Innovatie innoveren

Thema:
Artificiële intelligentie
27 september 2022

Naast allerlei nieuwe toepassingen zal AI ook nieuwe kennis genereren. Zo combineert AI nu al chemische eigenschappen en biologische kennis tot nieuwe antibiotica. En ontdekt AI nu al natuurwetten op basis van bewegingspatronen van voorwerpen en hemellichamen. AI genereert zelfs wetenschappelijke publicaties die de peer-reviewprocessen passeren.

Maakt dit de onderzoeker overbodig? TNO denkt van niet, maar AI verandert wel de rol van de onderzoeker. De door AI gegenereerde kennis zal de komende decennia nog niet ‘verklarend’ zijn. Het legt wel verbanden, maar kent geen oorzaak-gevolg. Het vindt wel een nieuwe natuurkundige wet of antibioticum, maar komt niet zelf op het idee om het te onderzoeken en kan ook niet uitleggen waarom iets werkt. Anders dan AI heeft de menselijke onderzoeker namelijk de unieke eigenschap om op een idee te komen: creativiteit blijft voorlopig voorbehouden aan de mens.

Hoe AI onderzoek zelf gaat veranderen, lees je in hoofdstuk 3 van visiepaper ‘Towards Digital Life: Een toekomstvisie op AI anno 2032. (pdf)’ Welke rol mag AI bijvoorbeeld spelen bij kennisdeling? En wat gebeurt er als we machines met onoverkomelijk grote datasets laten werken?

‘AI moet gehoorzaam zijn, het moet doen waarvoor het is geprogrammeerd. Terwijl een mens fundamenteel ongehoorzaam is.’

David Deutsch

fysicus, hoogleraar in Oxford.

Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer bij TNO, schuift digitaal aan bij David Deutsch: fysicus, hoogleraar in Oxford en één van de pioniers op het gebied van quantum computing.

Download het Visiepaper

Download visiepaper ‘Towards Digital Life: een toekomstvisie op AI anno 2032'

Laat je verder inspireren

45 resultaten, getoond 1 t/m 5

Systeemintegratie voor robots in kassen

Informatietype:
Artikel

Goede samenwerking tussen mens en AI robot in kassen is onmisbaar. Voor een betere communicatie werken we aan een semantisch uitleg- en navigatiesysteem.

AutoAdapt: zelflerende adaptieve systemen die ons naar de toekomst brengen

Informatietype:
Artikel

Zelflerende adaptieve computersystemen zouden de ontbrekende schakel kunnen zijn om AI transparanter te maken én om innovatie te versnellen.

Ontwikkeling van morele modellen voor AI-systemen

Informatietype:
Artikel

Het is essentieel dat waarden zoals veiligheid, vertrouwen en welzijn worden meegenomen bij beslissingen. Hoe ver zijn AI-systemen dat we ze kunnen vertrouwen?

Autonome shuttles

Informatietype:
Artikel

Shuttles kunnen het openbaar vervoer toegankelijker, duurzamer en veiliger maken. We ontwikkelden autonome shuttles met omgevingsbewustzijn. Lees meer.

‘Giant AI goes down the European road’

Informatietype:
Insight
31 maart 2023

TNO ondersteunt de alarmerende oproep van Future of Life Institute over AI. Regulering is urgent en kan niet worden overgelaten aan de markt zelf. Lees TNO's reactie.