Vier op de tien werkgevers vindt werkdruk een van de belangrijkste arbeidsrisico’s

Thema:
Monitoring arbeidssituatie
14 november 2022

In 2021 gaf 40% van de werkgevers aan dat werkdruk tot één van de belangrijkste risico’s binnen het bedrijf hoort. Om dit aan te pakken zetten ze vooral in op het verhogen van de autonomie, instellen van een aanspreekpunt en het aanpassen van het werk. Dit blijkt uit de factsheet ‘Werkstress’ die TNO vandaag, bij de start van de week van de werkstress, publiceert. Een week die nog hard nodig is. Na een dip in de corona tijd nam het aantal werknemers met burn-outklachten weer toe, en ook de verzuimkosten blijven nog altijd hoog. De factsheet is gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS en de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van TNO.

Klachten weer terug op pre-corona niveau.

In 2021 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. Dat zijn er iets meer dan in het corona jaar 2020 (1,2 miljoen), maar net zo veel als in 2019. Ruim 4 op de 10 werknemers gaf aan dat er het nodig is om maatregelen tegen werkstress te treffen en 37% van de werknemers geeft aan dat werkdruk of werkstress de reden is van hun werk gerelateerde verzuim. De daling in psychische klachten tijdens de coronapandemie heeft zich daarmee niet doorgezet. Dit is ook terug te zien in het aantal verzuimdagen. In 2021 verzuimden werknemers in totaal 11 miljoen dagen wegens werkstress. In 2020 waren dit er nog 9 miljoen.

Kosten verzuim blijven hoog

De kosten van verzuim voor werkgevers zijn en blijven hoog. In 2020 kostte verzuim wegens werkstress 11.000 euro aan loonkosten per verzuimende werknemer. Al met al kostte het verzuim wegens werkstress werkgevers 2,8 miljard aan loonkosten. In 2019 was dat nog 3,2 miljard. Voor 2021 zijn de loonkosten nog niet bekend, maar uitgaande van de gemiddelde loonstijging is de verwachting dat deze rond de 3,3 miljard komen te liggen. Verzuim wegens werkstress is daarmee de veruit de duurste verzuimreden: ongeveer 43% van alle verzuimkosten komen door werkstress. Deze cijfers benadrukken dat werkstress een belangrijk risico is dat blijvende aandacht verdient.

Technische toelichting:
De cijfers in de factsheet (pdf) zijn gebaseerd op de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2021 van TNO en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2021. De, cijfers over kosten zijn gebaseerd op de NEA 2021. De NEA wordt uitgevoerd door TNO en CBS.

Download de factsheet

Alle feiten over werkstress in één factsheet.

Ontvang de TNO Update

Wil je op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rond werk, werkstress en werkdruk? Meld je aan voor de TNO Update.

Laat je verder inspireren

14 resultaten, getoond 6 t/m 10

75% van de werknemers werkt - deels - weer op locatie

Informatietype:
Nieuws
9 februari 2022
Eind 2021, vlak vóór de lockdown, werkte driekwart van alle werknemers deels of volledig op locatie. Bijna 80% van de huidige thuiswerkers geeft aan ook na de pandemie veel vanuit huis te willen werken, maar dat daar zijn nog lang niet altijd afspraken over zijn gemaakt. Dit blijkt uit het NEA-COVID-19 onderzoek* van TNO onder ruim 8.000 werknemers, dat van 15 november tot en met 17 december 2021 plaatsvond.

Stand van zaken Nederlandse leercultuur in kaart gebracht

Informatietype:
Nieuws
8 februari 2022
In de monitor leercultuur van de SER en TNO wordt de Nederlandse Leercultuur in kaart gebracht. Lees over de belangrijkste over de uitkomsten.

Het skillspaspoort: mogelijke oplossing voor ‘vrij reizen’ over de arbeidsmarkt

Informatietype:
Nieuws
26 januari 2022
Het skillspaspoort: een nieuwe vorm van een cv. Uit recent onderzoek door TNO en hogescholen blijkt dit nog een complexe opgave.

Ruim helft zzp’ers ziet vraag tijdens coronacrisis afnemen

Informatietype:
Nieuws
7 juli 2021
Begin 2021 geeft ruim de helft van de zelfstandig ondernemers zonder personeel aan dat de vraag naar hun producten en diensten is afgenomen tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO en CBS.

Daling aantal flexwerknemers afgevlakt na begin coronacrisis

Informatietype:
Nieuws
18 mei 2021

In het eerste kwartaal van 2021 waren er 1,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, 122 duizend minder dan een jaar eerder. Na het ingaan van de coronamaatregelen, net voor het begin van het tweede kwartaal van 2020, daalde het aantal flexibele werknemers sterk.