Innovatie innoveren

Thema:
Artificiële intelligentie
27 september 2022

Naast allerlei nieuwe toepassingen zal AI ook nieuwe kennis genereren. Zo combineert AI nu al chemische eigenschappen en biologische kennis tot nieuwe antibiotica. En ontdekt AI nu al natuurwetten op basis van bewegingspatronen van voorwerpen en hemellichamen. AI genereert zelfs wetenschappelijke publicaties die de peer-reviewprocessen passeren.

Maakt dit de onderzoeker overbodig? TNO denkt van niet, maar AI verandert wel de rol van de onderzoeker. De door AI gegenereerde kennis zal de komende decennia nog niet ‘verklarend’ zijn. Het legt wel verbanden, maar kent geen oorzaak-gevolg. Het vindt wel een nieuwe natuurkundige wet of antibioticum, maar komt niet zelf op het idee om het te onderzoeken en kan ook niet uitleggen waarom iets werkt. Anders dan AI heeft de menselijke onderzoeker namelijk de unieke eigenschap om op een idee te komen: creativiteit blijft voorlopig voorbehouden aan de mens.

Hoe AI onderzoek zelf gaat veranderen, lees je in hoofdstuk 3 van visiepaper ‘Towards Digital Life: Een toekomstvisie op AI anno 2032. (pdf)’ Welke rol mag AI bijvoorbeeld spelen bij kennisdeling? En wat gebeurt er als we machines met onoverkomelijk grote datasets laten werken?

‘AI moet gehoorzaam zijn, het moet doen waarvoor het is geprogrammeerd. Terwijl een mens fundamenteel ongehoorzaam is.’

David Deutsch

fysicus, hoogleraar in Oxford.

Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer bij TNO, schuift digitaal aan bij David Deutsch: fysicus, hoogleraar in Oxford en één van de pioniers op het gebied van quantum computing.

Download het Visiepaper

Download visiepaper ‘Towards Digital Life: een toekomstvisie op AI anno 2032'

Laat je verder inspireren

51 resultaten, getoond 1 t/m 5

Onderzoek TNO en Kieskompas: AI-taalmodellen zijn inconsistent en neigen naar links

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023
Uit een experiment van TNO en Kieskompas, waarbij TNO meerdere AI-taalmodellen de stemhulp van het Kieskompas 2023 liet invullen, blijkt dat de modellen aan de linkerkant van het politieke spectrum uitkomen en wisselvallig antwoorden.

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

Nederland start bouw GPT-NL als eigen AI-taalmodel

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel

AI Lab van start voor effectief en verantwoord toezicht

Informatietype:
Nieuws
20 oktober 2023