Van ramen in het lab naar ramen voor de Groene Loper in Maastricht en SolarBeat

Thema:
Zonne-energie op gebouwen
1 juli 2021

Brightlands Materials Center ontwikkelt in het OP-Zuid project LEEF twee innovatieve, energiebesparende coatings, SunSmart en vuilafstotende gekleurde BIPV. De coatings verlaten nu het lab en worden geïntegreerd in gebouwen. De commercialisering van de coatings is mogelijk omdat de partners bestaan uit materiaalproducenten en eindgebruikers.

BIPV; Gekleurde zonnepanelen op de Groene Loper in Maastricht

Binnen het LEEF project zullen 300 vuilafstotende, gekleurde zonnepanelen worden geproduceerd, en geïntegreerd in bewoonde gebouwen binnen De Groene Loper in Maastricht. Vanwege de gekleurde coating is het mogelijk om de gebouwen een bijzondere uitstraling te geven.

Bovendien worden de panelen tegen de muren van de gebouwen geplaatst en niet op het dak om op die manier optimaal gebruik te maken van zonne-energie. De prestaties van de vuilafstotende gekleurde BIPV-panelen zullen worden gemonitord gedurende en na afloop van het LEEF project.

SunSmart; Slimme thermochromische ramen in testgebouw SolarBeat van TNO

Naast de BIPV worden er twee slimme thermochromische ramen geproduceerd en geïntegreerd in test-gebouwen van TNO op SolarBEAT in Eindhoven. Deze SunSmart coatings zorgen ervoor dat in de winter minder energie wordt verbruikt voor het verwarmen van een huis, en in de zomer minder voor het koelen. Op deze manier vermindert het energieverbruik voor het verwarmen van huizen in de winter en voor het koelen van huizen in de zomer.

Op labschaal en met gebouwenergiesimulaties is vastgesteld dat deze nieuwe technologie een grote impact kunnen hebben op het energieverbruik van een gebouw en het beste werken in een klimaat zoals we in Nederland kennen. De prestatie van dit thermochrome dubbel glas zal worden gemonitord gedurende en na afloop van het LEEF project.

Duurzame oplossingen

In het Parijsakkoord is de transitie naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving één van de hoofddoelen. Duurzame energieopwekking en energiebesparing in de gebouwde omgeving zijn essentieel voor het bereiken van de afgesproken doelstellingen. De energiebesparende coatings dragen hieraan bij.

De pilotlijn, die ook in dit project wordt ontwikkeld en aangeschaft, wordt tegen een redelijk tarief ter beschikking gesteld aan regionale bedrijven, met name MKB bedrijven, voor hun ontwikkeling en opschaling. Om op deze manier de lokale industrie te stimuleren.

Brightlands Materials Center

Brightlands Materials Center is een samenwerkingsverband tussen TNO en de Provincie Limburg. In het project LEEF werkt Brightlands Materials Center samen met diverse projectpartners waaronder Vindico, Glass for Glass, MCC en Laudy Bouw.

Geïnteresseerd in de ontwikkeling binnen LEEF? Neem contact op met [email protected] of kijk op www.project-leef.com.

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nieuwe faciliteit voor ontwikkeling circulaire plastics op industriële schaal

Informatietype:
Nieuws
28 november 2023
TNO heeft samen met de Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus een overeenkomst getekend voor de start van Brightlands Circular Space.

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering

Creatief zonnepanelensysteem als klimop tegen gevel High Tech Campus Eindhoven

Informatietype:
Nieuws
26 april 2023

Slim raam met groot energiebesparingspotentieel levert veelbelovende resultaten in eerste pilot-praktijktest

Informatietype:
Nieuws
29 juni 2022

Brightlands Materials Center voor nieuwe duurzame materialen

Informatietype:
Artikel
18 mei 2022