022.

Projecten van TNO Jeugd

Lees, kijk en beluister de verhalen over onze projecten waarmee we ons inzetten om alle kinderen alle kansen te geven gezond en veilig op te groeien. Download hier de e-brochure: Alle kansen voor alle kinderen. (pdf)

Incompany

We kunnen didactische scholingen ook incompany verzorgen. Een veel genoemd voordeel is je bouwt aan een gedeelde visie en afspraken over de taakverdeling maakt. Interesse? Neem contact op met Ingeborg Tönis.

Educatief Partnerschap

Voor iedere onderwijsgroep organiseert TNO gedurende de opleiding een aantal middagen Educatief Partnerschap. Aios, hun praktijkopleiders, instituutsopleiders en andere relevante betrokkenen gaan samen aan de slag met onderwerpen die voor het leerproces van de aios van belang zijn.

Zij bespreken bijvoorbeeld de toepassingsmogelijkheden van een nieuwe praktijkopdracht en hoe de aios zich goed kan voorbereiden op de stages. Tijdens de bijeenkomsten is de input van praktijkopleiders en interactie tussen alle betrokkenen essentieel. Het uitgangspunt is dan ook dat aios samen met hun opleiders deelnemen.

Voor alle didactische scholingen en educatief partnerschap vragen we accreditatie aan bij de ABSG.

Laat je verder inspireren

30 resultaten, getoond 1 t/m 5

Startkwalificering ScheidingsATLAS trainer

Informatietype:
Evenement

ScheidingsATLAS is een wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstraining voor ouders die gescheiden zijn.

Startdatum:
Locatie:
Jeugdformaat, Fleminglaan 12, te Rijswijk

Startkwalificering Dappere Dino's trainer

Informatietype:
Evenement

Dappere Dino's is een wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstraining voor kinderen in groep 3 en 4 (6 tot 8 jaar) van het basisonderwijs van wie de ouders gescheiden zijn.

Startdatum:
Locatie:
Rijswijk

Startkwalificering Stoere Schildpadden trainer

Informatietype:
Evenement

Stoere Schildpadden is een wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstraining voor kleuters (kinderen van 4 tot en met 6 jaar) van wie de ouders gescheiden zijn.

Startdatum:
Locatie:
Schipholweg, Leiden

Jeugd: gezond, veilig en kansrijk opgroeien

Informatietype:
Artikel

TNO is partner van professionals en beleidsmakers op het gebied van zorg voor de jeugd. Wij leveren onderbouwde kennis voor vragen uit de praktijk. Lees meer.

1,5 jaar

Informatietype:
Artikel

Met de 'Do It Yourself Van Wiechen-filmpjes' kunnen ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Bekijk de video's voor de kenmerken bij 1,5 jaar.