De opvoeding van AI

Thema:
Artificiële intelligentie
27 september 2022

Niet-intelligente algoritmes hebben inmiddels een onmisbare plaats verworven in het ondersteunen van mensen in digitale communicatie. Denk aan de aanbevelingen die je krijgt op Netflix, gezichtsherkenning op je iPhone of Google-zoekopdrachten die tot steeds slimmere resultaten leiden. De komende tien jaar kunnen we daar intelligente algoritmes bij optellen: deze ‘coachen’, ‘vergezellen’ of ondersteunen de mens bij het maken van complexe besluiten.

TNO voorspelt dat intelligente algoritmes snel ‘volwassen’ zullen worden. Zo kunnen ze op basis van grote hoeveelheden data medisch of juridisch advies bieden, maar ook autonoom worden ingezet in situaties waarbij te weinig man-, denk- of tijdkracht beschikbaar is. Je kunt daarbij denken aan AI-oplossingen in de context van camerabewaking of cybersecurity. Daarnaast worden ook zelfsturende auto’s en drones door deze algoritmes gevoed. Het is bij alle toepassingen aan de mens om voor de ‘opvoeding’ van AI te zorgen, oftewel het stellen van menselijke normen en waarden waaraan de AI moet voldoen.

Over de opvoeding van AI, lees je in hoofdstuk 1 van visiepaper 'Towards Digital Life: Een toekomstvisie op AI anno 2032.' (pdf) Hoe kunnen we aan AI duidelijk maken welke doelen de mens nastreeft? En hoe bewaken we dat intelligente systemen altijd ten dienste van de samenleving functioneren?

‘Onze kinderen en kleinkinderen moeten zien dat wij ons uiterste best hebben gedaan om deze discussie te voeren en dat we op een verstandige en morele wijze zijn omgegaan met deze vraagstukken.’

Eppo Bruins

Voorzitter Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie.

Eppo Bruins, Voorzitter Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie in gesprek met Michiel van der Meulen (TNO) over de ontwikkeling van AI.

Download visiepaper

Download visiepaper ‘Towards Digital Life: een toekomstvisie op AI anno 2032'

Laat je verder inspireren

37 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nederlandse I-Botics grijpt naast X Prize

Informatietype:
Nieuws
7 november 2022

I-Botics wordt 5e op vrijdag 4 november 2022 in Long Beach Californië (VS) tijdens de 'ANA Avatar X Prize’. Een prestigieuze internationale wedstrijd waarin  17 genomineerden streden om een prijs van 10 miljoen dollar met een robotachtig systeem dat de aanwezigheid van een mens op een afgelegen locatie in real time inzet.

Innovatie met AI

Informatietype:
Insight
27 september 2022

AI-gedreven innovatie voor het bedrijfsleven zal leiden tot een toename van 10% van het huidige Europese BNP in 2030. Hoe ziet die wereld er concreet uit? In de bouw, in de zorg en andere sectoren.

Innovatie innoveren

Informatietype:
Insight
27 september 2022

AI verandert de rol van de onderzoeker. De door AI gegenereerde kennis zal de komende decennia nog niet ‘verklarend’ zijn. Het legt wel verbanden, maar kent geen oorzaak-gevolg. Creativiteit blijft voorlopig voorbehouden aan de mens.

Arnon Grunberg over AI, creativiteit en moreel handelen

Informatietype:
Insight
27 september 2022

Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer bij TNO, gaat in gesprek met Arnon Grunberg vanuit zijn standplaats New York. Jaren geleden spraken de twee elkaar tijdens een etentje over AI. Vandaag krijgen ze eindelijk de kans om dat gesprek voort te zetten. Wat is Grunbergs kijk of creativiteit? Kan dit worden geleerd aan een machine? En hoe verhoudt de mens zich moreel tot de machine?

David Deutsch over de ontwikkeling en toepassing van AI

Informatietype:
Insight
27 september 2022

Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer bij TNO, schuift digitaal aan bij David Deutsch: fysicus, hoogleraar in Oxford en één van de pioniers op het gebied van quantum computing. Samen praten ze over de betekenis van quantum computing voor de ontwikkeling en toepassing van AI. Zal AI ooit in staat zijn ‘verklaarde kennis’ te genereren’ of ethiek van mensen te kunnen leren?