
Innovatie innoveren
Naast allerlei nieuwe toepassingen zal AI ook nieuwe kennis genereren. Zo combineert AI nu al chemische eigenschappen en biologische kennis tot nieuwe antibiotica. En ontdekt AI nu al natuurwetten op basis van bewegingspatronen van voorwerpen en hemellichamen. AI genereert zelfs wetenschappelijke publicaties die de peer-reviewprocessen passeren.
Maakt dit de onderzoeker overbodig? TNO denkt van niet, maar AI verandert wel de rol van de onderzoeker. De door AI gegenereerde kennis zal de komende decennia nog niet ‘verklarend’ zijn. Het legt wel verbanden, maar kent geen oorzaak-gevolg. Het vindt wel een nieuwe natuurkundige wet of antibioticum, maar komt niet zelf op het idee om het te onderzoeken en kan ook niet uitleggen waarom iets werkt. Anders dan AI heeft de menselijke onderzoeker namelijk de unieke eigenschap om op een idee te komen: creativiteit blijft voorlopig voorbehouden aan de mens.
Hoe AI onderzoek zelf gaat veranderen, lees je in hoofdstuk 3 van visiepaper ‘Towards Digital Life: Een toekomstvisie op AI anno 2032. (pdf)’ Welke rol mag AI bijvoorbeeld spelen bij kennisdeling? En wat gebeurt er als we machines met onoverkomelijk grote datasets laten werken?
‘AI moet gehoorzaam zijn, het moet doen waarvoor het is geprogrammeerd. Terwijl een mens fundamenteel ongehoorzaam is.’
Download het Visiepaper
Download visiepaper ‘Towards Digital Life: een toekomstvisie op AI anno 2032'
Meer over 'Towards Digital Life: Een toekomstvisie op AI anno 2032'
- David Deutsch over de ontwikkeling en toepassing van AI
- Georgette Fijneman over de belofte van AI voor zorgverzekeraars
- Rob de Wijk over de opkomst van AI in geopolitieke context
- Bram Schot over de invloed van AI op mobiliteit
- Eppo Bruins over AI in verschillende overheidsdomeinen
- Bas Haring over AI, wetenschap en filosofie
- Arnon Grunberg over AI, creativiteit en moreel handelen
Laat je verder inspireren
Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI
Kunstmatige Intelligentie wordt in alle internationale trendrapporten gezien als de belangrijkste disruptieve technologie van de komende jaren, ook binnen het cybersecurity-domein.


Eerste wereldwijde conferentie over AI in het militaire domein
REAIM 2023: Conferentie over de belangrijkste voorwaarden, kansen, uitdagingen en risico's van militaire toepassingen van AI.


AI Systems Engineering & Lifecycle Management
Het AI-systeem voor de toekomst. Bij TNO werken we aan AI systemen die ook in de toekomst betrouwbaar blijven en nieuwe functies aan kunnen.


Nederlandse I-Botics grijpt naast X Prize
I-Botics wordt 5e op vrijdag 4 november 2022 in Long Beach Californië (VS) tijdens de 'ANA Avatar X Prize’. Een prestigieuze internationale wedstrijd waarin 17 genomineerden streden om een prijs van 10 miljoen dollar met een robotachtig systeem dat de aanwezigheid van een mens op een afgelegen locatie in real time inzet.


David Deutsch over de ontwikkeling en toepassing van AI
Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer bij TNO, schuift digitaal aan bij David Deutsch: fysicus, hoogleraar in Oxford en één van de pioniers op het gebied van quantum computing. Samen praten ze over de betekenis van quantum computing voor de ontwikkeling en toepassing van AI. Zal AI ooit in staat zijn ‘verklaarde kennis’ te genereren’ of ethiek van mensen te kunnen leren?

