Index Paper Hightech Industrie
Informatietype:
Paper
11 juni 2024

Hightechindustrie 2040

Hoe versterkt Nederland haar concurrentiepositie op hightech? Ons belangrijkste inzicht: een succesvolle Nederlandse hightechindustrie genereert in 2040 circa 50% van de omzet uit nieuw te bouwen waardeketens. Ook zal de sector 100% duurzaam moeten zijn, 150% productiever en aanzienlijk veerkrachtiger.

De hightechindustrie is van vitaal belang voor Nederland. De sector is een groeimotor voor de economie en een innovator als het gaat om onze grootste maatschappelijke uitdagingen. De sector is innovatief en continu in ontwikkeling. Rond 2000 richtte de sector zich vooral op consumentenelektronica, inmiddels ligt het zwaartepunt op apparatuur voor de halfgeleiderindustrie.

Die transformatie van de sector gaat de komende jaren versnellen richting disruptieve technologieën als AI, quantum en fotonica. De Nederlandse hightechindustrie verwerft posities op deze technologieën, die een ongekende impact zullen hebben op de mondiale waardeketens waarin zij opereren. Een toenemende behoefte aan strategische autonomie, de fragmentatie van wereldmarkten en de duurzaamheidstransities gaan de transformatie nog eens versnellen.

Tot circa 2030 investeert Nederland fors in de transformatie van de hightechindustrie, vooral via Nationaal Groeifonds programma’s zoals NXTGEN HIGHTECH, Quantum Delta NL en PhotonDelta. Maar hoe zorgen we dat de Nederlandse hightech ook daarna toekomstbepalende innovaties, economische groei en hoogwaardige banen blijft genereren? Die vraag was de basis voor een onderzoek dat TNO deed in 2022 en de eerste helft van 2023. We spraken met een groot aantal experts, ondernemers en beleidsmakers. Dit paper vloeit daaruit voort en presenteert een nieuwe visie op de hightechindustrie voor 2040.

Lees in de paper meer over:

  • Het veranderende krachtveld
  • Succesfactoren en transformaties
  • Nieuwe waardeketens
  • Nieuwe opgaven waar de Nederlandse hightechindustrie voor staat
  • Nationale Hightech Strategie

Laat je verder inspireren

10 resultaten, getoond 1 t/m 5

Optics

Informatietype:
Artikel
11 juli 2024
TNO Optics ontwerpt, optimaliseert en miniaturiseert optische instrumenten voor maatschappelijke toepassing in sensoren, satellieten, de halfgeleiderindustrie en medische apparatuur.

Semicon equipment and metrology

Informatietype:
Artikel
2 juli 2024

Space systems engineering

Informatietype:
Artikel
28 juni 2024

Equipment for additive manufacturing

Informatietype:
Artikel
21 juni 2024

Hybrid and printed electronics

Informatietype:
Artikel
18 juni 2024