nieuws

Lancering Tropomi: luchtvervuiling in kaart op stadsniveau

03 okt 2017

Vrijdag 13 oktober om 11.27 uur Nederlandse tijd is de lancering van de Europese satelliet Sentinel-5P. In de satelliet zit Tropomi, een belangrijk onderdeel, ontwikkeld door TNO en partners. Als meest geavanceerd Nederlands ruimtevaartproject ooit brengt Tropomi met ongekende precisie luchtkwaliteit en broeikasgassen wereldwijd in kaart. De satelliet wordt gelanceerd vanuit het Russische Plesetsk.
Tropomi tijdens de bouwfase in de cleanroom bij TNO

Technologisch hoogstandje

De technologie van Tropomi (TROPOspheric Monitoring Instrument) is revolutionair. Het licht kaatst via spiegels, wordt uiteengerafeld door tralies en uiteindelijk vastgelegd met  detectoren. Nederlandse innovaties als de ‘vrije-vorm optiek’ en ‘verzonken tralie’ maken het instrument aanzienlijk beter dan haar voorgangers. TNO heeft een optisch ontwerp neergezet waarmee elke seconde een nieuwe strook van 2600 km op aarde gemeten wordt. De innovatieve toepassing van vrije-vorm optiek zorgt voor ongekend scherpe beelden en levert vele malen meer informatie op dan bestaande satellieten.

Wat doet Tropomi?

Tropomi verricht minimaal 7 jaar onderzoek, vanuit een baan om de aarde op 824 kilometer hoogte. De aanwezigheid en verspreiding van veel verschillende soorten luchtverontreiniging worden in kaart gebracht, zoals stikstofdioxide, ozon, zwaveldioxide, methaan, koolmonoxide en aërosolen. Dit gebeurt wereldwijd en kan zelfs tot op het niveau van een stad nauwkeurig worden weergegeven. Dit doet het ruimte-instrument door het detecteren van licht dat weerkaatst wordt door de aarde en dat vervolgens te vergelijken met het directe licht van de zon. In het verschil zit belangrijke informatie verscholen over de samenstelling van onze atmosfeer. Die informatie is belangrijk, daardoor weten we hoe schoon de lucht is en kunnen overheden zien of milieuregels worden nageleefd. Wetenschappers kunnen het welzijn van de aarde onderzoeken, voor de huidige en toekomstige generaties.

Tropomi is een samenwerking tussen Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA.

Ons werk

Tropomi

Het satellietinstrument TROPOMI is het meest geavanceerde en nauwkeurige instrument ooit dat vanuit de ruimte metingen verricht voor onderzoek naar klimaat en luchtverontreiniging. TROPOMI is bedacht... Lees verder
Kennis

Aardobservatie

Informatie die gegenereerd wordt door satellieten, is een sleutelbron voor communicatie, navigatie en het vaststellen van aardse bronnen. Deze informatie speelt een cruciale rol bij het vaststellen en... Lees verder
Roadmap

Space & Scientific Instrumentation: aardobservatie, laser-satellietcommunicatie, astronomie

Satellieten voor communicatie, navigatie en observatie - evenals innovatieve informatiesystemen, terminals en high-tech instrumenten - worden steeds een uniek deel van de infrastructuur van onze planet.... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. ir. Nick van der Valk

E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.