Lachgas minstens uur aan te tonen in bloed en adem

Thema:
Veilige samenleving
19 februari 2024

Uit TNO-onderzoek blijkt dat met detectieapparatuur op basis van infrarood tot minstens een uur na inhalatie lachgas is aan te tonen in adem en bloed. De resultaten van psychomotorisch onderzoek van de Universiteit Maastricht suggereren dat de effecten op aspecten van de rijvaardigheid lijken aan te houden tot minstens 45 minuten na gebruik.

Wie lachgas recreatief gebruikt loopt flinke kans op (neurologische) gezondheidsrisico’s. Wie onder de invloed van lachgas deelneemt aan het verkeer brengt niet alleen zichzelf maar ook andere verkeersdeelnemers in gevaar. De politie vermoedt dat bij een aanzienlijk aantal ongelukken met doden of zwaar gewonden lachgas in het spel was. Maar dat is nu nog niet aan te tonen. Daardoor zijn opsporing en handhaving lastig of zelfs onmogelijk.

De Universiteit Maastricht en TNO hebben in opdracht van de politie en Politie en Wetenschap onderzoek gedaan in het lab en met proefpersonen op het LUMC. De Universiteit Maastricht heeft onderzoek gedaan naar de effecten van lachgas op aspecten van het rijgedrag en TNO heeft onderzocht welke detectietechnieken lachgas kunnen meten en hoe lang na inhalatie lachgas kan worden aangetoond in het menselijk lichaam.

De resultaten geven de politie handvatten om rijden onder invloed van lachgas aan te tonen in het lichaam en welke technieken hiervoor geschikt zijn. Vervolgonderzoek is nodig om preciezer vast te stellen hoe lang na gebruik lachgas te detecteren is, maar vooral bij welke grenswaarden in het lichaam de rijvaardigheid onacceptabel beïnvloed wordt.

Lees meer over lachgasdetectie in het menselijk lichaam

Onderzoeker Dinesh neemt je mee in het lab

Bekijk de publicatie op politie.nl

Laat je inspireren

48 resultaten, getoond 1 t/m 5

Samen misdaad anders bestrijden

Informatietype:
Nieuws
3 april 2024
Misdaad bestrijden doe je niet alleen. Nieuwe kansen in Publiek-Private Samenwerking (PPS) zijn daarom belangrijk voor publieke organisaties zoals het Openbaar Ministerie, politie en andere bijzondere opsporingsdiensten (BOD's).

Onderzoek levert nieuwe mogelijkheden op voor flexibel bewaken en beveiligen

Informatietype:
Nieuws
26 november 2023

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel

Migratie

Informatietype:
Artikel

Onderzoeksresultaten meerjarig vraaggestuurd cybersecurity onderzoeksprogramma 2019-2022

Informatietype:
Artikel