TNO: 'Vergroot draagvlak voor zonne-energie met innovaties'

Thema:
Duurzame zonne-energie op land en water
3 maart 2021

Zonne-energie is onmisbaar voor een duurzaam energiesysteem, maar de bezwaren tegen sommige toepassingsvormen nemen sterk toe. Dat staat haaks op het draagvlak dat juist nodig is voor snelheid en grootschaligheid om klimaatdoelen te halen. TNO is ervan overtuigd dat zonne-energie veel aantrekkelijke, onbekende en onbenutte mogelijkheden heeft. Daarbij gaat het niet alleen om lage kosten, maar ook om een hoge maatschappelijke waarde: landschappelijk, ecologisch en economisch.

Dat is goed nieuws voor de regionale energiestrategieën (RES), want zonne-energie kan dus veelzijdiger worden ingezet dan gedacht. TNO heeft de ontwikkelingen waaraan zij werkt in kaart gebracht in de vandaag gepubliceerde whitepaper ’Zonpositief: zonne-energie op weg naar impact. (pdf)

Van Medemblik tot Millingen aan de Rijn: in Nederland aangekondigde standaard zonneparken stuiten regelmatig op weerstand. “Zonder draagvlak komen we nergens”, zegt Wim Sinke, hoofdonderzoeker bij TNO en hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam. “Nederland is klein en dichtbevolkt en daarom moeten we goed bedenken waar en hoe we zonne-energie gaan opwekken.”

Lees de whitepaper

Download hier de whitepaper 'Zonne-energie op weg naar impact' ›

Keuzemogelijkheden

Het TNO-programma op het gebied van zonne-energie richt zich op het vergroten van de keuzemogelijkheden en het mogelijk maken van combinaties die dat voorheen niet waren, of veel te duur. TNO en partners ontwikkelen nieuwe soorten panelen en toepassingen, waarmee zonne-energie aantrekkelijk en verantwoord op grote schaal kan worden uitgerold. Met respect voor de kwaliteit van onze leefomgeving, de natuur en onze portemonnee. Zonne-energie als bouwelement of geïntegreerd in het landschap, met als voorwaarden aanvaardbare kosten en hoge energieopbrengsten.

Ruimte, integratie en combinatie

Steeds meer oppervlaktes worden door integratie en functiecombinatie geschikt voor energieopwekking zoals uiteengezet in de whitepaper. Voorbeelden zijn het wegdek, geluidsschermen, dijken en zelfs de carrosserie van auto’s. Denk daarnaast aan combinaties met natuurbeheer en landbouw. Verder worden zonnecellen ontwikkeld die met nieuwe technologieën esthetisch verwerkt kunnen worden in dakpannen, gevels en ramen. Behalve aan deze toepassingen werkt TNO aan drijvende zonnesystemen voor op de Nederlandse binnen- en buitenwateren en aan zonneparken op zee.

Met het oog op nieuwe applicaties wordt er ook onderzoek gedaan naar nieuwe zonnecelmaterialen als perovskiet. Tegelijkertijd ontwikkelt TNO samen met partners ‘mass customization’ voor een nieuwe generatie geïntegreerde zonne-energie eindproducten, waarbij het onderzoeksinstituut lage kosten combineert met flexibiliteit in toepassing. Sinke: “Dankzij dit soort belangrijke innovaties zijn we ervan overtuigd dat we de energietransitie kunnen versnellen en dat het beeld dat mensen van zonne-energie hebben de komende tijd kan gaan kantelen. Als we het met zijn allen slim aanpakken, gaan we een zonpositieve toekomst tegemoet.”

Laat je verder inspireren

18 resultaten, getoond 1 t/m 5

SWITCH-fieldlab van TNO en Wageningen University & Research/ACRRES geopend

Informatietype:
Nieuws
28 maart 2024
Op woensdag 27 maart is het SWITCH-fieldlab in Lelystad geopend. Hier onderzoeken TNO en Wageningen University & Research/ACRRES hoe ons toekomstig energiesysteem, met wind en zon als belangrijkste bronnen, stabiel en betaalbaar kan blijven.

Onderzoek zonnesystemen in melkveehouderij gestart

Informatietype:
Nieuws
14 november 2023

Zonpositief

Informatietype:
Podcast
21 augustus 2023
4 afleveringen

TNO-blik op 2030: elk oppervlak benutten voor opwekken zonne-energie

Informatietype:
Insight
15 augustus 2023

Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2023