De opvoeding van AI

Thema:
Artificiële intelligentie
27 september 2022

Niet-intelligente algoritmes hebben inmiddels een onmisbare plaats verworven in het ondersteunen van mensen in digitale communicatie. Denk aan de aanbevelingen die je krijgt op Netflix, gezichtsherkenning op je iPhone of Google-zoekopdrachten die tot steeds slimmere resultaten leiden. De komende tien jaar kunnen we daar intelligente algoritmes bij optellen: deze ‘coachen’, ‘vergezellen’ of ondersteunen de mens bij het maken van complexe besluiten.

TNO voorspelt dat intelligente algoritmes snel ‘volwassen’ zullen worden. Zo kunnen ze op basis van grote hoeveelheden data medisch of juridisch advies bieden, maar ook autonoom worden ingezet in situaties waarbij te weinig man-, denk- of tijdkracht beschikbaar is. Je kunt daarbij denken aan AI-oplossingen in de context van camerabewaking of cybersecurity. Daarnaast worden ook zelfsturende auto’s en drones door deze algoritmes gevoed. Het is bij alle toepassingen aan de mens om voor de ‘opvoeding’ van AI te zorgen, oftewel het stellen van menselijke normen en waarden waaraan de AI moet voldoen.

Over de opvoeding van AI, lees je in hoofdstuk 1 van visiepaper 'Towards Digital Life: Een toekomstvisie op AI anno 2032.' (pdf) Hoe kunnen we aan AI duidelijk maken welke doelen de mens nastreeft? En hoe bewaken we dat intelligente systemen altijd ten dienste van de samenleving functioneren?

‘Onze kinderen en kleinkinderen moeten zien dat wij ons uiterste best hebben gedaan om deze discussie te voeren en dat we op een verstandige en morele wijze zijn omgegaan met deze vraagstukken.’

Eppo Bruins

Voorzitter Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie.

Eppo Bruins, Voorzitter Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie in gesprek met Michiel van der Meulen (TNO) over de ontwikkeling van AI.

Download visiepaper

Download visiepaper ‘Towards Digital Life: een toekomstvisie op AI anno 2032'

Laat je verder inspireren

52 resultaten, getoond 1 t/m 5

AI in opleiding: FATE ontwikkelt digitale doktersassistent

Informatietype:
Insight
21 mei 2024
Kan de voorspellende kracht van AI helpen bij preventieve zorg? In het project FATE leiden we de digitale doktersassistent van de toekomst op.

Onderzoek TNO en Kieskompas: AI-taalmodellen zijn inconsistent en neigen naar links

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

Nederland start bouw GPT-NL als eigen AI-taalmodel

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel