nieuws

Betere gezondheidsresultaten zwangere vrouwen met groepszorg

Hogere aanloopkosten gecompenseerd door lagere medische kosten • 23 mei 2016

Zwangere vrouwen die door middel van groepszorg worden begeleid, boeken betere gezondheidsresultaten dan vergelijkbare zwangeren die individuele zorg van een verloskundige krijgen.

Zo hebben vrouwen die hun eerste kind krijgen en groepszorg volgen beduidend minder vaak pijnmedicatie nodig dan vrouwen met individuele begeleiding; 38 tegen 48 procent. Ook gebruiken zij minder keren medicijnen om de weeën te stimuleren, namelijk 38 versus 46 procent. Verder starten vrouwen na groepszorg vaker met borstvoeding; 90 tegen 83 procent. Vrouwen die al één of meerdere kinderen hebben en groepszorg volgen, worden minder doorverwezen naar de gynaecoloog (49 versus 60 procent). Zij bevallen minder vaak in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog (37 tegen 56 procent) en zij bevallen meer thuis (33 tegen 24 procent).

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van KNOV naar de implementatie van Centering Pregnancy (CP) - een vorm van prenatale groepszorg – in Nederland tussen 2012 en 2015. TNO volgde in dezelfde verloskundigenpraktijken 597 vrouwen die groepszorg kregen en 1610 vrouwen met individuele zorg.

Verhoogde risico’s

CP is in de Verenigde Staten ontstaan en is expliciet gericht op gezondheidsbevordering en zelfmanagement van alle zwangeren maar in het bijzonder van zwangeren uit achterstandsituaties. Deze vrouwen hebben verhoogde risico’s op ongunstige zwangerschapsuitkomsten. Bijvoorbeeld door een ongezonde leefstijl en een opstelsom van sociale en individuele problemen, zoals het onvoldoende beheersen van de Nederlandse taal, huisvestingsproblemen en psychische klachten. Ook in Nederland blijkt dat juist deze groep zwangeren beter bereikt wordt dan met individuele prenatale zorg.

In CP worden de in Nederland gebruikelijke individuele prenatale controles vervangen door groepsbijeenkomsten. Acht tot twaalf zwangeren komen in tien sessies van elk twee uur bij elkaar onder leiding van een verloskundige zorgverlener en een co-begeleider. Daarbij worden de medische prenatale controles geïntegreerd met zelfmanagement, ontwikkeling van kennis en ondersteuning. Zo is er veel meer tijd en aandacht voor adviezen die de gezondheid bevorderen, ofwel zorg op maat.

"CP is enthousiast ontvangen in Nederland", aldus onderzoeker en verloskundige dr. Marlies Rijnders van TNO die de methode geschikt maakte voor de Nederlandse situatie. "De eerste jaren toepassing in de praktijk tonen betere zwangerschapsuitkomsten voor moeder en kind en betere ervaringen onder zwangeren en zorgverleners."

Kostenaspect serieuze bedreiging

Rijnders ziet ook enkele belemmeringen. De tijdsinvestering van de zorgverleners is, vooral in de opstartfase, omvangrijk. Het ontbreken van enige vergoeding voor de extra tijdsinvestering speelt bij veel verloskundigen een rol, aldus Rijnders. "Daarom aarzelen praktijken om het aan te bieden en is een enkele praktijk gestopt met Centering Pregnancy. Het kostenaspect is een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van CP, omdat de kosten nu terecht komen bij de verloskundige en de winst van minder medische kosten elders wordt geboekt."

Rijnders vindt dat een gemiste kans en wijst er op dat CP uiteindelijk kan leiden tot kostenbesparing in de zorg, omdat medische ingrepen en verwijzingen minder vaak zullen voorkomen en borstvoeding zal toenemen.

Lees het TNO-rapport

download
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.