De opvoeding van AI

Thema:
Artificiële intelligentie
27 september 2022

Niet-intelligente algoritmes hebben inmiddels een onmisbare plaats verworven in het ondersteunen van mensen in digitale communicatie. Denk aan de aanbevelingen die je krijgt op Netflix, gezichtsherkenning op je iPhone of Google-zoekopdrachten die tot steeds slimmere resultaten leiden. De komende tien jaar kunnen we daar intelligente algoritmes bij optellen: deze ‘coachen’, ‘vergezellen’ of ondersteunen de mens bij het maken van complexe besluiten.

TNO voorspelt dat intelligente algoritmes snel ‘volwassen’ zullen worden. Zo kunnen ze op basis van grote hoeveelheden data medisch of juridisch advies bieden, maar ook autonoom worden ingezet in situaties waarbij te weinig man-, denk- of tijdkracht beschikbaar is. Je kunt daarbij denken aan AI-oplossingen in de context van camerabewaking of cybersecurity. Daarnaast worden ook zelfsturende auto’s en drones door deze algoritmes gevoed. Het is bij alle toepassingen aan de mens om voor de ‘opvoeding’ van AI te zorgen, oftewel het stellen van menselijke normen en waarden waaraan de AI moet voldoen.

Over de opvoeding van AI, lees je in hoofdstuk 1 van visiepaper 'Towards Digital Life: Een toekomstvisie op AI anno 2032.' (pdf) Hoe kunnen we aan AI duidelijk maken welke doelen de mens nastreeft? En hoe bewaken we dat intelligente systemen altijd ten dienste van de samenleving functioneren?

‘Onze kinderen en kleinkinderen moeten zien dat wij ons uiterste best hebben gedaan om deze discussie te voeren en dat we op een verstandige en morele wijze zijn omgegaan met deze vraagstukken.’

Eppo Bruins

Voorzitter Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie.

Eppo Bruins, Voorzitter Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie in gesprek met Michiel van der Meulen (TNO) over de ontwikkeling van AI.

Download visiepaper

Download visiepaper ‘Towards Digital Life: een toekomstvisie op AI anno 2032'

Laat je verder inspireren

45 resultaten, getoond 1 t/m 5

Systeemintegratie voor robots in kassen

Informatietype:
Artikel

Goede samenwerking tussen mens en AI robot in kassen is onmisbaar. Voor een betere communicatie werken we aan een semantisch uitleg- en navigatiesysteem.

AutoAdapt: zelflerende adaptieve systemen die ons naar de toekomst brengen

Informatietype:
Artikel

Zelflerende adaptieve computersystemen zouden de ontbrekende schakel kunnen zijn om AI transparanter te maken én om innovatie te versnellen.

Ontwikkeling van morele modellen voor AI-systemen

Informatietype:
Artikel

Het is essentieel dat waarden zoals veiligheid, vertrouwen en welzijn worden meegenomen bij beslissingen. Hoe ver zijn AI-systemen dat we ze kunnen vertrouwen?

Autonome shuttles

Informatietype:
Artikel

Shuttles kunnen het openbaar vervoer toegankelijker, duurzamer en veiliger maken. We ontwikkelden autonome shuttles met omgevingsbewustzijn. Lees meer.

‘Giant AI goes down the European road’

Informatietype:
Insight
31 maart 2023

TNO ondersteunt de alarmerende oproep van Future of Life Institute over AI. Regulering is urgent en kan niet worden overgelaten aan de markt zelf. Lees TNO's reactie.