Met TNO-technologie hypersone raketten eerder zien is meer tijd om in te grijpen

16 juni 2023

Hypersonische wapens zijn een opkomende ontwrichtende technologie en daarmee een nieuwe  bedreiging voor onze veiligheid. De hoge snelheid, wendbaarheid en de relatief lage kruishoogte ervan maakt succesvolle onderschepping uitdagend. Ter illustratie, zou deze dreiging met Mach 10 vliegen, dan overbrugt het 1000 km in zo’n 5 minuten. Binnen die korte tijdspanne moet een hypersoon wapen worden gedetecteerd, gevolgd, geclassificeerd en uitgeschakeld.

TNO is actief in alle fasen van zo’n zogenoemde kill-chain, variërend van innovatieve interceptiemogelijkheden en nieuwe concepten voor Integrated Air and Missile Defence tot geavanceerde sensoroplossingen. Geavanceerde sensoroplossingen zijn nodig omdat voor een succesvolle kill-chain het uiterste wordt gevraagd van de huidige radarsystemen.

Onlangs wonnen radaronderzoekers Pepijn Cox, Keith Klein, Mario Coutiño en Laura Anitori van TNO de Research, Technology, and Innovation paper award 2023 van de European Defence Agency. Zij beschrijven nieuwe onregelmatige radargolfvormen gecombineerd met geavanceerde signaalverwerking voor de vroegtijdige detectie van hypersone doelen voor toekomstige radarsystemen. Deze technologie kan de detectieafstand significant vergroten. Daarmee heeft het de potentie nog eerder hypersone dreigingen te signaleren waardoor de kans op uitschakelen kan worden vergroot. De beschreven innovatieve oplossing voor radar bleef niet onopgemerkt in de VS en wordt nu ook onderzocht door DARPA, het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency.

EDI2023 1484x835
Radaronderzoeker Pepijn Cox neemt de Research, Technology, and Innovation paper award 2023 in ontvangst

De radarafdeling van TNO ontwikkelt al meer dan 10 jaar innovaties en technologie op dit gebied. Het Ministerie van Defensie heeft deze langetermijn-innovaties al vanaf een vroeg stadium  ondersteund samen met partners uit de industrie: het vruchtbare Gouden Driehoek ecosysteem met 10-jarige roadmaps voor de Nederlandse radartechnologie.

Download de publicatie (pdf, 725 kB)

Laat je verder inspireren

1 resultaat

Lachgas minstens uur aan te tonen in bloed en adem

Informatietype:
Nieuws
19 februari 2024
Recreatieve lachgas gebruikers lopen flinke (neurologische) gezondheidsrisico’s op. Wie onder de invloed van lachgas deelneemt aan het verkeer brengt niet alleen zichzelf maar ook andere verkeersdeelnemers in gevaar.