Samenwerking TNO en Airbus voor ontwikkeling van een grondstation voor uitwisseling quantumsleutels in de ruimte

Thema:
Semicon en quantum
15 november 2023

Een consortium onder leiding van TNO en Airbus Netherlands start met het ontwerp en de bouw van een optisch grondstation voor de EAGLE-1 missie. Dit wordt het eerste, Europese distributiesysteem voor quantum encryptie in de ruimte. Hiermee sluiten ze zich aan bij het door SES geleide consortium van Europese bedrijven, die samen het EAGLE-1 systeem ontwikkelen. Vandaag werd het contract ondertekend door de partners op de Space Tech Expo in Bremen.

Het optische grondstation voor EAGLE-1 is een geavanceerd en complex systeem dat quantum encryptiesleutels ontvangt van de EAGLE-1 satelliet. Het bestaat uit een opto-mechatronisch systeem, inclusief snelle adaptieve optica, nauwkeurige spiegels, een robuuste glasvezeladapter, een nieuw laserbakensysteem en een gestabiliseerde telescoop.

Samenwerking

TNO en Airbus Netherlands B.V. leiden de samenwerking voor het ontwerp en de bouw van het optische grondstation. TNO is verantwoordelijk voor het ontwerp, de adaptieve optica en de algehele systeemtechniek. Het Nederlandse team van Airbus ontwikkelt de ondersteunende technologieën en het besturingsplatform en zal het grondstation industrialiseren. De ontwikkeling van het grondstation voor EAGLE-1 wordt gezamenlijk gefinancierd door het Netherlands Space Office (NSO) en het NXTGEN HIGHTECH groeifonds. Naast TNO en Airbus Netherlands maken ook deel uit van het consortium:

  • Officina Stellare (OFS) is verantwoordelijk voor het ontwerp van de telescoop en de koepel
  • Celestia-STS ontwerpt het optische digitale modem in samenwerking met TNO en TESAT
  • Demcon levert het ontwerp van de golffrontsensor, een essentieel onderdeel voor de adaptieve optiek.

Het EAGLE-1 project - dat medegefinancierd wordt door het Europese ruimteagentschap (ESA) en de Europese Commissie (EC), samen met de ruimteagentschappen van Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Italië, Nederland, Zwitserland, België en Tsjechië, en de industrie - zal de haalbaarheid aantonen van QKD-technologie (quantum key distribution) via satellieten binnen de EU en daarbuiten. Dit maakt voor lidstaten de volgende generatie van cyberbeveiliging mogelijk. Het zal ook waardevolle missiegegevens opleveren voor de toekomstige uitrol van een veilige quantum communicatie-infrastructuur voor de EU (EuroQCI).

EAGLE-1_SES_ESA_Infographic
Infographic over het eerste kwantumsatelliet-sleuteldistributiesysteem.

'EAGLE-1 is opnieuw een voorbeeld van hoe Europa zijn expertise in de ruimtevaart en satellietindustrie kan benutten en partners uit verschillende delen van het continent kan samenbrengen om de grenzen van technologie en innovatie te verleggen. Met deze nieuwe partners is Europa een stap dichter bij een veilige end-to-end oplossing voor quantumcommunicatie'.

Milton Torres

Chief Technology Officer van SES

'We zijn enthousiast over deze samenwerking. Door TNO's expertise in free space optics en quantum te combineren, kunnen we bijdragen aan de toekomst van veilige communicatienetwerken voor Europa. Deze ontwikkeling versterkt de positie van Europa, Nederland en onze partners in een wereldwijde opkomende waardeketen'.

Kees Buijsrogge

directeur TNO Space

'Dit contract markeert de start van de ontwikkeling van een veelbelovend product voor de laser satellietcommunicatiemarkt. Ondertussen richten we ons ook op de benodigde vervolgstappen voor industrialisatie van het grondstation voor de Europese quantumcommunicatie-infrastructuur.'

Rob Postma

Managing Director van Airbus Netherlands B.V

Laat je inspireren

19 resultaten, getoond 1 t/m 5

Optics

Informatietype:
Artikel
11 juli 2024
TNO Optics ontwerpt, optimaliseert en miniaturiseert optische instrumenten voor maatschappelijke toepassing in sensoren, satellieten, de halfgeleiderindustrie en medische apparatuur.

Semicon equipment and metrology

Informatietype:
Artikel
2 juli 2024

Semicon equipment lifetime

Informatietype:
Artikel
5 juni 2024

TNO intensiveert samenwerking Zuid-Korea en Japan Smart Cities, Smart & Sustainable Mobility en Semicon

Informatietype:
Insight
3 juni 2024

Een partnerschap om de EUV-droom te verwezenlijken

Informatietype:
Insight
22 december 2023